Recept – ekologisk morot:
Precis som i rödbets-familjen finns många olika sorters morötter i olika färger. Det är roligt att göra en avsmakning av olika sorter. Skär skivor, smaka och jämför. Förut trodde man att en morot var en morot och det är fantastiskt att upptäcka att de är så olika. Ekologiska morötter ska inte skalas, det är under skalet den mesta näringen sitter.

Ugnsbakad morot med oliver och persilja
För 4 personer
- 1 kg morötter, delade på längden
- 1 dl rapsolja
- 100 g mild riven ost
- 100 g oliver
- 1 rödlök (100 g), tunna skivor
- 1 citron (100 g), skal och saft
- 50 g hackad persilja
- Salt och peppar
Ta bort så lite som möjligt från morötterna. Dela och lägg dem på en ugnsplåt. Häll på olja, salt och peppar. Tillred i ugnen på 200 grader cirka 30-40 minuter. Då ska de ha fått färg på ovansidan.
Fördela ost, lök, oliver, citronskal och saft samt persilja på morötterna. Smaka av med salt, peppar och olja. Servera på ugnsplåten så maten håller värmen.
Morötterna kan serveras som de är eller med en bit fisk eller kött eller med Morotssåsen.

Morotssås med vitlök och basilika
För 4 personer
- 1 morot (100 g), i mindre bitar
- 1 dl majonnäs
- 1-2 vitlöksklyftor, rivna
- 2 msk hackad basilika
- Salt och peppar
Koka morötterna i salt vatten tills de är mjuka. Sila bort vattnet och hacka morötterna. Låt dem svalna och blanda med majonnäsen. Smaka av med vitlök, basilika, salt och peppar.
Servera till de ugnsbakade morötterna eller som dipp till råa grönsaker. Eller kanske på räkmackan eller klyftpotatis. Istället för morot kan ni prova med rödbeta eller rotselleri eller palsternacka.

Morotssmoothie med ingefära och kanel
För 4 personer
- 2 morötter (200 g), i bitar
- 1 banan, skalad (200 g med skal)
- 6 dl apelsinjuice
- 70 g ingefära (cirka 1 msk som skärs i mindre bitar)
- ½ tsk malen kanel
Mixa alltsammans. Servera! Smoothie är mycket en smaksak. Ni kanske vill ha mer av eller mindre av några ingredienser. Och kommer ni bara igång att göra egna smoothies så finns oändliga möjligheter att variera och blanda som ni vill.
Bästa tiden för att använda morötter i matlagningen är januari, februari, mars, april, maj, juli, augusti, september, oktober och november.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}