Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Res tryggt med SJ

Sidan uppdaterades senast 2021-09-08

Läs mer om coronaviruset på folkhalsomyndigheten.se, krisinformation.se och who.int

På SJ har vi ett stort fokus på att det ska vara tryggt ombord på våra tåg i samband med coronapandemin och följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är viktigt att även du som reser tar ditt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

På denna sida har vi beskrivit hur du kan hjälpa oss att göra resan så trygg som möjligt men du kan läsa mer om vad du bör göra för att skydda dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens hemsida.

1. Res inte om du har symtom

Har du coronasymtom ska du ställa in eller skjuta upp din resa till dess du är frisk igen. Det är viktigt att du tänker på hur du kan ta dig hem utan att resa kollektivt ifall du skulle bli sjuk på ditt resmål.

Har du bokat en ombokningsbar eller återbetalningsbar biljett kan du själv enkelt boka om eller avboka resan här på sj.se. Har du en ej ombokningsbar biljett och behöver ställa in pga sjukdom kan du få pengarna tillbaka mot uppvisande av läkarintyg. Läs mer om våra omboknings- och återbetalningsregler för SJ-resor i våra köpvillkor.

2. Välj en ombokningsbar biljett

Vi rekommenderar att du väljer en flexibel biljett som ger dig möjlighet att boka om din resa om du har minsta coronasymtom. Vi har tillfälligt sänkt priset på våra ombokningsbara biljetter för SJ-resor med dagtåg.

Kom ihåg att du måste avboka din resa innan avgång om du inte tänker resa, även om biljetten är ombokningsbar. Se hur du bokar om din biljett här.

3. Undvik rusningstid om du har möjlighet

På flera av SJs regionaltåg är det inte möjligt att boka sittplats. För att underlätta för de som måste resa under populära pendlartider för att ta sig till jobb och skola så ber vi dig att inte resa under rusningstid om du har möjlighet.

4. Du kan boka hel kupé på SJs nattåg

På våra nattåg är det möjligt att boka del i ligg- och sovvagn, vilket innebär att du delar kupé med andra resenärer. Om du inte vill dela kupé med människor du inte känner behöver du aktivt välja att boka en egen kupé.

Sällskap på 1-3 personer kan boka Egen sovvagnskupé och sällskap på 4-6 personer kan boka Egen liggvagnskupé. Är ni färre än 4 personer men vill resa i liggvagnskupé behöver ni addera en extra resenär i er bokning, ni betalar då fullt pris för 4 platser och reducerat pris för de resterande platserna.

5. Visa hänsyn ombord

Tänk på att följa de markeringar som finns uppsatta ombord på SJs tåg, rör dig inte i tåget mer än nödvändigt och undvik köbildning till toaletterna. Kom även ihåg att visa hänsyn till dina medresenärer på perrongen och när du kliver på och av tåget.

6. Följ riktlinjerna i SJs bistro

I SJs bistro gäller Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regeringens beslut, vilket innebär att du som reser med oss måste sitta ned när du äter och dricker.

Vi har monterat plexiglas vid kassan på tåg som har servering och tillhandahåller handsprit. Tänk på att hålla avstånd, inte bilda kö och respektera de markeringar som finns uppsatta!

7. Lyssna till SJs personal

Lyssna till vår personals anvisningar ombord på tågen. Den som inte följer anvisningar kan nekas att kliva ombord eller bli avvisad, enligt SJs allmänna resevillkor. Detta för att skapa en så trygg miljö som möjligt för alla.

8. Tvätta händerna noga, vi har själva utökat våra städrutiner

Kom ihåg att hålla god handhygien och att vid behov hosta/nys i armvecket.

Våra städrutiner innebär att tågen grundstädas en gång per dygn, vanligen på natten. Då gör vi en större rengöring av toaletter, säten, knappsatser, ledstänger, handtag, väggar och golv.

På merparten av SJs tåg görs dagtid också lättare städning när tågen vänder vid sina destinationer. Städningen innefattar borttagning av skräp, rengöring av golv i bistron och samma noggranna städning av toaletterna som vid en grundstädning. Som en utökad åtgärd torkar vi även av utsatta ytor så som ledstänger, handtag och knappsatser.

De rengöringsmedel SJ använder vid grund- och vändstädning är fettlösande och har effekt på virus så som covid-19.

Det sker även mer omfattande städningar med maskiner, till exempel ångmaskiner och mattvättmaskiner, med olika intervall.

Resor till Danmark

SJ kommer att åter köra till/från Köpenhamn från 13 september. Rekommendationer och restriktioner kan skilja sig mellan Sverige och Danmark. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på vilka regler som gäller inresa till Danmark.

Läs mer om regler för resor till Danmark på coronasmitte.dk (på danska)

Resor till Norge

SJ-resor till/från Kongsvinger och Oslo ställs in tills vidare.

Läs mer om resor till Norge på regjeringen.no (på norska)