Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Malmbanan

Mäktiga Malmbanan

Sveriges vackraste tågsträcka är kanske som vackrast på vintern. Resan upp till Narvik är så imponerande i snöskrud att den har porträtterats i det brittiska tv-programmet Extreme Railway Journeys. Programledaren Chris Tarrent berättar om sina intryck från inspelningen och lokföraren Veronica Nilsson beskriver den magiska utsikten från förarhytten.

Foto: Kasper Dudzik

Programledare Chris Tarrant:

”Vi reste med ett 68 vagnar långt malmtåg”

Det brittiska tv-programmet Extreme railway journeys gjorde nyligen ett program om Skandinaviens mest spektakulära järnvägssträckor, där Malmbanan var en av höjdpunkterna. 

TV-teamet bakom programmet har tidigare rest med tåg i ett tjugotal länder. De har visat upp allt från Japans snabba och pålitliga höghastighetståg, till Kongos enklare banor, där deras första tågresa blev sex dagar försenad.

Programmet går i Channel 5 och har över en miljon tittare.

– Det handlar om spännande resmål och möten med människor, snarare är om själva tågen. Därför har vi en sådan stor publik, berättar programledaren Chris Tarrant.

I deras Skandinavienprogram reste de bland annat med SJs nattåg mellan Stockholm och Luleå, där Chris blev glatt överraskad av att kupén hade egen dusch. Sedan följde de med på ett 68 vagnar långt och 8 000 ton tungt malmtåg på Malmbanan.

– Det var otroligt vackert. Vi åt och drack gott, renkött och svenskt öl varje kväll. Människorna var trevliga. Men det som verkligen gjorde intryck på oss var att järnvägen var så effektivt organiserad. I Storbritannien stannar tågen så fort det kommer lite snö. Här gick tågen oavsett väder. De som klagar på försenade tåg i Sverige vet inte vad de pratar om.

Läs mer om Extreme railway journeyschannel5.com.

Text från Kupé: Hanna Axelsson Katzeff

Chris ankommer Luleå med SJ Nattåg
Foto: WHITWORTH MEDIA LTD

Chris ankommer Luleå med SJ Nattåg

Fakta Malmbanan

  • Malmbanan går mellan Riksgränsen och Boden.
  • Den fortsätta sträckan till Narvik heter Ofotbanen.
  • Det fanns ingen bilväg, bara järnväg, mellan Kiruna och Narvik fram till 1984.

Lokförare Veronica Nilsson:

”Det är så vackert att man nästan blir religiös”

Malmbanan är en unik tågsträcka i Sverige. På fler än ett sätt. Till att börja med är banan den tyngst trafikerade järnvägen. Den är den enda som klarar 30 tons axellast, vilket innebär 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg med totalt 68 vagnar. Här körs malmtåg, godståg och persontåg.

Den är också en av världens äldsta malmjärnvägar och världens nordligaste elektrifierade järnväg. Historiskt sticker den ut genom att vara den första längre järnväg i Sverige som elektrifierades, vilket skedde 1915.

Inte minst utmärker banan sig för sin skönhet. Sträckan Torneträsk-Riksgränsen har blivit utnämnd till Sveriges vackraste tågsträcka.

Lokföraren Veronica Nilsson har jobbat på Malmbanan i tio år. Först med godståg och numera på SJs tåg. Hon uppskattar den sociala kontakten med resenärerna, där många är norrskensjagande turister, andra naturälskande svenskar.

Bäst har hon det dock i förarhytten. Där är hon ensam, med sitt tåg och naturen omkring.

– Där trivs jag, med radion på och min kaffekopp intill. Utsikten från förarhytten är fantastisk och i panorama. Himlen är som en tavla. Jag ser älgar, björnar, örnar och andra vilda djur. Och jag ser så långt bort att jag vet på förhand om vädret är på väg att skifta, om det ska börja snöa eller lätta upp.

Vädret skiftar ofta. Veronica berättar om hur det kan vara sol när hon kör in i en tunnel och snöstorm när hon kommer ut på andra sidan. Hon vill dela med sig av det vackra. Fotar och lägger upp på sociala medier. Men avbildningen blir aldrig lika bra som i verkligheten.

När tåget har passerat Riksgränsen, och Malmbanan övergår i norska Ofotbanen, kommer det fram till Veronicas favoritsträcka. Här rullar tåget sakta förbi Rombaksfjorden, med branta klippor runt omkring.

– Fjordens vatten ändrar färg beroende på vädret. Det är svart, turkos, rosa… Det är så vackert att man nästan blir religiös när man kör där.

Hon hoppas att fler tar chansen att resa på Malmbanan och turista i området.

– Det behöver faktiskt inte vara så komplicerat. Man behöver inte vara van vid fjällvandring eller vilja bo i tält. Ta tåget till Katterjåkk, bo bekvämt i en stuga och gör dagsutflykter. Du kommer inte att bli besviken.

Utsikt över Lapporten från Malmbanan
FOTO: Veronica Nilsson