Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

En förhandstitt på nya X 2000!

Sveriges mest populära tåg får nu modern ljus inredning och helt ny teknik. Här kan du se några av nyheterna i framtidens X 2000. De första tågen börjar rulla ut på spåren under 2020.

Det innebär nya X 2000

Det blir nya stolar, ny inredning och ny bistro – ett helt nytt tåg! Det innebär ännu bättre komfort, för både affärs- och fritidsresenärer. Fler väljer tåget, därför utökar vi tågen med cirka 15 % fler platser för att möta efterfrågan. Och sist men inte minst! Vi byter ut alla tekniska system, vilket innebär att driftsäkerheten ökar ytterligare och ger fortsatt snabbast restid.

En hållbar investering

Det här är en investering på 3,5 miljarder kronor. Det är mycket pengar, men då ska man komma ihåg att det skulle krävas tre gånger så stor investering för att köpa nya tåg. På det här sättet förlänger vi tågens livslängd med 20-25 år – vilket både plånboken och miljön vinner på.

Möt några personer bakom nya X 2000

Cirka 75 medarbetare på SJ arbetar med nya X 2000. Träffa några av våra medarbetarna och läsa mer om arbetet.

Aktuellt

Funktionsanpassning

 

Att underlätta ombord för funktionshindrade är ett av de prioriterade områdena i arbetet med de nya X 2000-tågen. Bland annat är rullstolsplatserna nya, handikapptoaletten rymligare och platsnumreringen ombord finns nu i både taktil skrift och blindskrift.

Test av tekniken

 

Just nu testas tekniken i nya X 2000. Testerna kommer hålla på ända fram till sommaren 2019. Det är viktigt att prova ut den nya tekniken så noga det går för att ge nya X 2000 en så hög driftsäkerhet som möjligt.

Ny inredning

 

Stolarna är kanske det viktigaste i tågets inredning, eftersom våra resenärer tillbringar större delen av tiden ombord på sina platser. Därför har vi samlat in önskemål från er resenärer och fokusgrupper har fått provsitta våra prototypstolar.

Nya stolar

Nya stolar innebär ännu bättre ergonomi och benutrymme. Det här är kanske den viktigaste detaljen i tågets inredning, eftersom våra resenärer tillbringar merparten av tiden ombord i sina stolar.

Den nya designen är inget vi tagit fram på egen hand. För att optimera designen har vi samlat in önskemål från resenärer genom flera referens- och kundgrupper. Vi har därefter tagit fram ett stort antal olika prototypstolar, som flera fokusgrupper har provsuttit.

De nya stolarna får en smart utformning vilket innebär fler stolar, utan att pruta på benutrymmet. Stolarna ska också ge bra svankstöd, ha ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

I 1 klass behåller vi den populära 2+1-sittningen med två stolar på ena sidan gången och en på andra sidan. I 2 klass är det i dag två platser på varje sida av gången, 2+2-sittning. Även den placeringen av stolar behåller vi tack vare feedback från våra resenärer.

Den stolsdesign vi har landat i har vi testat i 1 respektive 2 klass. Det är fyra stolar i vardera klass som har testats av resenärer ombord på ett X 2000.

Nya skönare stolar i nya X 2000

Ny inredning

En helt ny inredning innebär nya väggar, tak och golv samt ny belysning. Interiören blir ljus och sober. De nya bagageställen och bagagehyllorna rymmer barnvagnar och resväskor på ett smart sätt. Belysningen blir helt ny. Toalettutrymmena förbättras och det blir ett nytt pentry i 1 klass, inklusive kaffebord.

Ett nytt digitalt skyltsystem ombord visar reserelaterad information. Ventilationen förbättras och tågen får snabbt Wi-Fi. Dessutom installeras ny styrning av dörrarna, så att passagen mellan vagnarna sker ännu smidigare.

Ny bistro

Den nya bistron blir nu en naturlig samlingspunkt ombord, där ni resenärer kan ta del av SJs nya matkoncept, med fokus på KRAV-märkta, ekologiska och säsongsanpassade råvaror.

Nya digitala tjänster

Vi utvecklar också nya digitala tjänster. Det kommer att bli snabbare Wi-Fi, en ny medieportal samt nya digitala skärmar.

Nya tekniska system

Vi gör även förändringar som inte är synbara, men omfattande. Vi byter ut alla tekniska system för att ytterligare öka driftsäkerheten.

Nedan ser du hur de nya uppdaterade X 2000-vagnarna planeras att se ut

Nya X 2000 i detalj