Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Res tryggt med SJ

Sidan uppdaterades senast 2021-11-10

Läs mer om coronaviruset på folkhalsomyndigheten.se, krisinformation.se och who.int

På SJ har vi ett stort fokus på att det ska vara tryggt ombord på våra tåg i samband med coronapandemin och följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är viktigt att även du som reser tar ditt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

På denna sida har vi beskrivit hur du kan hjälpa oss att göra resan så trygg som möjligt men du kan läsa mer om vad du bör göra för att skydda dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens hemsida.

1. Res inte om du har symtom

Har du coronasymtom ska du ställa in eller skjuta upp din resa till dess du är frisk igen. Det är viktigt att du tänker på hur du kan ta dig hem utan att resa kollektivt ifall du skulle bli sjuk på ditt resmål.

Har du bokat en ombokningsbar eller återbetalningsbar biljett kan du själv enkelt boka om eller avboka resan här på sj.se. Har du en ej ombokningsbar biljett och behöver ställa in pga sjukdom kan du få pengarna tillbaka mot uppvisande av läkarintyg. Läs mer om våra omboknings- och återbetalningsregler för SJ-resor i våra köpvillkor.

2. Välj en ombokningsbar biljett

Vi rekommenderar att du väljer en flexibel biljett som ger dig möjlighet att boka om din resa om du har minsta coronasymtom. Vi har tillfälligt sänkt priset på våra ombokningsbara biljetter för SJ-resor med dagtåg.

Kom ihåg att du måste avboka din resa innan avgång om du inte tänker resa, även om biljetten är ombokningsbar. Se hur du bokar om din biljett här.

3. Du kan boka hel kupé på SJs nattåg

På våra nattåg är det möjligt att boka del i ligg- och sovvagn, vilket innebär att du delar kupé med andra resenärer. Om du inte vill dela kupé med människor du inte känner behöver du aktivt välja att boka en egen kupé.

Sällskap på 1-3 personer kan boka Egen sovvagnskupé och sällskap på 4-6 personer kan boka Egen liggvagnskupé. Är ni färre än 4 personer men vill resa i liggvagnskupé behöver ni addera en extra resenär i er bokning, ni betalar då fullt pris för 4 platser och reducerat pris för resterande platser.

4. Tvätta händerna noga

Kom ihåg att hålla god handhygien och att vid behov hosta/nys i armvecket. Försök att undvik att röra ögon, näsa och mun.

SJs städrutiner

Våra tåg grundstädas en gång per dygn, vanligen på natten. Då gör vi en större rengöring av toaletter, säten, knappsatser, ledstänger, handtag, väggar och golv. På merparten av våra tåg görs även lättare städning under dagtid, i samband med att tågen vänder vid sina slutdestinationer. Vändstädningen innefattar bl a borttagning av skräp, rengöring av golv i bistron och städning av toaletterna. Som en utökad åtgärd torkar vi även av utsatta ytor så som ledstänger, handtag och knappsatser. De rengöringsmedel SJ använder vid grund- och vändstädning är fettlösande och har effekt på virus så som covid-19.

Mer omfattande städning av tågen med hjälp av till exempel ång- och mattvättmaskiner sker med olika intervall.

Resor till Danmark

Rekommendationer och restriktioner kan skilja sig mellan Sverige och Danmark. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på vilka regler som gäller inresa till Danmark.

Läs mer om regler för resor till Danmark på coronasmitte.dk (på danska)

Resor till Norge

SJ kommer att åter köra till/från Kongsvinger och Oslo från 12 december. Rekommendationer och restriktioner kan skilja sig mellan Sverige och Norge. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på vilka regler som gäller inresa till Norge.

Läs mer om resor till Norge på regjeringen.no (på norska)