Recept – ekologiska rödbetor:
På vintern går det inte att få tag på rödbetor med blast. Det är synd då blasten är otrolig vacker i en vas, men också god att äta som sallad. Det är onödigt att skala ekologiska rödbetor, då det mesta av näringen sitter under skalet. Det finns flera olika sorters betor, till exempel gulbeta, vitbeta och polkabeta. Den sistnämnda gör sig klart bäst rå, då mycket smak annars försvinner när den tillreds. Hur man skär grönsaker påverkar också smaken och detta är rödbetan ett bra exempel på. Riktigt tunna skivor smakar på ett helt annat sätt än lite tjockare.

Rödbetsbröd
20 små bröd
- 2 rödbetor (200 g), tvättade och skurna i bitar
- 2 dl vatten
- 20 g jäst
- cirka 1 kg vetemjöl
- 1 tsk salt
- 100 g smör
- 25 g finriven pepparrot
Mixa rödbetor med vatten till en puré. Blanda med jästen och tillsätt sedan mjöl och salt till en röd deg. Låt den jäsa under en handduk, i rumstemperatur, cirka 1 timme. Gör sedan 20 mindre bröd, lägg dem på en plåt med en handduk över och låt jäsa cirka 30 minuter. Baka sedan i 200 grader i cirka 10-12 minuter.
Blanda pepparrot och smör. Serverar till brödet.

Rödbetsplättar med hummus och valnötter
För 4 personer
- 2 rödbetor (200 g), rivna
- 4 potatisar (300 g), rivna
- 150 g hummus
- 50 g hackade valnötter
- 40 g solrosskott
- Lite rapsolja
- Salt och peppar
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Gör 8 små plättar av hälften av potatisen. Fördela sedan rödbetan på plättarna och sist den andra hälften av potatisen. Stek plättarna tills de har fått färg på undersidan och vänd dem sedan så att de får färg på andra sidan också. Skruva sedan ned värmen så att de steks färdigt i mitten. Smaka av med salt och peppar.
Fördela hummusen på plättarna. Lägg sedan på valnötterna och sist solrosskotten.

Inlagda rödbetor med kryddpeppar
Till en burk
- 500 g rödbetor (5 mindre eller 3 större) med skal i mindre bitar
- 2 rödlökar (200 g), i skivor
- 2 dl ättika
- 3 dl socker
- 4 dl vatten
- 20 pepparkorn
- 1 tsk malen kryddpeppar eller 8 hela
Koka ihop ättika, vatten, socker, peppar och kryddpeppar. Lägg sedan i rödbeta och lök. Koka 20 minuter och häll sedan i en ren burk. Låt svalna, skruva på locket och ställ kallt. Rödbetorna håller sig i flera månader.
Bästa tiden för att använda rödbetor i matlagningen är januari, februari, mars, april, maj, juli, augusti, september, oktober och november.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}