Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Recept – ekologisk morot:

Precis som i rödbets-familjen finns många olika sorters morötter i olika färger. Det är roligt att göra en avsmakning av olika sorter. Skär skivor, smaka och jämför. Förut trodde man att en morot var en morot och det är fantastiskt att upptäcka att de är så olika. Ekologiska morötter ska inte skalas, det är under skalet den mesta näringen sitter.

Ugnsbakad morot med oliver och persilja

Ugnsbakad morot med oliver och persilja

För 4 personer

  • 1 kg morötter, delade på längden
  • 1 dl rapsolja
  • 100 g mild riven ost
  • 100 g oliver
  • 1 rödlök (100 g), tunna skivor
  • 1 citron (100 g), skal och saft
  • 50 g hackad persilja
  • Salt och peppar

Ta bort så lite som möjligt från morötterna. Dela och lägg dem på en ugnsplåt. Häll på olja, salt och peppar. Tillred i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter. Då ska de ha fått färg på ovansidan.

Fördela ost, lök, oliver, citronskal och saft samt persilja på morötterna. Smaka av med salt, peppar och olja. Servera på ugnsplåten så maten håller värmen.

Morötterna kan serveras som de är eller med en bit fisk eller kött eller med Morotssåsen.

Morotssås med vitlök och basilika

Morotssås med vitlök och basilika

För 4 personer

  • 1 morot (100 g), i mindre bitar
  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk hackad basilika
  • Salt och peppar

Koka morötterna i salt vatten tills de är mjuka. Sila bort vattnet och hacka morötterna. Låt dem svalna och blanda med majonnäsen. Smaka av med vitlök, basilika, salt och peppar.

Servera till de ugnsbakade morötterna eller som dipp till råa grönsaker. Eller kanske på räkmackan eller klyftpotatis. Istället för morot kan ni prova med rödbeta eller rotselleri eller palsternacka.

Morotsmoothie med ingefära och kanel

Morotssmoothie med ingefära och kanel

För 4 personer

  • 2 morötter (200 g), i bitar
  • 1 banan, skalad (200 g med skal)
  • 6 dl apelsinjuice
  • 70 g ingefära (cirka 1 msk som skärs i mindre bitar)
  • ½ tsk malen kanel

Mixa alltsammans. Servera! Smoothie är mycket en smaksak. Ni kanske vill ha mer av eller mindre av några ingredienser. Och kommer ni bara igång att göra egna smoothies så finns oändliga möjligheter att variera och blanda som ni vill. 

Bästa tiden för att använda morötter i matlagningen är januari, februari, mars, april, maj, juli, augusti, september, oktober och  november.