Recept – ekologisk grönkål:

Grönkålssallad
För 4 personer
- 100 g fint strimlad grönkål utan stjälk (ca 1 liter utan stjälk eller 6 dl med stjälk
- 50 g brynta hackade hasselnötter
- 1 rödlök (100 g), i skivor
- 1 äpple (100 g), i tärningar med skal
- ½ citron (50 g), finrivet skal och saft
- 1 tsk honung
- ¾ dl rapsolja
- Salt och peppar
Vispa ihop citronsaft och skal med honung, olja, salt och peppar. Blanda med grönkål, äpplen, hasselnötter och lök till en sallad.

Grönkålspesto
En burk
- 75 g grönkål med stjälk i mindre bitar (75 g är ungefär lika med 4,5 dl strimlad grönkål med stjälk)
- 3 dl rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- 50 g brynta solroskärnor
- ½ citron (50 g), finrivet skal och saft
- 30 g finriven lagrad ost
- Salt och peppar
Mixa grönkål med vitlök och solroskärnor och lägg i en skål. Blanda med ost, citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålschips
För 4 personer
- 100 g grönkål i mindre bitar utan stjäl
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk torkad mejram
- Salt och peppar
Blanda allt. Lägg på en ugnsplåt och ställ i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Ha lite koll om det blir klart tidigare eller om det måste vara inne lite längre tid.
Bästa tiden för att använda grönkål i matlagningen är januari, februari och december.
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}