Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Inspireras och planera nästa semester i Sverige

Här bjuder vi på tips och reseinspiration för dig som vill resa med tåg och uppleva Sverige med omnejd! Läs mer om resmål, tips för tågresan och våra smultronställen i inläggen nedan.

Bästa tipsen till 30 städer

Vi har tagit fram 30 stadsguider för att hjälpa dig hitta din nästa semesterdestination.

Till stadsguiderna

Höstinspiration

Flugfiskare

Ta tåget till naturupplevelserna

En resa till skogen där du verkligen får koppla av och utforska i din egen takt. Vi tipsar om 10 resor till vandring, skogsbad och flugfiske och passande boenden.

Två barn bygger stentorn i Åre

Saker att göra tillsammans på höstlovet

Här är några tips på roliga saker hela familjen kan hitta på tillsammans, och som ni kan nå med tåget!

Blick över Köpenhamn

Ta tåget till Köpenhamn

Köpenhamn gör ingen besviken. Gourmetkrogar, vackra promenader och fin kultur. Och allt i världsklass. En tågresa till Köpenhamn är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

Vandringstips

Klimatsmarta vandringar

Få tips på tio klimatsmarta vandringar i svensk natur. Upplev krispig luft och magiska färger. Börja vandra direkt när du kliver av tåget. 

Entrén till Skansen
Foto: Skansen

Weekend i Stockholm med barnen

Minisemester med barnen i Stockholm! Vi tipsar om hur du fyller en långhelg i Stockholm med saker att göra för hela familjen.

Familj på Universeum
Foto: Kim Svensson

Familjeweekend i Göteborg

Familjesemester på Västkusten! Vi tipsar om hur du bäst spenderar 3 dagar i Göteborg med hela familjen.

Skalmans verkstad
Foto: Apelöga

Barnvänlig Malmöhelg

Res till Malmö med barnen. Läs om vad du ska äta, göra och bo med familjen under en 3-dagarshelg i Malmö.

Kväll i Köpenhamn

Res till barnens Köpenhamn

Köpenhamn lockar fram något glatt hos både barn och vuxna. Njut av tivoli och djurpark, uteserveringsfrukost och cykelturer längs kanalerna.

Pumpor på Brunneby musteri

Skördetid utmed spåret

Hösten är här och landet svämmar över av matupplevelser. Läs om kulinariska resmål som nås lätt med tåg. Från södra till norra Sverige.

Världsarvshuset i Falun

Sveriges fantastiska världsarv

Följ med oss på resa till några av Sveriges fantastiska världsarv. Vi besöker Gammelstan, Drottningholm, Karlskrona och Falun.

Vinterträd i Sverige

Vinterupplevelser

Sverige bjuder på fantastiska vinterupplevelser så passa på att ta tåget och se lite mer! Vi har samlat tips som passar både den äventyrslystna och den som vill maxa myset.

Citynära skidåkning

För dig som inte vill åka skidor en hel vecka finns det många skidbackar att välja på och som är perfekta att kombinera med stadsupplevelser. Här har vi listat några av dem.

Saker att göra tillsammans på sportlovet

Trött på skidåkningen? Det finns så klart mycket mer att göra på sportlovet än att dra på sig underställ och spänna pjäxorna. Vi tipsar om kul på saker att göra på sportlovet som inte kräver en fjälltopp!

Hundspann

Nattåg till Västerbotten

Vi får följa med på en inspirerande familjeresa med SJs nattåg till Granö i Västerbotten. Här finns en vildmark som inte särskilt många har hittat fram till.

Vårinspiration

Ta tåget till saltstänkta Ljungskile

Ta tåget till saltstänkta Ljungskile

Följ med till ett saltstänkt Ljungskile och njut av barrskog, havsluft, avkoppling och vackra vyer. 

Tåget utmed havet

Tågsemester till Varberg

Res till Varberg, staden vid havet som är känd för sina prisbelönta spa-hotell, en fästning från 1300-talet och vindar från Havanna. 

Trandans vid Hornborgasjön

Ta tåget till Hornborgasjön

Följ med till en av Europas finaste fågelsjöar och var med om en spektakulär naturupplevelse. Se tiotusentals tranor och andra fåglar som gästar sjön.  

Spårvagn i Göteborg

Bra drag i Göteborg

Go west. En weekend i Göteborg gör ingen besviken. Här finns museer i toppklass. Långgatorna, Sveriges kanske bästa nöjeskvarter, unika Majorna. Och räcker inte det? Ta en båt ut i Skärgården.

Södermalm

Stockholm i toppklass

En weekend i Stockholm kan vara allt du drömt om, eller inte visste att du längtade efter. Ät ramensoppa i Tokyo-klass, upplev internationell konsthistoria och vintageshoppa på Södermalm. Och det behöver inte bli dyrt.

Res genom böckernas värld

Luta dig tillbaka och upplev olika resmål genom böckernas värld! Tillsammans med Nextory har vi valt ut 10 boktitlar som vi hoppas att du kommer tycka om. Sedan kan du ta tåget dit boken utspelar sig.

Lekfulla Malmö

En helg i Malmö? Ja, varför inte? Här finns Sveriges coolaste museibyggnad, en levande folkpark med ett morisk palats, en fem kilometer lång sandstrand och hippa, småruffa stadskvarter som för tankarna till Berlin.

Bohuslän och Bretagne

Sverige med utlandskänsla

Vill du svemestra med lite internationell prägel? Vinprovning på Kullahalvön, ostron i Bohuslän och mytomspunna Ales stenar är några exempel på upplevelser utöver det vanliga och närmare än du tror.

Man vandrar på fjäll

Vandra mellan två stationer

Ta tåget till en stad, vandra längst en av landets alla vandringsleder, och ta sedan tåget hem igen från nästa stad. Gå på tur - med retur.

STF Uddevalla / Gustafsberg

Bo hållbart med charm

Svenska Turistföreningen har cirka 250 fantastiska boenden runt om i Sverige. Här bor du hållbart och alla platser genomsyras en personlig touch. Vi har valt ut några olika boenden, från söder till norr som vi tror skulle passa din nästa resa.

Tågluff på Kinnekulle

Tågluff på Kinnekulle

Vi tågluffar i miniatyrformat längs Sveriges vackraste tågsträckning mellan Mariestad och Lidköping och besöker ett pärlband av pittoreska tågstationer. 

Historiska sevärdheter

Ta tåget till verkliga upplevelser. Prisbelönt Auschwitz-utställning i Malmö, utställning i Sundsvall med historier och hjältedåd ombord på Titanic, mytomspunnen vikingatid på The Viking Museum i Stockholm. 

Borta bra, men hemma bäst

Borta bra, men hemma bäst

Mycket av det vi söker på en resa finns närmare än vi tror. Vinprovning på Kullahalvön och ostron i Bohuslän är bara några exempel på upplevelser utöver det vanliga som du hittar inom Sveriges gränser.  

Våra populäraste destinationer

Våra populäraste linjer