Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Här kan du läsa om rullstolsplats ombord, ledsagning och att resa med ledarhund.

Informationen på denna sida gäller för resor med SJs tåg. Observera att olika regler gäller för våra olika tågtyper. När du bokar din resa kan du se vilket slags tåg du ska åka med och vad som gäller för just den resan. SJ säljer även biljetter för resa med andra tågbolag där andra regler kan gälla. Kontakta den operatör du ska resa med för info om vad som gäller ombord på deras tåg.

Platser ombord på tåget

Ombord på tågen finns utöver vanliga sittplatser även rullstolsplatser, platser nära rullstolsplatser och så kallade handikapplatser.

Rullstolsplatser

På nästan alla SJs avgångar går det att boka rullstolsplats. Dessa avgångar är märkta med rullstolssymbol i tidtabellen. För att få ta ombord rullstol eller sittscooter är det krav på att du har bokat en rullstolsplats. Du bokar din rullstolsplats samtidigt som du köper din resa på sj.se, i SJs app eller genom att kontakta oss på 0771–75 75 75, tonval 5.

Endast rullstolsburna eller resenärer med sittscooter får boka rullstolsplats. Kunder med barnvagn, men utan behov av rullstol, tillåts ej boka rullstolsplats.

Rullstolar på regionaltåg

På regionaltåg utan krav på sittplatsbokning går det för tillfället att inte boka rullstolsplats via sj.se eller SJs app. Reser du med dessa avgångar kontaktar du oss på 0771 – 75 75 75, tonval 5 så hjälper vi dig. Ring även detta nummer om det skulle vara så att avgången du planerar att resa med inte har rullstolsplats. Vi försöker då att hjälpa dig att hitta andra lösningar.

Strikta storlekskrav på rullstolar och promenadscooters

Storleken på de rullstolar som tillåts ombord styrs av de fysiska förutsättningar som respektive tågtyp medger, samt allmänna säkerhetsbestämmelser. Du kan bli nekad ombordstigning om rullstolen/promenadscootern inte uppfyller måtten. 

Följande maxmått gäller för promenadscooter och rullstol på SJs tåg:

SJ 3000 (X55)
TiB (Regina)
Vänertåg (Regina)

Maxmått promenadscooter: Längd 125 cm, bredd 70 cm, vändcirkel 260 cm (radie 130 cm) och vikt 300 kg (inkl resenär).
Maxmått rullstol: Längd 125 cm, bredd 75 cm och vikt 300 kg (inkl resenär)

X 2000
Dubbeldäckare (X40)

Maxmått promenadscooter: Längd 105 cm, bredd 55 cm, vändcirkel 220 cm (radie 110 cm) och vikt 300 kr (inkl resenär).
Maxmått rullstol: Längd 115 cm, bredd 70 cm och vikt 300 kg (inkl resenär.

På X 2000 och våra dubbeldäckare kan trängsel förekomma pga trånga passager och smala korridorer.

Lok och vagn
SJ Nattåg
TiB (X12)

Maxmått promenadscooter: Promenadscooter är inte tillåtna ombord på dessa tåg pga trånga passager och små rullstolshissar.
Maxmått rullstol: Längd 84 cm, bredd 67 cm och vikt 225 kg (inkl resenär.

SJ EuroNight

Maxmått promenadscooter: Promenadscooter är inte tillåtna ombord på dessa tåg pga trånga passager och avsaknad av rullstolshiss.
Maxmått rullstol: Rullstol är inte tillåtna ombord på dessa tåg i nuläget pga avsaknad av rullstolsplatser.

Hantering av rullstolar och promenadscooters ombord

På tågen finns ofta trånga dörrar och passager. Därför är det viktigt att din rullstol eller promenadscooter har en svängradie som inte överstiger de mått som tågtypen i fråga medger. Det är även viktigt att du (och din assistent) kan hantera din rullstol eller promenadscooter genom trånga passager och på höj- och sänkbara rullstolsliftar.

Eftersom vi inte har möjlighet att hjälpa dig med kontroll av mått och vikt på plattformen innan tågets avgång, förväntar vi oss att du som reser med rullstol/promenadscooter känner till mått och vikt, och att de uppfyller våra krav. Om det finns tveksamheter när det gäller storleken eller om det visar sig att din rullstol/promenadscooter inte kan tas ombord på tåget måste vi av säkerhetsskäl neka ombordstigning. Vi rekommenderar dig därför att söka information i produktbladet som medföljer din scooter, kontakta din återförsäljare för information eller på egen hand utföra en mätning för att få mer kunskap om måtten på din rullstol/promenadscooter.

Ej hopfälld rullstol får endast parkeras på bokad rullstolsplats. I det fallet att du kan gå ombord själv och bära med dig en hopfälld rullstol anses rullstolen vara ett bagage. Vid dessa tillfällen ska den hopfällda rullstolen placeras i ett bagageställ.

Vänligen observera att det inte är tillåtet att ladda rullstolar eller promenadscooters ombord på tåget då detta kan medföra viss risk för brandfara.

Två olika sorters rullstolsplatser

Rullstolsplats – Detta är en bokningsbar golvyta avsedd för rullstol eller promenadscooter. Ytan har bord, eluttag, larmknapp och förankringspunkter. När du bokar en rullstolsplats förutsätts du sitta kvar i rullstolen eller promenadscooter under resan.

Rullstolsplats med stol – Detta är en golvyta avsedd för rullstol eller promenadscooter som dessutom har en tillhörande vanlig stol bredvid sig, som ingår i bokningen. Om du har möjlighet kan du flytta över till denna plats.

Vi kan tyvärr inte erbjuda dig som bokar rullstolsplats att ta med dig sällskapsdjur, då sällskapsdjur av allergiskäl endast får resa i avdelningen Djur tillåtet.

Plats nära rullstolsplats

Platserna närmast rullstolsplatserna styrs så att de säljs så sent som möjligt på tåget. Platserna kan bokas via sj.se. Det gör att det finns stora möjligheter för ett medföljande sällskap till dig som reser med rullstol att resa på platser i närheten.

Ombord på nattåget

Vi installerar nu nya rullstolslyftar på våra nattåg och under 2023 kommer vi successivt att kunna erbjuda möjlighet att ta med rullstol på våra nattåg.

Redan nu går det att resa med rullstol på nattåget till och från Jämtland. På övriga sträckor hänvisar vi istället till dagtåg med rullstolslyft.  

Handikapplats

På nästan alla tåg finns handikapplatser. Dessa är helt vanliga stolar i 1 klass och 2 klass som är placerade nära toalett och utgång. Handikapplats kan bokas i förväg på tåg med platsbokning, men de kan inte bokas SJs regionala tåg utan platsbokning.  

Djurfri plats

Djurfri plats finns både i 1 och 2 klass på våra dagtåg och kan bokas på sj.se. I sällsynta fall kan ledar- eller assistanshundar med tjänstesele förekomma även på andra platser än i avdelningen Djur tillåtet. Observera att SJ inte kan garantera att resenärer i närheten bär med sig allergener i kläderna. I de fall du behöver, hjälper personalen ombord dig med att hitta en annan plats om så är möjligt. 

Rökfria platser

På samtliga SJ-tåg är rökning förbjuden.

Ledsagning

Har du en funktionsnedsättning och behöver hjälp till och från tåget eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning. Ledsagning finns på många stationer och kostar inget extra. 

Boka ledsagning på telefon 0771–75 75 75. För att resan ska bli säker och trygg behöver vi veta måtten på rullstolen och hur mycket den och resenären väger tillsammans. Ha gärna dessa uppgifter klara när du ringer och bokar.

Vid behov av ledsagning i Sverige behöver bokning ske senast 24 timmar före avresa och vid behov av ledsagning utomlands, till exempel i Köpenhamn eller Hamburg, måste bokning ske senast 48 timmar före avresa.

Om du behöver avboka ledsagningen gör du det på telefon 0771–75 75 75. Avboka senast 12 timmar före avgång så att vi kan meddela dem som utför ledsagningen.

Begränsa ditt bagage som du tar med dig ombord till två mindre kollin och max 20 kilo.

På tågstationen

På tågstationer med ledsagning finns utpekade mötesplatser. Ledsagaren har gul väst och hjälper dig till tåget. Om ledsagaren inte har kommit till den avtalade tiden ringer du 0774–44 55 55. Läs mer om stationsledsagning

Läs mer om vad som finns på din station

Ombord på tåget tar tågpersonalen över och hjälper dig till och från din plats.

Rullstolslift

Ledar- och assistanshundar

För att hunden ska få lugn och ro när den är i tjänst får resenär med ledar- eller assistanshund resa i andra delar av tåget än i Djur tillåtet i 2 klass. Om du inte vill resa i Djur tillåtet med din ledar- eller assistanshund behöver du kontakta oss för att köpa din biljett, läs mer om detta längre ned på denna sida.

SJ Dagtåg

Resenär med ledar- eller assistanshund kan resa både i 1 och 2 klass. Hunden, som ska vara på golvet, får en egen kostnadsfri plats bredvid resenären. Hunden ska ha en särskild sele eller bära ett tjänstetäcke som visar att den är i tjänst. Alla hundar med särskild sele eller tjänstetäcke får också vistas i bistro- och restaurangvagnar.

SJ Nattåg

Ledar- och assistanshund får medföras ombord på SJ Nattåg. Resenären behöver inte betala för den tomma bädden. Möjlighet finns att boka 1 klass Egen sovvagnskupé med wc/dusch, sovvagnskupé eller liggvagnskupé. Hunden ska vara på golvet. Kupéerna städas grundligt.

Bokning

Ska du resa med ledar- eller assistanshund på SJ Dagtåg och SJ Nattåg på annan plats än Djur tillåtet måste du boka dina biljett via SJ Kundservice på telefon 0771-75 75 75 (tonval 5) eller hos resebyrå. Din hund kommer då få en egen plats bredvid dig. 

Resenärer med allergi

När du köper din resa på sj.se och i vår app kan du som har pälsdjursallergi välja Djurfri plats vid val av plats. Djurfria platser finns både i 1 och i 2 klass på våra dagtåg. Det kan förekomma att en resenär med ledar- eller assistanshund passerar vagnen.

På våra nattåg får sällskapsdjur endast resa i liggvagn om resa bokats med den platsegenskapen, med undantag för ledar- och assistanshund. Om en resenär med ledar- eller assistanshund har vistats i en kupé rengörs den grundligt efteråt. Du har möjlighet att köpa din resa via SJ Kundservice och få hjälp att boka en plats så långt bort från djurkupén som möjligt.

Vi kan inte garantera att dina medresenärer inte bär med sig allergener i kläderna. Personalen ombord hjälper till med omplacering om du ber om det.

Köpa resa

Vi erbjuder olika sätt för dig att köpa din resa, vi har olika biljettyper och du har flera möjligheter att välja mellan när du hämtar ut din biljett. Alla sätt är dock inte fullt tillgängliga för alla. Du är alltid välkommen att kontakta oss på 0771 - 75 75 75, tonval 5.

Se öppettider här

På webben

Köpfunktionen på webbplatsen fungerar med de vanligaste skärmläsar- och förstoringsverktygen. Den fungerar dock inte helt optimalt. Webbplatsen kommer på sikt att genomgå ett antal justeringar och då kommer vi också att se över dessa punkter.