Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Recept – ekologiska äpplen:

Vi köper mycket äpplen från utlandet, trots att vi kan få svenska från augusti till mars-april. Det är onödigt. Det finns så många olika sorter att säsongen är lång. Vissa sorter ska ätas snabbare än andra, men hållbara sorter kan hålla flera månader om de ligger mörkt och svalt. Har ni en trädgård eller känner någon som har en trädgård? Samla gärna ihop ett par kassar och ställ dem på ett bra ställe. På äpplet kan alla delar användas. Det visar vi i nedanstående recept.

Äppelsaft och chutney

Äppelsaft

För 1 liter koncentrat:

  • 5 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 500 g äpplen (3 större eller 5 mindre) i tärningar (med skal) 
  • 2 citroner (200 g), finrivet skal och saft
  • 1 tsk malen kardemumma

Vatten, socker, kardemumma och citronskal kokas ihop och blandas under kokning med äppelbitarna. Låt svalna i kökstemperatur och ställ sedan i kylskåp minst över natten. Kan stå flera veckor.

När saften ska drickas silas lagen från äpplen och blandas med citronsaft och vatten till önskad smak. Den kan serveras båda kall och varm. Istället för vatten kan vitt vin tillsättas och drycken kan då serveras varm.

Äppelchutney

En burk

  • 500 g äpplen (3 mindre eller 5 större) från Äppelsaft-receptet
  • 1 rödlök (100 g), hackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 citron (100 g), finrivet skal och saft
  • Salt och peppar

Blanda äpplen med rödlöken, timjan, citronsaft och skal. Smaka av med salt och peppar.

Äpple i ugn

Ugnsbakade äpplen med choklad och mynta

För 4 personer

  • 4 mindre äpplen (400 g), utan kärnhus
  • 100 g mandelmassa
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk florsocker
  • 150 g mörk choklad (70 %)
  • 1 msk hackad färsk mynta

Smält chokladen, blanda yoghurten med florsocker och rör sedan ned den mörka chokladen så att det blir en jämn röra. Ställ den kallt.Stoppa mandelmassa där kärnhusen har varit. Baka äpplena i ugn i 180 grader cirka 20 minuter. Servera med choklad och mynta på toppen.

Bästa tiden för att använda äpplen i matlagningen är januari, februari, mars, augusti, september, oktober, november och december.