Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bagageregler

För att resan ska bli lika bekväm och säker för alla vill vi att du läser våra regler för bagage

SJs bagageregler

Vi är glada att du, liksom väldigt många andra, väljer att resa med våra tåg. För att resan ska bli lika bekväm och säker för alla finns det några enkla regler för hur mycket bagage var och en får ta med sig, och var bagaget ska placeras ombord.

Vår personal kan inte hjälpa till med bagage vid av/påstigning, därför är det viktigt att du inte har med dig mer bagage än vad du själv klarar att bära. Grundregeln är högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm) per person samt datorväska/handväska.

Utöver detta får du även ta med dig ytterligare ett bagage, som till exempel hopfällbar barnvagn, skidor, golfbag, musikinstrument eller hopfällbar cykel.

Barnvagn ska fällas ihop och placeras så att den inte stör framkomligheten ombord. Uppfälld barnvagn får endast tas med i mån av plats.

Skidutrustning (snowboard) ska förvaras i skidfodral. På vissa tåg finns speciella utrymmen för skidutrustning. I de fall speciella utrymmen saknas förvaras utrustningen väl förpackad inne i kupén.

Hopfällbar cykel (eller Segway) ska vara placerad i tillhörande cykelväska. Cykeln ska vara hopfälld i väskan innan ombordstigning och ska förvaras i bagageutrymmet som finns i varje ände på vagnen (inte ovanför sätet). Detta gäller oavsett vilken cykel som man ämnar ta med.

Rullstol kan bokas som rullstolsplats vilket innebär att det finns plats för rullstol och en sittplats bredvid. Endast rullstolsburna får boka rullstolsplats.

Det är inte tillåtet att ta med sig föremål som är farliga, störande eller som inkräktar på dina medresenärers utrymme. Om du vill ta med till exempel en golfbag, eller ett större instrument som cello/basfiol, så kan du köpa en ungdomsbiljett för att disponera sittplatsen bredvid.

Du som resenär ansvarar själv för att bära ombord/bära av ditt bagage, placera det rätt och hålla uppsikt över det under resan. Allt bagage ska placeras i tågets bagageställ, på hatthyllor eller under sätet.

Av säkerhetsskäl kan SJs personal neka resenär som inte följer SJs bagageregler tillträde till tåget.

Ersättningsbussar kan ha begränsat med utrymme inne i bussen, vilket innebär att bagage, inklusive visst handbagage, till exempel kabinväska, kan behöva placeras i bagageutrymmet. Busschauffören är ansvarig för säkerhetsbedömningen när det gäller bagage ombord på bussen.