Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Boende i järvsö

Familjehemligheter i Järvsö

Mitt i Hälsingland, vid mäktiga Öjebergets fot och vid södra infarten till Järvsö ligger Järvsöbadens Pensionat. Här har en och samma familj i 110 år skämt bort turister och stamgäster med skönt pensionatliv och himmelsk husmanskost.

Järvsöbaden med 100 årig pensionatstradition

Välkommen hem till Järvsöbaden Pensionat – grundat som kuranstalt år 1905 av förfadern till dagens ägare, tredje och fjärde generationen i familjen Pehrson.

Boka boende på Järvsöbaden Pensionat på 0651-404 00 eller info@jarvsobaden.se

Karta över Hälsingland

Hitta hit:

Från Järvsö station är det 10-15 minuters promenad. Gå rakt fram till Turistvägen, sväng vänster, gå cirka 10 minuter, Järvsöbaden ligger på vänster sida.

 

”Det sprakar till i brasan i den öppna spisen och solens strålar avslöjar att vår kaka är rykande färsk. Jag förstår nu att det är så här hemtrevligt doftar.”

 

Vi kommer tidigt till lunchen. Direkt från Stockholmståget som stannat vid det vackra stationshuset en knapp kilometer bort inne i centrala Järvsö. Matsalsklockan inne på Järvsöbaden har hunnit slå halv tolv men redan har stora och små sällskap, par och sololunchare hittat sina platser vid borden. På det stora serverinsgbordet med nystärkta linnedukar står dagens dagens rätt, stekt fläsk med löksås, en riktig husmanskosfavorit. Men det erbjuds också andra stjärnor på buffén, bland annat en strömmingslåda och köttbullar med samtliga klassiska tillbehör.

Maten är oerhört vällagad, det är gott och vi blir många som backar på fläsket, och köttbullarna, och strömmingslådan.

När klockan börja närma sig ett balanserar servitrisen Catarina, klädd i husets uniform, vit jacka med mässingsknappar, guldbroderade axelklaffar och svart pennkjol, vant in den sista omgången av törstsläckande lättöl.

Gunborg på Järvsöbadens Pensionat

”Jag jobbar inte hela tiden, men det blir mest varje dag. Att driva hotell tror jag inte är något man kan ta pension ifrån.”

Ungefär just då sveper en lika ledig som elegant dam in i matsalen. Hon hälsar i hand med båda händerna, frågar hur några av gästerna mår, några andra om de blivit mätta och tackar vänligt när hon får beröm för det goda fläsket.
– Hej, jag är Gunborg. Kom nu och ta kaffe, kaffe och kaka i salongen.

Det var Gunborgs farfar far som redan 1867 startade upp gästgiveriverksamhet på gården. Då var han 28 år gammal. När han fyllde 67 år 1905 gjorde han om gästgiveriet till ett kurbad som gavs namnet Järvsöbaden. 1935 blev Järvsöbaden ett renodlat gästgiveri. I år, 80 år senare, erbjuder de kurbad då ett alldeles nytt spa finns på plats på gården.

I Järvsöbadens stora salong kastas vi tillbaka i tiden, till en svensk sekelskiftsdröm där allmogemöbler, pelargoner och gamla familjeporträtt sätter tonen. Solen tittar in genom de spröjsade fönstren, kastar varmgula strålar över de antika sittgrupperna. Det sprakar till i brasan i den öppna spisen och solens strålar avslöjar att vår kaka är rykande färsk. Jag förstår nu att det är så här hemtrevligt doftar.

Gunborg och hennes syster Ella drev under många år Järvsöbaden. Förutom att hon de senaste åren tagit ett par extra veckor i lägenheten på Gran Canaria så har hon fortsatt att jobba mer eller mindre varje dag på Järvsöbaden.

– Jag jobbar inte hela tiden, men det blir varje dag. Jag behövs här för att ta hand om gästerna, både de nya och de gamla, ser till att de har det bra, det är viktigt, det har jag alltid gjort. Att driva hotell tror jag inte är något man kan ta pension ifrån.

Köket och hotellrummen på Järvsöbadens Pensionat

Men hon är inget undantag, på Järvsöbaden har man haft flera anställda som blivit kvar långt efter 65.
– Hahaha, ja, vi har hög pensionsålder här. Ivar Jansson som lämnade oss för några år sedan jobbade här tills han var över 80, och han var hos oss i över 60 år.
Den största skillnaden mot förr är stamgästerna.
– Då hade vi många gäster som kom till midsommar och lämnade oss först efter kräftskivan i augusti. I dag besöker våra stamgäster oss mest under de stora helgerna och skolloven.
I anslutning till Järvsöbaden finns en 9-hålsgolfbana, en utomhuspool en boulebana och en stor trädgård som förser köket med örter, rotsaker, grönsaker, sallad och bär. Sedan i julas finns också ett nybyggt spa med bubbelpool, kallbad i källvatten, gym, torr- och ångbastu och behandlingar.
Det nybryggda kaffet smakar utsökt i de skira kaffekopparna och vi tar både påtår och tretår i salongen. Därefter slår vi följe med Gunborg in i köket där Gunborgs systerson Pelle Ångström precis håller på att packa upp nyfångad gös från närliggande Valåssjön. Framför honom ligger en bunt med gulnade papper, gamla recept, familjehemligheter.

Pelle i köket

Pelle är, förutom att vara gift med hotellchefen Inger, också kock, vd och den fjärde generationens Pehrson som driver Järvsöbaden.
– Ibland är faktiskt den viktigaste kunskapen här i köket att kunna hitta igen ett visst recept i gömmorna. Som du ser finns det hundratals. Pelle bläddrar sig ner i högen. Handskrivna recept på pärgröt, lingonpäron och blodpudding svischar förbi.
Pelle, som växt upp på gården, fick tidigt lära sig hur maten skulle smaka. Förutom att ha blivit skolad av Järvsöbadens egen legendariska kokerska Anna Nilsson utbildade sig Pelle på restaurangskola i Stockholm och jobbade med bland annat Örjan Klein på KB. Tillsammans med Örjan var Pelle sedan med och öppnade den legendariska svenskkrogen Akvavit i New York. I dag gör Pelle och Järvsöbaden då och då en avstickare för gästspel på Stockholsmkrogarna Taverna Brillo och Sturehof.
I köket hackas det och blandas lag. Eftersom varje middag på Järvsöbaden enligt tradition ska inledas av ost och sill behövs det hela tiden förberedas ny sill, i dag står den väldigt populära inlagda sillen på programmet. Innan vi släpps iväg på hotellvandring med hotellchefen Inger ber Gunborg oss att vara smakråd för vilket vin hon ska välja att servera på ett stort bröllop till helgen där råvarorna bland annat är älg och svamp från hälsingeskogarna runt Järvsö.

Recept och kylrummet på Järvsöbadens Pensionat

Via ett par korridorer och uppför en trappa når vi hotelldelen. Ett av hotellrummen har en historia med Astrid Lindgren. Under många år återvände hon till hotellet som stamgäst, hon bodde alltid i samma rum och vid ett tillfälle samlade hon Järvsös dagisbarn och läste sagor i den stora salongen.
Lite senare har vi lutat oss tillbaka i två stora fåtöljer i ett av de mindre sällskapsrummen i väntan på middagen. I och med att det är mitt i veckan och lågsäsong är vi de enda gästerna på middagen ikväll. Vi önskar sill och ost och efter middagen undrar vi om vi nu har ätit världens bästa inlagda sill. Det känns verkligen så.
Vårt tåg går vidare norrut samma kväll. Innan vi skiljs från familjen Pehrson och deras äkta pensionat sträcker Gunborg fram en brun papperspåse.
– Här, jag skickar med er lite matsäck, lite gott att äta på tåget, man vet aldrig när man bli hungrig. Och så en flaska chianti, den jag valde ut till bröllopsälgen.
Vi ler, familjen vet hur de får sina gäster att trivas och må bra. Några timmar senare på tåget, långt bort från Järvsöbaden, fortsätter vi att njuta den gästfrihet och generositet som vi marinerats med under vårt besök. En gästfrihet och generositet som tycks sitta i väggarna på det 110-åriga pensionatet men som framförallt bitit sig fast djupt in i själen på en av Sveriges allra finaste pensionatsfamiljer. Vi längtar redan tillbaka.

Om Järvsöbaden

  • 1905 öppnade den då 67-årige hemmansägaren Olof Pehrson kurbadet Järvsöbaden. Kurbadet hade egen träbassäng med sandbotten och erbjöd bland annat gyttjebad och massage.
  • 1935 blir Järvsö ett renodlat pensionat.
  • Julen 2014 inviger Järvsöbaden ett nytt spa.
  • Några av Järvsöbaden traditioner är bland annat deras smörgåsbord, slädfärd med facklor till julottan, midsommarfirande och kräftskivan.
  • Järvsöbaden har också egen utomhuspool, 9-hålsgolfbana, boulebana och stor trädgård.

jarvsobaden.se

Järvsöbadens inlagda sill

Lag

3 dl ättika
6 dl socker
9 dl vatten
10 st hela kryddpeppar
5 st hela vitpeppar
4 st lagerblad
1 hackad gul lök

10 st urvattnade saltsillfiléer

Grovmalen kryddpeppar
½ röd lök
Dill

Gör så här:
Koka lagen ca 10 min, låt svalna och bli helt kall. Häll av vattnet från sillen och lägg den i den kalla lagen. Låt stå kallt minst ett dygn.
Skär upp sillen i 2-3 cm bitar och servera med grovmalen kryddpeppar och hackad rödlök som strös ovanpå sillen, garnera med en dillkvist.

Järvsöbadens inlagda sill
Per Olsson

Text: Per Olsson
foto: bobo olsson

Per Olsson är kreativ chef på förlaget Rävudden i Stockholm. Han är uppväxt i Jämtland och Stockholm. Som skribent och redaktör för uppdragsgivare som SAS och Nordic Choice Hotels har han upplevt Skandinavien och stora delar av världen. Tillsammans med SJ och fotografen Bobo Olsson är det nu dags att uppleva Sverige.