Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sveriges vackraste tågsträcka

Sträckan Lidköping–Mariestad har röstats fram som Sveriges vackraste tågsträcka. 
 

Under våren 2018 genomförde vi en tävling här på sj.se där vi bad våra resenärer att rösta fram Sveriges vackraste tågsträcka. Och vinnare blev sträckan Lidköping–Mariestad över Kinnekulle.

Nedan ser du de sträckor som SJs medarbetare och resenärer nominerade till de allra vackraste av alla de sträckor som SJ trafikerar:

Kiruna-Narvik

Foto: Jochen Römling

1. Kiruna–Narvik
En magisk tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En fantastisk kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.

Järvsö-Ånge

Foto: John Stuij

2. Järvsö–Ånge
Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennansjön med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas, förutom av sjöar, av böljande kullar och fina Hälsingegårdar.

Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

Foto: Markus Tellerup

3. Lidköping–Mariestad över Kinnekulle
Den här tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Detta är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg.

Tenhult-Bankeryd, via Huskvarna och Jönköping

4. Tenhult–Bankeryd, via Huskvarna och Jönköping
Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.

Borlänge-Mora

Foto: Visit Dalarna

5. Borlänge–Mora
En resa genom ett vackert Dalarna med skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 30 mil långa Österdalälven.

Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Foto: Sophia Alexandersson

6. Södertälje–Eskilstuna–Arboga
En sträcka i hjärtat av Mellansverige som trafikeras av många resenärer på väg till och från arbete i Stockholmsområdet. Resan erbjuder stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt en vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.

Laxå-Karlstad

7. Laxå–Karlstad
Värmlandsbanan tar dig på äventyr genom de djupa värmländska skogarna. Tåget glider över den kurviga sträckan nästan som en berg-och-dalbana och passerar dramatiska landskap och blanka sjöar. Resan passerar även ett flertal vackra bevarade stationshus från 1800-talet.

Ludvika-Örebro

Foto: Jochen Römling

8. Ludvika–Örebro
En mysig och äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är också K-märkt och ritades av Adolf W. Edelsvärd 1862.

Malmö-Köpenhamn

9. Malmö–Köpenhamn
En resa över den fantastiska Öresundsbron. Det finns nog inget ljuvligare än att åka över sundet vid en soluppgång på sommaren. Dessutom är Malmö Central en av Sveriges vackraste tågstationer.

Malmö-Helsingborg

10. Malmö–Helsingborg
En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.

Halmstad-Göteborg

Foto: Fredrik Tellerup

11. Halmstad–Göteborg
Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet och ger en fantastisk vy över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.

Kalmar-Alvesta-Göteborg

12. Kalmar–Alvesta–Göteborg
En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.