Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Åka till ABISKO

Asiatisk reseboom till norrsken

I Sverige är vi lyckligt lottade som kan se naturfenomen som midnattssol och norrsken. Det har en växande skara turister från Central- och Östasien upptäckt och nu tar de tåget till norra Sverige.

Aldrig förr har så många turister besökt övre Norrland i hopp om att få se himlen lysa upp likt ett majestätiskt kalejdoskop som nu. Främst är det den långväga turismen från Japan och Kina som ökat explosionsartat de senaste åren.

– De allra flesta turisterna som tar nattåget till norra Sverige för att se norrsken kommer från Japan och Kina. På senare tid ser vi en tydlig trend med fler turister från Sydkorea och Indien, säger Malin Björk Boshuis, ansvarig för specialresor och samarbeten på SJ.

Hos vissa japanska och kinesiska turister är norrsken starkt förknippat med lycka och framgång i livet. Enligt den asiatiska folktron anses norrsken ge allt från ekonomiskt välstånd till medicinskt läkande kraft och att se ett norrsken under sin bröllopsresa borgar för ett lyckligt liv. Skulle bruden under sin bröllopsresa därtill bli gravid anses det lyckosammast av allt. I den lilla finska byn Kakslauttanen är man sedan länge van vid de kärlekssuktande turisterna och har inrett speciella igloos med glastak och norrskenslarm för dem.

Norrskenen, som uppstår när solens partiklar kolliderar med jordens yttersta atmosfär, har de senaste åren kunnat ses allt tydligare på himlavalvet då solens aktivitet varit extra hög. Abisko anses av många vara världens bästa plats att se just norrsken på och har de senaste året blivit något av ett norrskensmecka. Det beror dels på ortens placering i Auroravalen, den rena klara Abisko-luften och de många molnfria nätterna. Från oktober till mars är det möjligt att se norrsken nästan varje kväll.

Text: Alejandro Soler
Bild: Peter Rosén

Norrsken i Abisko

Resa till Abisko

Ta tåget till Abisko

Åk till Abisko och upplev norrsken

Är du sugen på att se dessa magiska ljusupplevelser själv? Varje kväll avgår ett nattåg från Stockholm till Abisko. Från 13 december 2020 körs tåget till Abisko av bolaget Vy, du kan fortfarande köpa din biljett här på sj.se

På grund av rådande läge reserverar vi oss för eventuella ändringar i faktan på denna sida.