Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Labs

SJ Labs, ett snabbspår för innovation.

Välkommen till SJ Labs

När man har en riktigt bra idé för en produkt eller funktion är det viktigt att kunna testa den snabbt så man vet om den fungerar och om våra kunder uppskattar den. På SJ Labs kan vi bygga och testa nya prototyper tillsammans med SJs kunder så att vi får en direkt bekräftelse på om en tjänst är värdefull.

Du kan vara med

I SJ Labs produktutvecklar vi med hjälp av en metodik som kallas Design Thinking och går ut på att kunderna själva får vara med och testa och tycka. I SJ Labs-appen finns ett forum där du kan läsa vad andra kunder tycker om de nya funktionerna, men framför allt kan du även vara med och testa och tycka själv. Med hjälp av din feedback kan vi sedan vidareutveckla produkten eller funktionen så att den gör resan både enklare och härligare.

Pågående tester

SJ Röststyrning

SJ Röststyrning

Du följer väl med på resan? Nu finns Google Assistent på Google Home och på Androidtelefoner med 5.0 Lollipop+, eller tillgänglig för nedladdning i App Store för iOS-enheter 10+.

Läs mer om SJ Röststyrning

VägvisARen

VägvisARen

Just nu utvecklar vi VägvisARen, en ny funktion för att göra ditt resande lättare. Den använder AR-teknik för att guida dig på Stockholm Central till pendeltåget eller till ditt nästa tåg. Du hittar VägvisARen i SJ Labs-appen.

Kille som skickar sms på perrongen

Anslutningsguiden

Planerar du resa med lokaltrafik till stationen? Anslutningsguiden tipsar dig om lämpliga avgångar baserade på hur lång tid i förväg just du önskar vara på stationen. Dessutom ges möjligheten att köpa lokaltrafiksbiljetten direkt i appen. En smidigare resa hela vägen fram alltså! Du hittar Anslutningsguiden i SJ Labs-appen.

Tågvärd viserar chipp i handen

Chippbiljett

Som första resebolag i världen erbjuder SJ resenärer möjligheten att använda chippimplantat för biljettvisering. Chippbiljetten fungerar för alla som är SJ Prio-medlemmar och efter att chippet aktiverats i SJ Labs-appen kan tågvärden ombord läsa av chippet och inga andra biljetter behövs. 

Dubbeldäckare i Västerås

Hitta obokad plats

Reser du utan platsbiljett med SJs regionaltåg på sträckan Göteborg-Stockholm över Västerås?
Med några få knapptryck får du reda på vilka sittplatser som är obokade. Du hittar funktionen i SJ Labs-appen.

Tidigare tester i SJ Labs

Autopiloten

Hur tar jag mig till tåget? Skulle en självkörande buss vara ett möjligt alternativ? Vi är med i Skandinaviens första försök med självkörande bussar på allmän väg för att lära oss mer om resenärens attityd till autonoma fordon. Samt för att lära oss mer hur denna nya teknik fungerar. Så vem vet i framtiden kanske en självkörande buss rullar in på stationen som ett komplement till tåget för första och sista kilometrarna av resan.

SJs app i Apple Watch

Vi var ett av de allra första företagen att lansera en svensk app i Apple Watch i samband med världslanseringen i april 2015. I klockappen Min Resa får våra resenärer anpassad information under resan om bland annat avgångsspår, sittplats och ankomsttid. Nedladdning av SJs klockapp Min Resa görs i App Store.

Ladda ner appen

Den stora skyltjakten

Var ska jag stå på plattformen?

Många resenärer är osäkra på var de ska stå på plattformen för att snabbt och smidigt kunna gå ombord vid just sin sittplats. Vi testade då funktionen ”Var ska jag stå på plattformen” på några utvalda stationer. Det visade sig vara en efterlängtad funktion.  Den kunde sedan vidareutvecklas tack vare alla resenärer, som under tävlingen Den Stora Skyltjakten, hjälpte till att samla in koordinatorer för vagnlägesskyltarna för alla stationer i hela Sverige. Nu finns funktionen
inkluderad i SJs ordinarie mobilapp. Stort tack till er som var med och bidrog!

Läs om hur den funkar i SJs app

Hitta på stationen

Brukar du byta tåg på Stockholm C? Här testar vi en funktion som ska hjälpa dig och dina medresenärer att hitta rätt spår vid tågbyte.

Synpunkterna från resenärerna som testade funktionen visade att det inte var en tillräckligt uppskattad funktion, i alla fall inte i den här utformningen. Vi har därför valt att inte gå vidare med den lösningen i dagsläget. 

Digital reskompis - SJ Labs

Digital reskompis

Reskompisen är en chatbot som kan svara på frågor om vad som sker på just din resa. Vi har testat den under en tid i SJ Labs-appen och det var många roliga stunder där träffsäkra svar blandades med knasiga.

Våra resenärer konstaterade att reskompisen inte var tillräckligt intelligent och tack vare den feedbacken har vi bestämt oss att ta bort funktionen. Kanske kommer vi tillbaka med en ännu smartare och snyggare reskompis längre fram. 

Platspositionering

Som fösta svenska resebolag genomförde SJ i augusti 2015 tester med nästa generations kommunikationskanal, iBeacon. Med hjälp av blåtandsändaren i sina mobiltelefoner fick kunderna riktad och aktuell information när de närmade sig vissa bestämda platser som exempelvis SJs butiker och lounger i Stockholm och Göteborg. Kunderna fick bland annat meddelande med lösenord till Wi-Fi, information om öppettider och sociala medier med mera. I och med iBeacon-testerna tar SJ nästa steg för att förse våra kunder med information när de som bäst behöver den.

Premiär för SJ Labs-vagnen

SJ Labs gör resan till målet, när vi utvecklar tillsammans med studenter ombord på SJs tåg. Samtidigt som de inbjudna studenterna får testa och ge feedback på prototyper och idéer så tar vi oss genom landet och får känsla för funktionerna i dess rätta miljö.

Två gånger per år avgår turen mellan två studentstäder i Sverige. Anmäl dig för att ha chans att komma med på nästa resa och hjälpa oss att utveckla framtidens resetjänster. 

Tester i SJ Labs-vagnen

Student hjälper oss att testa våra nyaste idéer i SJ Labs-vagnen.

Nya X 2000. Filmen kan ses i webbläsare, mobiltelefoner, tablet eller med VR-headset, till exempel Cardboard eller Samsung Gear VR. 

Virtual reality på nya X 2000

Utvecklingen av nya X 2000 har lämnat skisstadiet och nu börjar testandet av olika funktioner. Under 2018 nylanseras SJs snabbtåg X2000 och kommer då att vara helt och hållet omgjorda på insidan - allt från tekniken till stolarna och bistron. För att testpersonerna ska kunna uppleva det nya tåget redan nu satsar vi på VR.