Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

funktionsnedsättning

Här hittar du info om ledsagning, ledarhund och rullstolsplats ombord.

Ledsagning

Har du en funktionsnedsättning och behöver hjälp till och från tåget eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning. Ledsagning finns på många stationer och kostar inget extra. 

Boka ledsagning senast 24 timmar före avresa på telefon 0771–75 75 75. För att resan ska bli säker och trygg behöver vi veta måtten på rullstolen och hur mycket den och resenären väger tillsammans. Ha gärna dessa uppgifter klara när du ringer och bokar.

Om du behöver avboka ledsagningen gör du det på telefon 0771–75 75 75. Avboka senast 12 timmar före avgång så att vi kan meddela dem som utför ledsagningen.

Begränsa ditt bagage som du tar med dig ombord till två mindre kollin och max 20 kilo.

På tågstationen

På tågstationer med ledsagning finns utpekade mötesplatser. Ledsagaren har gul väst och hjälper dig till tåget. Om ledsagaren inte har kommit till den avtalade tiden ringer du 0774–44 55 55. Läs mer om stationsledsagning

Ombord på tåget tar tågpersonalen över och hjälper dig till och från din plats.

Rullstolslift

Ledar- och assistanshundar

För att hunden ska få lugn och ro när den är i tjänst får resenär med ledar- eller assistanshund resa i andra delar av tåget än i Djur tillåtet i 2 klass.

SJ Dagtåg

Resenär med ledar- eller assistanshund kan resa både i 1 och 2 klass. Hunden, som ska vara på golvet, får en egen kostnadsfri plats bredvid resenären. Hunden ska ha en särskild sele eller bära ett tjänstetäcke som visar att den är i tjänst. Alla hundar med särskild sele eller tjänstetäcke får också vistas i bistro- och restaurangvagnar.

SJ Nattåg

Ledar- och assistanshund får medföras ombord på SJ Nattåg. Resenären behöver inte betala för den tomma bädden. Möjlighet finns att boka 1 klass Egen sovvagnskupé med wc/dusch, sovvagnskupé eller liggvagnskupé. Hunden ska vara på golvet. Kupéerna städas grundligt.

Bokning

Vid bokning av plats för ledar- eller assistanshund får hunden en kostnadsfri plats. Platsen bokas i samband med din egen platsbokning via telefon på 0771-75 75 75, tonval 5. Fungerar det för dig att ha hunden vid dina fötter (alltså ingen egen plats för hunden) kan du själv boka din plats här på sj.se. Välj i så fall Handikapplats under Platsönskemål. Handikapplatser finns både i 1 klass och 2 klass och är nära toalett och utgång.  

Resenärer med allergi

Resenär med pälsdjursallergi bokar med fördel en Djurfri plats under komfortvalen. Djurfria platser finns både i 1 och i 2 klass. I sällsynta fall kan en ledar- eller assistanshund förekomma i samma vagn. Personalen ombord hjälper till med omplacering om du ber om det.  

Platser ombord på tåget

Ombord på tågen finns specialplatser som underlättar för dig när du reser.

Handikapplats (ej rullstol)
På alla tåg finns handikapplatser. Det är helt vanliga stolar, men de är placerade nära toalett och utgång. Handikapplats finns både i 1 och 2 klass och kan bokas här på sj.se. På tåg där platsreservation inte är möjligt kan handikapplatser inte bokas. Kunder med biljetter för obokat resande, till exempel Movingobiljetter utan 1 klass-uppgradering, kan inte heller boka plats, oavsett vilket tåg de reser med.

Rullstolsplats
På nästan alla avgångar går det att boka rullstolsplats. Dessa avgångar är märkta med rullstolssymbol i tidtabellen. I de fall det inte finns rullstolsplats på tåget du planerar att resa med ber vi dig ringa oss på 0771 - 75 75 75, tonval 5, så hjälper vi dig.

Det finns två olika sorters rullstolsplats:

Rullstolsplats – där golvytan är avsedd för placering av rullstolen. När du bokar en sådan plats måste du sitta kvar i rullstolen under färd.

Rullstolsplats med stol – består av en golvyta avsedd för rullstolen. Den har dessutom en vanlig stol bredvid som medföljer i bokningen. Om du har möjlighet kan du flytta över till denna plats.

Rullstolsplatser kan bokas på sj.se. Endast rullstolsburna får boka rullstolsplats.

Mått och vikt för manuell och elektrisk rullstol:

Tåg Maximal bredd, längd o vikt (inkl. resenär)
X 2000 70 cm, 120 cm, 350 kg
SJ 3000 o Regina 75 cm, 125 cm, 300 kg

Regina – X51, X52, X54*

100 cm, 136 cm, 300 kg

X14*

70 cm, 135 cm, 400 kg

InterCity

67 cm, 84 cm, 225 kg

Dubbeldäckare 75 cm, 125 cm, 300 kg

Nattåg**

Se nedan

* Tågen kör i Tåg i Bergslagen och i Götalandståg.

El-scooter/el-moped (finns både som 3- och 4-hjulingar) och elcykel räknas som fordon och är inte tillåtna att ta med ombord. Våra tåg/rullstolsliftar är inte anpassade för dessa fordon på grund av bland annat dålig svängradie. Säkerhetsaspekten är ytterligare en orsak till varför de inte är tillåtna ombord. Våra rullstolsliftar ombord på tågen är endast till för rullstolar.  

Plats nära rullstolsplats
Platserna närmast rullstolsplatserna styrs så att de säljs så sent som möjligt på tåget. Platserna kan bokas via webben. 

** Ombord på nattåget
Under hösten 2020 kan vi tyvärr inte erbjuda möjlighet att ta med rullstol på nattåg eftersom underhåll av vagnar med rullstolslyft genomförs. Vi hänvisar istället till dagtåg med rullstolslyft.

Djurfri plats
Djurfri plats finns både i 1 och 2 klass och kan bokas på vår webb. I sällsynta fall kan ledar- eller assistanshundar förekomma i vagnarna. Observera att SJ inte kan garantera att resenärer i närheten bär med sig allergener i kläderna. I de fall du behöver, hjälper personalen ombord dig med att hitta en annan plats.

Rökfria platser
På samtliga SJ-tåg är rökning förbjuden.

Köpa resa

Vi erbjuder olika sätt för dig att köpa din resa, vi har olika biljettyper och du har flera möjligheter att välja mellan när du hämtar ut din biljett. Alla sätt är dock inte fullt tillgängliga för alla. Du är alltid välkommen att kontakta oss på 0771 - 75 75 75, tonval 5.

Se öppettider här

På webben

Köpfunktionen på webbplatsen fungerar med de vanligaste skärmläsar- och förstoringsverktygen. Den fungerar dock inte helt optimalt. Webbplatsen kommer på sikt att genomgå ett antal justeringar och då kommer vi också att se över dessa punkter.