Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

fråga lokföraren

Är det något du undrar över?

I varje nummer av tidningen Kupé svarar lokföraren Siv Rönnholm på resenärernas frågor.

Siv Rönnholm, "Fråga lokföraren"

Siv Rönnholm har jobbat i mer än 20 år på SJ, mer än tio som lokförare. Dessutom är hon Fråga Lokföraren i Kupé där hon svarar på läsarnas frågor om tåg och SJ i varje nummer.

– Det är spännande och ett stort ansvar. Många frågor är lite kluriga, och då gör jag research med hjälp av duktiga kolleger och experter på SJ och i branschen.

Siv är en av 20 lokförare med bas i Östersund, där hon även är körlärare för praktiserande lokförarelever. Hon kör nattåg till Duved, lok och vagn mellan Åre och Gävle, SJ 3000 ner till Sundsvall och Stockholm, och en avstickare med Tåg i Bergslagen mellan Gävle och Borlänge någon gång i veckan.

Men hon började på SJ för mer än 20 år sedan, en tonårstjej som fick sommarjobb på det dåvarande callcenter i Vilhelmina. Efter tio år inom biljettförsäljningen blev hon erbjuden att utbilda sig till lokförare inom SJ, givetvis efter att ha klarat de tuffa urvalstesterna.

–Jag har alltid gillat att köra alla sorters fordon, så det var inget svårt steg. Jag har inte ångrat mig!

Är folk nyfikna på ditt jobb?

– Ja, absolut. När vi exempelvis har ett långt stopp i Åre kan barn som frågar få komma in och titta i lokförarhytten. Och ofta är mamma eller pappa ännu mer intresserade…

Vad är vanligaste frågan du får om ditt jobb?

– ”Vad ser du för djur vid spåren?”. Många tror att yrket är väldigt fysiskt, vilket det ofta inte är när man kör persontåg. Men visst, när jag kör loktåg lägger vi om växlar, kopplar av och på vagnar och klättrar i fordonet.

Och vad svarar du på djurfrågan?

– Rådjur och älg ser jag ofta. Men när en björn eller ett lodjur dyker upp vid spåret förgyller det min dag. Jag har sett björn på kvällen mellan Gävle och Östersund, runt Mora och mellan Söderhamn och Hudiksvall. Men många resenärer märker det nog inte.

Skicka dina frågor till Siv på fragalokforaren@sj.se

Om Siv Rönnholm

Ålder: 41

Bor: I bostadsrätt i utkanten av Östersund

Familj: Maken Lars och två barn, en son, 5 år och en dotter 7 år.

På jobbet: Lokförare på SJ sedan tolv år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är körlärare för lokförarelever på praktik.

På fritiden: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten -och spela lite dataspel.

Sivs 3 vackraste tågsträckor

1. Åreskutan om våren
Att närma sig Åre och se en snötäckt Åreskutan omgiven av klarblå himmel en vårdag är helt oslagbart! 

2. Siljan
Mellan Rättvik och Mora har du underbar utsikt över Siljan och bergen bakom – och passerar genom vackra dalabyar.

3. Sörmlandsidyll
När jag jobbade i Västerås uppskattade jag sträckan Eskilstuna – Flen. Den är mysig, med tåget som i mjuka kurvor tar sig fram mellan små sjöar och pittoreska torp.