Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Kliv ombord på nya X 2000

Stig ombord på vårt nya och prisbelönta X 2000! Du möts av en modern miljö med ny inredning, ljusa färger och en atmosfär som andas resande och förväntan. När du slår dig ner gör du det i en stol som har utvecklats för att du ska sitta bekvämt hela vägen. Du kan jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort. Blir du hungrig går du till bistron och njuter av något gott. Och din tågresa blir mer driftsäker med hjälp av nya tekniska system.

Nya X 2000 är ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg. Ett tåg där det mest spektakulära är att vi har sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela skalet från det gamla tåget. Inte så dumt, eller hur?

Några av våra nya X 2000 är redan ute och rullar mellan Stockholm-Göteborg, vi ses ute på tåget!

Ny inredning

Prisbelönt design

Nya X 2000 är ett nytt, men ändå klassiskt tåg. Det är ombonat, men luftigt. Och praktiskt, för du har allt du behöver runt omkring dig, oavsett om du väljer att resa i 1 klass eller 2 klass.

Vagnarna har en inredning i ljust trä och en ny belysning som är välkomnande och anpassas efter resan och tiden på dygnet. Mattor och textilier ger en trivsam känsla och dämpar ljud. Och de nya stora bagageställen rymmer både resväskor och hopfällda barnvagnar.

Att inredningen är lyckad, både praktiskt och estetiskt, tycker även Red Dot Design Awards, världens mest framstående designtävling. 2020 tilldelades nya X 2000 utmärkelsen "Best of the best" för hela inredningen. Det är första gången ett helt tåg får deras designpris.

Detaljbilder på eluttag och ikoner för bagagehyllor från nya X 2000
Armstöd med detaljer i syntetskinn på nya X 2000

Nya stolar

Kom och sätt dig

Stolarna är kanske det viktigaste i hela tåget. Det är ju din plats ombord. Därför var det självklart för oss att lyssna på och samla in önskemål från er tågresenärer genom många kundtester. Du sitter bekvämt med högt ryggstöd, svankstöd och en sittdyna som känns bra även när du har suttit några timmar. Sätena är breda och djupa, och du har bra med benutrymme. Stolen är lätt att ställa in tack vare elektrisk styrning. Och självklart finns krokar för jacka, ett bord, och eluttag vid din plats.

Resenär i 1 klass på nya X 2000

Ny bistro

Med plats för fler

Vår bistrovagn har en helt ny inredning med mässingslampor och ett antal ståbord med eluttag. Och självklart fortsätter vi vår hållbara matfilosofi med mycket svenska råvaror i säsong.

Lampa i bistron på nya X 2000

Nya toaletter

Funktionella för alla

Toaletter på tåg ska vara bra och tillgängliga för alla. Så när vi nu byggde nytt passade vi förstås på att förbättra dem. Den nya tillgänglighetsanpassade toaletten är extra funktionell. Den passar både dig som har en funktionsnedsättning och dig som har en liten bebis att ta hand om.

Skötbord på toaletten på nya X 2000

Ny Wi-Fi

Koppla av med bättre uppkoppling

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas – en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. Med den här tekniken och vårt nya 5G-baserade Wi-Fi får du en säker uppkoppling med hög hastighet och stabilitet. Dessutom drar radiotransparenta fönsterglas ingen extra ström alls.

Nya rullstolsplatser

Rum för alla

Att underlätta för dig med en funktionsnedsättning har varit prioriterat när vi byggde nya X 2000. I alla tåg finns  en vagn som är rullstolsanpassad med ny inredning, ny toalett och nya bekväma stolar. Här finns två rullstolsplatser, en där man kan sitta kvar i sin rullstol och en överflyttningsplats. Tydlig infografik hjälper dig som ser lite sämre att hitta i vagnen.

Nya X 2000 är ett tåg för alla. Det är enkelt att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation. Sätena är numrerade med brailleskrift, de nya digitala skyltarna har bättre läsbarhet och vi har skapat piktogram som gör det lätt att orientera sig ombord.

Skyltar för 2 klass Lugn på nya X 2000

Nya tekniska system

Ett tåg att lita på

Nya X 2000 är ett driftsäkert tåg där alla tekniska system är utbytta till de senaste – och vi har dubbla system för många funktioner. Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder. Vår tekniska support kan då koppla upp sig mot tåget under färd och avläsa eventuella fel direkt. De här funktionerna hjälper oss att planera underhåll och att hålla tåget i perfekt skick.

Vi har också ett nytt digitalt skyltsystem som visar reseinformation ombord och på stationerna. Ny styrning av dörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Återvunnet skal

Ett nytt tåg byggt inuti ett befintligt

Med nya X 2000 blir din resa ännu bättre. Du reser snabbt, bekvämt och klimatsmart. Genom att vi har återanvänt stålstommen visar vi också att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara på och återanvänder värdefullt material. Allt som allt gör detta nya X 2000 till ett spjutspetsprojekt inom klimatsmart resande. Vi har byggt ett helt nytt tåg, inuti ett befintligt.