Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Barnens Köpenhamn

Ta tåget till barnens Köpenhamn

Tivoli och djurpark, uteserveringsfrukost och cykelturer längs kanalerna. Köpenhamn lockar fram något lätt och glatt i både barn och vuxna. Från Stockholm eller Göteborg tar SJ Snabbtåg dig dit på fem respektive tre timmar. Vi äter frallor och dricker kaffe och betraktar södra Sverige i sommardis. Dottern lägger pussel – pussel i kartong går fint att lägga i kuvert och ta med sig på resan. När vi kommer fram står huvudstaden i sol. Värmeböljan är ett faktum och vi börjar med glass. Ispinne med smak av mango och kokos från Hansens Is ska komma att bli semesterns återkommande favorit.

Pussel på tåg

Den konstgjorda ön Peberholm – ön där naturen blomstrar

Tåget till Köpenhamn tar dig över den nästan 16 km långa Öresundsbron. Här passerar 30 000 tågpassagerare varje dag! Nästa sommar fyller den 20 år. Håll utkik efter den konstgjorda ön Peberholm. Ön är ett biologiskt experiment: där har naturen blomstrat helt utan mänsklig interaktion. Hundratals växtarter, skalbaggar och fjärilar har tagit sig hit på egen hand. Ön har också blivit en hemvist för hotade arter, som Skrattmåsen och den grönfläckiga paddan.

Reströtta men glada går vi ut för att äta middag. När vi väjer för folkmassorna på Ströget hamnar vi på Little Italy, ett hål i väggen med anspråkslös uteservering med rangliga bänkar och rutiga vaxdukar. Här firar vi in Köpenhamnssemestern med rejäla pizzor på snurrbrickor av trä och italiensk öl.

Peberholm
Akvarium
Fisk
Barn i kontrollrum

Akvarium med 7 miljoner liter vatten

Den Blå Planet är Nordeuropas största akvarium: en världsomsegling under havet genom 53 akvarier, 7 miljoner liter vatten. Byggnaden i sig imponerar: arkitekturen är inspirerad av en havsvirvelström. Nordliga sjöar och hav, oceanernas korallrev, de tropiska floderna – uttrar, havssköldpaddor och hajar. I tunnlar kommer vi rockorna nära, i bassänger äter småfiskar från våra händer. På vattenlekplatsen utomhus finns pumpar och slussar, föräldrar tar med fördel med sig en latte från caféet.

På morgonen tog vi metron till Kastrup, från stationen är det bara en kort promenad. Över våra huvuden strök flygplanen. 80 meter från ingången gömmer sig Cafe Kystens Perle med mysig innegård. Deras ”fish and chips för de minsta” serveras med rödbetor, edamamebönor, frukt och russin. På hemvägen tar vi den gratis shuttlebus som går mellan akvariet och Vesterbrogade/Centralstationen.

Personal i bar
Mackor på Granola

Lådcykel – ett måste i Köpenhamn

Personalen på Granola vill helst inte att vi tipsar fler om deras morgenmad, alltså frukost, men det struntar vi i. Känslan vid ett bord vid de öppna fönstren är svår att slå: du kommer vilja läsa alla dagstidningar, ta en till kaffe, betraktandes flanörerna utanför blomsteraffären på andra sidan gatan. Vägg i vägg ligger Helges ost. Här köper vi med oss lemonad och lunchsmörgåsar: rågbröd med pesto och aubergine, ost och oliver. Du får själv välja dina pålägg från delidisken.

Om det finns ett måste i Köpenhamn så är det att hyra en lådcykel. Det blir inte Köpenhamn utan! I bänken på vår ligger en blomstergirland och två öl, kanske en hälsning från någon innan oss. Mätta och redo för dagen trampar vi backen uppåt mot Köpenhamns Zoo.

Cykel utanför Granola
Kaffekoppar på Granola
Morgenmad på Granola
Helges ost
Elefantunge på Köpenhamns zoo

Barnens Zoo – en favorit för de minsta 

Köpenhamns Zoo är hem till 4 000 djur och mer än 250 olika arter från hela världen. Djurparken är en klassiker som öppnades redan 1859, det över hundra år gamla tornet erbjuder en fin vy över staden. Favoriterna om fyraåringen får välja? Elefantungen som tvättar sig med lera intill vattengraven. Giraffen som kommer så nära att vi kan titta varandra i ögonen. Och undervattentunneln där man kan se isbjörnarna simma. Men det är ändå på Barnens Zoo vi spenderar mest tid. Här finns lekplatsen och killingarna som vill bli kliade bakom örat.

Djur på Köpenhamns zoo
Barn i kärra på Köpenhamns zoo
Fågel på Köpenhamns zoo

Metro utan förare

Klassisk, skandinavisk design med lång livslängd och vackra stadsmiljöer. Det ska ha varit visionen när en av världens första helt förarlösa tunnelbanor började byggas i Köpenhamn. Och för en resenär van vid Stockholms tunnelbana är känslan faktiskt en aning futuristisk. Bäst av allt är den panel som finns vid fönstret i fronten. Här tar dottern genast plats – ett tåg utan förare går ju inte för sig. Hon trycker och rattar tåget med stor inlevelse såväl ovan som under jord. ”Nästa stop Christianshavn!” Det slutar med att vi åker en bit av linjen fram och tillbaka åtminstone sex-sju gånger.

Par väntar på tåget
Flicka spanar över järnvägsspår
Tunnelbanetåg
Flicka i trappa
Nyhavn

Besök H C Andersens hus i Nyhavn

Nyhavn, den lilla hamnen med kanalen kantad av färgglada hus, utgör ett av de mest ikoniska Köpenhamnsmotiven. Här är uteserveringarna fullsatta i kvällssolen, glassätarna dinglar med benen. Härifrån utgår också många av Köpenhamns sightseeingbåtar. Det äldsta huset i Nyhavn, nummer 9, är från 1681. H C Andersen ska ha bott i nummer 20. Här skrev han Flickan med svavelstickorna och Prinsessan på ärten.

Lådcykel

Mat från hela världen

Några minuter med cykel därifrån ligger Broens Gadekøkken, en uteservering vid vattnet med street food från hela världen, solstolar och glass gjord på bananer. Svårigheten är att välja matställe. Grød serverar gröt på ett helt nytt sätt, du kan få den med rabarberkompott och kokos, men också portabellosvamp och parmesan. Burgarna på Gasoline Grill är omtalade, men kön därefter. Vi väljer indiskt från Dhaba. Lerugnen där naanbröden bakas är 480 grader. 

Lådcykel i tunnel
Segelbåtar vid Nyhavn
Rep på båt
Hund på kaj
Restaurang Gasoline
Man med pepparkvarn
Bowl
Restaurang Grød

Dansk design när den är som bäst

Det finns flera nybyggda och fina vandrarhem att välja på för den som letar budgetboende i Köpenhamn. Priset är överkomligt särskilt om man är ute i god tid. Om du istället vill ha den riktig danska känslan och atmosfären ska du checka in på Alexandra hotell. Det är dansk design i sitt essä, en tidsbubbla med passion för möbler, tyger och detaljer, alla varsamt utvalda och bevarade. På frukostbuffén serveras lax och isländsk yoghurt, oliver och ingefärsjuice. I ishinkar står kyld cava. Reser ni flera tillsammans kan ni be om att få rum Hans J. Wegner: de utfällbara sängskåpen är fantastiska.

Möbler på Alexandra hotell
Kvinna läser tidning
Fåtölj
Barn vid bord
Sängar på Alexandra hotell

Med en känsla av magi

Luften doftandes av sockervadd och popcorn, skriken från berg-och-dal-banan, glittret i ögonen på inte bara barnen utan alla. Om du har tid och möjlighet ska du lösa ett tvådagarskort. Inte för att parken inte går att ta sig igenom på en dag eller för att köerna är för långa utan helt enkelt för att du vill tillbaka till den magiska känslan. Lika gärna som man vill upp i pariserhjulet eller glida runt i båt på sjön är man nöjd med att sitta på en gräsmatta och suga på en polkagris. Den riktiga stämningen infinner sig när mörkret faller och lyktorna tänds.

Barn kan köpa ett åkband som gäller också för medföljande vuxen, vilken som helst. På så sätt kan vi turas om i karusellerna. Det räcker att vara 100 cm lång för att med sällskap få åka över hälften av attraktionerna.
 

Tivoli i Köpenhamn
Karusell på Tivoli i Köpenhamn
Slänggungor på Tivoli i Köpenhamn
Kanderade äpplen på Tivoli i Köpenhamn
Tivoli i Köpenhamn

Färdas längs nedlagda järnvägsspår

Amagerbanen öppnade 1907, med en sträckning från Amagerbro till Dragør, och var i bruk till 1957. Tack vare entusiasterna i föreningen Amagerbanens Vänner är det idag möjligt att färdas längs det nedlagda spåret! Men en sak är säker: du hamnar inte här om du inte vet vad du letar efter. En handmålad skylt och så in mellan buskarna. Peter, en fantastisk och uppenbart kunnig guide, förser oss med dressiner som antagligen är lika gamla som rälsen. Och sedan bär det av. 1,2 kilometer genom tunnlar av träd, helt inpå staden men ändå i en annan tid. Det är härligt med vinden i håret – och ändå vill man stanna hela tiden och kika på de gamla skyltarna, målningarna på planken, utsikten genom grenverket. Ta kontakt på föreningens Facebooksida och ta reda på när de har öppet.

Mor och barn åker dressin på Amagerbanen
Karta över Amagerbanen
Cykelhjul
Man åker dressin på Amagerbanen

RESA HIT

SJ Snabbtåg trafikerar Köpenhamn från Stockholm och Göteborg på runt fem respektive tre timmar. Du kliver av tåget på Københavns Hovedbanegård i hjärtat av staden.

Köpenhamnskortet som är giltigt i 72 timmar kostar ungefär 1000 kronor per vuxen. Det ger gratis entré till 89 sevärdheter, aktiviteter och turer, samt fria resor med tåg, buss och metro. Om ni är en familj med två barn som vill besöka Den Blå Planet, Köpenhamns Zoo, Tivoli – plus ta en tur med kanalbåtarna – kommer ni tjäna på att köpa det. 

Takåsarna och Marmorkyrkan i Köpenhamn