Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Recept – ekologisk vitkål:

Denna fina råvara, som tidigare har haft så dåligt rykte, finns numera att hitta i finrummet. Vitkålen har gått från pizzasallad till gourmetmat på finrestaurangerna. Den är supergod, superhållbar, supernäringsrik, superanvändbar och superbillig.

Mjölksyrad vitkål med koriander

Mjölksyrad vitkål med koriander

För 1 burk

  • 1 kg strimlad vitkål
  • 2 äpplen (200 g), rivna
  • 1 ½ msk salt

Till servering för 4 personer: 50 g hackad koriander, 4 korvar, 2 msk dijonsenap

Blanda vitkål, äpplen och salt under 10-15 minuter ordentligt. Låt det sedan stå och vätska till sig och häll det i en burk med lock. Packa kålen riktigt bra. Vätskan ska täcka kålen. Om inte måste ni fylla på med kall saltlake (15 g salt per 1 liter vatten, men gör bara så mycket som behövs). Glaset ska stå i rumstemperatur under cirka 2 veckor. Morgon och kväll ska ni lätta på trycket i burken. Det är syrningsprocessen som har satt igång. När det inte längre är tryck i glaset när ni öppnar är kålen klar och ska sedan förvaras i kylskåp. Blir god när den får stå till sig.

Vid servering blandar ni koriander med kålen och kan äta den med stekt korv och stark senap. 

Ugnsbakad vitkål med fetaost och apelsin

Ugnsbakad vitkål med fetaost och apelsin

För 4 personer

  • 4 klyftor vitkål, cirka 1 kg
  • 150 g smör
  • 8 vitlöksklyftor i mindre bitar
  • 100 g ingefära i små tärningar
  • 1 apelsin (200 g), finrivet skal och saft
  • 100 g fetaost
  • Salt och peppar

Vitkålen läggs i en ugnsfast form. Smöret fördelas på bitarna tillsammans med ingefära, vitlök, salt och peppar. Vitkålen tillreds i 175 grader i ugn cirka 45 minuter. När den är färdig och fått färg tillsätts apelsinskal och saft samt smulad fetaost.

Räk- och vitkålsröra med chili

Räk- och vitkålsröra med chili

För 4 personer

  • 100 g skalade och hackade räkor
  • 2 dl chilimajonnäs
  • 100 g finstrimlad vitkål
  • ½ rödlök (50 g), hackad
  • Salt
  • 8 mindre skivor bröd

Blanda majonnäs med räkor, vitkål och rödlök. Smaka av med salt. Servera på rostade brödskivor.

Bästa tiden för att använda vitkål i matlagningen är januari, februari, mars, juli, augusti, september, oktober och  november. 

{{ getModalHeaderText() }}

{{ getModalInfoText() }}

{{ getModalInfoText2() }}