Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Recept – ekologisk grönkål:

Grönkål är otroligt näringsrikt och samtidigt också väldig vacker. Den kan användas som blomma i en vas med lite vatten om allt inte ska ätas på en gång. Grönkål håller lång tid om man lägger den kallt i en påse eller med en fuktig kökshandduk på. Stjälken kan också användas, men smaka på den först. Den kan behöva skäras väldigt tunt. Likaså bör du smaka på själva grönkålen innan du använder den. Är den stor kan den bli träig och i så fall bör den skäras i små bitar innan den används.
Grönkålssallad

Grönkålssallad

För 4 personer

  • 100 g fint strimlad grönkål utan stjälk  (ca 1 liter utan stjälk eller 6 dl med stjälk
  • 50 g brynta hackade hasselnötter
  • 1 rödlök (100 g), i skivor
  • 1 äpple (100 g), i tärningar med skal
  • ½ citron (50 g), finrivet skal och saft
  • 1 tsk honung
  • ¾ dl rapsolja
  • Salt och peppar

Vispa ihop citronsaft och skal med honung, olja, salt och peppar. Blanda med grönkål, äpplen, hasselnötter och lök till en sallad.

Grönkålspesto

Grönkålspesto

En burk

  • 75 g grönkål med stjälk i mindre bitar (75 g är ungefär lika med 4,5 dl strimlad grönkål med stjälk)
  • 3 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g brynta solroskärnor
  • ½ citron (50 g), finrivet skal och saft
  • 30 g finriven lagrad ost
  • Salt och peppar

Mixa grönkål med vitlök och solroskärnor och lägg i en skål. Blanda med ost, citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålschips

Grönkålschips

För 4 personer

  • 100 g grönkål i mindre bitar utan stjäl
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad mejram
  • Salt och peppar

Blanda allt. Lägg på en ugnsplåt och ställ i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Ha lite koll om det blir klart tidigare eller om det måste vara inne lite längre tid.

Bästa tiden för att använda grönkål i matlagningen är januari, februari och december.  

{{ getModalHeaderText() }}

{{ getModalInfoText() }}

{{ getModalInfoText2() }}