Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Så reser du tryggt med SJ

Sidan uppdaterades senast 2021-05-12

Läs mer om coronaviruset på folkhalsomyndigheten.se, krisinformation.se och who.int

Regeringen har beslutat att endast hälften av platserna ombord på tåg som kör längre än 15 mil får säljas. Detta gäller i dagsläget för resor till och med 31 maj 2021 men regeringen har föreslagit att förlänga begränsningen till 14 augusti 2021.

I och med att restriktionen kan komma att ändras under tiden vi säljer våra sommarbiljetter kan också antalet platser som säljs att ändras. Under sommaren kan det se ut som att fler än hälften av platser går att boka i vår platskarta, men den bakomliggande spärren på 50 % kommer att ligga kvar så länge restriktionerna gäller.

På SJ har vi ett stort fokus på att det ska vara tryggt ombord på våra tåg i samband med coronapandemin och följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är viktigt att även du som reser tar ditt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Läs mer om vad du bör göra för att skydda dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens hemsida.

1. Munskydd vid resa 

Just nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer och ombordpersonal i rusningstrafik att bära munskydd. Rekommendationen gäller dig som reser utan platsreservation (och samtliga resenärer på regionaltåg på sträckorna Stockholm–Västerås–Örebro–Göteborg och Göteborg–Karlstad) vardagar 7-9 och 16-18. Eftersom det förekommer olika regionala skillnader för när under dygnet som munskydd bör användas vid resor så är det varje resenärs eget ansvar att känna till dessa regionala rekommendationer.

Munskyddet bör bäras under hela resan, även när du befinner dig på perrongen och på stationen. Rekommendationen riktar sig till personer födda 2004 och tidigare.

Det är varje resenärs eget ansvar att ha med sig och använda munskydd vid resor under rusningstrafik. Har du inget munskydd finns de att köpa på bl a Pressbyrån och 7-Eleven. Det går inte att köpa munskydd ombord på tåget.

Se Folkhälsomyndighetens information om hur du använder engångsmunskydd [pdf]

2. Välj ensam plats på SJs snabbtåg

I vår platskarta ser du enkelt vilka platser på snabbtågen som är spärrade och inte kan bokas andra. Du som reser på egen hand kan vid bokning enkelt välja en plats bredvid ett säte som är rödmarkerat och spärrat och därmed få sitta ensam. Bokar du en plats där sätet bredvid inte är rödmarkerat kommer detta säte inte spärras automatiskt utan någon annan kan boka den lediga platsen.

På vissa linjer (Stockholm-Karlstad, Stockholm-Sundsvall och Avesta Krylbo-Borlänge-Falun/Mora) tillåts länstrafikbiljetter med fri sittning på delar av sträckan och därför kan vi inte alltid garantera att platsen bredvid förblir tom.

3. Det går endast att boka hela kupéer på SJs nattåg

Just nu kan du som planerar att resa med våra nattåg endast kunna boka en hel kupé åt dig och ditt sällskap. Sällskap på 1-3 personer kan boka Egen sovvagnskupé och sällskap på 4-6 personer kan boka Egen liggvagnskupé. De alternativ som är synliga i bokningsdialogen är de som är tillgängliga för dig och ditt sällskap att boka. Är ni färre än 4 personer men vill resa i liggvagnskupé behöver ni addera en extra resenär i er bokning, ni betalar då fullt pris för 4 platser och reducerat pris för de resterande platserna.

Vissa biljettyper kan inte betalas med SJ Prio-poäng så länge dessa restriktioner gäller. Det går inte att dela upp bokningen och delbetala resan per resenär.

4. Välj rätt avgång med regionaltåg

Till följd av regeringens beslut gällande antalet tillgängliga platser ombord (läs mer i inledningen till denna sida) tillåter vi just nu bara att hälften av platserna ombord bokas. På flera av SJs regionaltåg är det inte möjligt att boka sittplats och därför är det svårt att i förväg veta exakt hur många personer som kommer att resa med en specifik avgång. Vi ber dig därför att inte resa under rusningstid om du har möjlighet. I tidtabellen har vi markerat i gult när det är rusningstid. Detta för att göra det enkelt för dig att välja en avgång där det är mindre risk för trängsel. Du kan bli nekad att kliva ombord på tåget om vi upplever att mängden resenärer riskerar att överstiga begränsningen, även om du har en giltig pendlarbiljett.

5. Välj en ombokningsbar biljett

Vi rekommenderar att du väljer en flexibel biljett som ger dig möjlighet att boka om din resa om du har minsta förkylningssymptom. Vi har tillfälligt sänkt priset på våra ombokningsbara biljetter för SJ-resor.*

Kom ihåg att du måste avboka din resa innan avgång om du inte tänker resa, även om biljetten är ombokningsbar. Läs mer om att boka om din biljett här.

* Gäller för resor med SJs dagtåg och sittplatser på SJs nattåg. För ligg- och sovplats gäller ordinarie ombokningstillägg. För andra tågoperatörers biljetter, som SJ är återförsäljare till, gäller respektive bolags biljettvillkor.

6. Vi har utökat våra städrutiner

SJs städrutiner innebär att tågen grundstädas en gång per dygn, vanligen på natten. Då gör vi en större rengöring av toaletter, säten, knappsatser, ledstänger, handtag, väggar och golv.

På merparten av SJs tåg görs dagtid också lättare städning när tågen vänder vid sina destinationer. Städningen innefattar borttagning av skräp, rengöring av golv i bistron och samma noggranna städning av toaletterna som vid en grundstädning. Som en utökad åtgärd torkar vi även av utsatta ytor så som ledstänger, handtag och knappsatser.

De rengöringsmedel SJ använder vid grund- och vändstädning är fettlösande och har effekt på virus så som covid-19.

Det sker även mer omfattande städningar med maskiner, till exempel ångmaskiner och mattvättmaskiner, med olika intervall.

7. Luften byts ut många gånger varje timme

Luften ombord på SJs tåg byts ut mot luft utifrån flera gånger i timmen. Exakt hur ofta luften byts ut skiljer sig mellan våra olika tågtyper men det rör sig om ett tidsspann på varannan till var åttonde minut. Kupéerna ombord på våra nattåg har separat tilluft.

SJ följer regler för luft- och ventilationssystem på tåg och vi jobbar både förebyggande och avhjälpande för att säkerställa god luftkvalitet.

8. Håll avstånd ombord

Det är viktigt att vi hjälps för att skapa trygga resor. Res inte om du har minsta sjukdomssymptom. Visa hänsyn till medpassagerare och ombordpersonal och håll avståndet. Tänk på att följa de markeringar som finns uppsatta ombord på SJs tåg, inte röra dig i tåget mer än nödvändigt och undvika köbildning till toaletterna. Kom även ihåg att visa hänsyn på perrongen och när du kliver på och av tåget.

9. Följ riktlinjerna i SJs bistro

I SJs bistro gäller Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regeringens beslut, vilket innebär att du som reser med oss måste sitta ned när du äter och dricker. Just nu säljer vi inte alkohol efter klockan 20:00. Bistron ombord på våra tåg håller öppet som vanligt men efter klockan 20:30 är det inte tillåtet att sitta i bistron. Det går däremot bra att köpa med sig mat och dryck från bistron och ta med sig till sin plats.

Vi har monterat plexiglas vid kassan på tåg som har servering och tillhandahåller handsprit. Tänk på att hålla avstånd, inte bilda kö och respektera de markeringar som finns uppsatta!

10. Lyssna till SJs personal

Lyssna till vår personals anvisningar ombord på tågen. Den som inte följer anvisningar kan nekas att kliva ombord eller bli avvisad, enligt SJs allmänna resevillkor. Detta för att skapa en så trygg miljö som möjligt för alla.

Resor till Danmark

SJ-resor till/från Köpenhamn ställs in tills vidare. Våra tåg kommer därför vända i Malmö.

Läs mer om resor till Danmarks regler på coronasmitte.dk (på danska)

Resor till Norge

SJ-resor till/från Kongsvinger och Oslo ställs in tills vidare.

Läs mer om resor till Norge på regjeringen.no (på norska)