Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bagageregler

För att resan ska bli lika bekväm och säker för alla vill vi att du läser våra regler för bagage

SJs bagageregler

Vi är glada att du, liksom väldigt många andra, väljer att resa med våra tåg. För att resan ska bli bekväm och säker för alla finns det ett antal regler för hur mycket bagage var och en får ta med sig, var bagaget ska placeras samt hur bagaget ska hanteras ombord.

Tågen har begränsat med bagageutrymme och vår ombordpersonal kan, av arbetsmiljöskäl, tyvärr inte hjälpa dig att lyfta bagage vid av-/påstigning. Det är därför viktigt att du inte har med dig mer eller tyngre bagage än vad du själv med enkelhet klarar av att bära.

 • Grundregeln är att varje person får ta med sig högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm, maxvikt 20 kg) samt ett litet handbagage.
 • Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, som till exempel en hopfällbar barnvagn, ett skidfodral, en golfbag, ett musikinstrument, en el-sparkcykel, en hopfällbar resecykel eller en demonterad cykel i en cykeltransportväska. 
 • Bagage ska placeras antingen i bagageställen eller på hatthyllor, på golvet vid sätet framför dina fötter eller på en ledig golvyta anpassad för bagage.
 • Vid ombordstigning ber vi dig endast placera riktigt stora väskor i bagageställen. Mindre väskor får nästan alltid plats i hatthyllan ovanför din stol. Du får av säkerhetsskäl aldrig placera bagage i mittgången eller framför tågets dörrar. Du som resenär ansvarar själv för att hålla uppsikt över ditt bagage under hela resan.
 • Det är inte tillåtet att ta med dig föremål som är farliga, störande eller som inkräktar på dina medresenärers utrymme. Se till att ditt bagage är väl förpackat, inte har vassa hörn och kanter eller att det riskerar att skada eller smutsa ned medresenärer eller inredning.
 • Av säkerhetsskäl kan SJs personal neka resenärer som inte följer SJs bagageregler tillträde till att resa med tåget.
 • Observera att ersättningsbussar kan ha begränsat med utrymme inne i bussen vilket innebär att allt bagage, inklusive handbagage, kabinväska eller musikinstrument, kan behöva placeras i bussens bagageutrymme. Busschauffören är ansvarig för säkerhetsbedömningen när det gäller bagage ombord på bussen. 

Regler gällande specialbagage:

 • Barnvagn ska i god tid innan du går på tåget fällas ihop och placeras så att den inte stör framkomligheten ombord. Uppfälld barnvagn får endast tas med i mån av plats. Barnvagnar får aldrig stå uppfällda vid tågets dörrar och utrymningsvägar.
 • Rullstol: Om du har behov av rullstol så rekommenderar vi dig att du bokar rullstolsplats. Endast rullstolsburna resenärer får boka rullstolsplats. Av säkerhetsskäl så kan vi tyvärr inte tillåta promenadscooter eller tre/fyrhjulingar med styre ombord.
 • Skidutrustning ska förvaras i skidfodral och placeras så att den inte kan ramla omkull. 
 • Elsparkcykel eller mindre resecykel ska fällas ihop och och förvaras i bagageställ eller på golvet vid ditt säte. Elsparkcykel eller mindre resecykel får inte placeras i hatthyllan ovanför ditt säte. Det är inte tillåtet att ladda elsparkcykel eller större lithiumbatterier ombord på tåget.
 • Cykel måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska innan ombordstigning (maxmått 140x85x30cm, maxvikt 25 kg för både cykel och väska). Ombord på tåget placeras väskan på en ledig golvyta enligt instruktion från ombordpersonalen. Väskan får inte sticka ut i mittgången eller blockera dörrar.
 • Större musikinstrument (exempelvis kontrabas) måste förvaras i ett instrumentfodral som placeras på ledig golvyta enligt instruktion från ombordpersonalen.
 • Observera att ombordpersonalen av säkerhetsskäl kan tvingas neka större specialbagage tillträde till tåget om det inte finns utrymme för dessa ombord. Vi rekommenderar dig att välja en avgång som inte går i rusningstid om du vill ta med ett större bagage enligt ovan.

Vi hoppas att dessa bagageregler gör det lättare att planera din resa och att de gör resan ännu mer smidig och behaglig. För oss på SJ bidrar reglerna till ökad punktlighet, säkrare ombordmiljö samt ännu bättre möjligheter att leverera en effektiv, komfortabel, prisvärd och miljömässig tågprodukt.

Tack för att du följer dessa bagageregler och vi önskar dig en riktigt trevlig resa!