Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Nya X 2000

En förhandstitt på nya X 2000!

Sveriges mest populära tåg får nu modern ljus inredning och helt ny teknik. Här kan du se några av nyheterna i framtidens X 2000. De första tågen börjar rulla ut på spåren redan inom ett år!

Det här innebär nya X 2000

  • Ett helt nytt tåg – det blir nya stolar, ny inredning och ny bistro. Det innebär ännu bättre komfort, för både affärs- och fritidsresenärer.
  • Fler platser – vi utökar tågen med cirka 15% fler platser. Det är nödvändigt för att möta den ökade efterfrågan på tågresor.
  • Ett säkert kort – nya tekniska system ökar driftsäkerheten ytterligare och ger fortsatt snabbast restid.

Se filmen om de nya stolarna på X 2000.

Aktuellt

Nu testas tekniken i nya X 2000. Testerna kommer att hålla på ända fram till sommaren 2019. Först kommer ett tåg med den nya tekniken provköras på en sluten bana och därefter på det allmänna tågnätet. Det är viktigt att prova ut den nya tekniken så noga och utförligt det går för att ge nya X 2000 en så hög driftsäkerhet som möjligt.

Se filmen om testerna av nya X 2000.

En hållbar investering

Det här är en investering på 3,5 miljarder kronor. Det är mycket pengar, men då ska man komma ihåg att det skulle krävas tre gånger så stor investering för att köpa nya tåg. På det här sättet förlänger vi tågens livslängd med 20-25 år – vilket både plånboken och miljön vinner på.

Nytt innertak med ny belysning på nya X 2000

Det kommer bland annat att bli nytt innertak med ny belysning.

1. Nya stolar

Nya stolar innebär ännu bättre ergonomi och benutrymme. Det här är kanske den viktigaste detaljen i tågets inredning, eftersom våra resenärer tillbringar merparten av tiden ombord i sina stolar.

Den nya designen är inget vi tagit fram på egen hand. För att optimera designen har vi samlat in önskemål från resenärer genom flera referens- och kundgrupper. Vi har därefter tagit fram ett stort antal olika prototypstolar, som flera fokusgrupper har provsuttit.

De nya stolarna får en smart utformning vilket innebär fler stolar, utan att pruta på benutrymmet. Stolarna ska också ge bra svankstöd, ha ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

I 1 klass behåller vi den populära 2+1-sittningen med två stolar på ena sidan gången och en på andra sidan. I 2 klass är det i dag två platser på varje sida av gången, 2+2-sittning. Även den placeringen av stolar behåller vi tack vare feedback från våra resenärer.

Den stolsdesign vi hittills landat i ska vi nu testa i 1 respektive 2 klass. Det är fyra stolar i vardera klass, som under januari och februari kommer att testas av resenärer ombord på ett X 2000.

2. Ny inredning

En helt ny inredning innebär nya väggar, tak och golv samt ny belysning. Interiören blir ljus och sober. De nya bagageställen och bagagehyllorna rymmer barnvagnar och resväskor på ett smart sätt. Belysningen blir helt ny. Toalettutrymmena förbättras och det blir ett nytt pentry i 1 klass, inklusive kaffebord.

Ett nytt digitalt skyltsystem ombord visar reserelaterad information. Ventilationen förbättras och tågen får snabbt Wi-Fi. Dessutom installeras ny styrning av dörrarna, så att passagen mellan vagnarna sker ännu smidigare.

3. Ny bistro

Den nya bistron blir nu en naturlig samlingspunkt ombord, där ni resenärer kan ta del av SJs nya matkoncept, med fokus på KRAV-märkta, ekologiska och säsongsanpassade råvaror.

4. Nya digitala tjänster

Vi utvecklar också nya digitala tjänster. Det kommer att bli snabbare Wi-Fi, en ny medieportal samt nya digitala skärmar.

5. Nya tekniska system

Vi gör även förändringar som inte är synbara, men omfattande. Vi byter ut alla tekniska system för att ytterligare öka driftsäkerheten.

Nya X 2000 i detalj

 

Här ser du hur de nya uppdaterade X 2000-vagnarna planeras att se ut.

Nya X 2000 i detalj
Nya skönare stolar i nya X 2000

Nya skönare stolar som ger bättre reskomfort och tar mindre plats.

Visste du att …

 

  • 6–7 miljoner reser med X 2000 varje år – mer än 75 avgångar per dag.
  • X 2000 hittills har kört 6 512 varv runt jorden.
  • X 2000s utsläpp av koldioxid är minimalt. Res 74 000 gånger mellan Stockholm och Göteborg för samma koldioxidutsläpp som en flygresa.