Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vi hjälper WWF uppmärksamma Earth Hour 2022

Earth Hour är världens största klimatmanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över.

Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv? Du kan vara med och göra skillnad och det börjar med de små förändringarna som du kan göra i din vardag.

Tillsammans kan vi göra mycket för vår planet och det börjar med de små förändringarna som du kan göra i din vardag: skippa bilen och åkt kollektivt, ät mer vegetariskt och glöm inte att släcka lampan när du lämnar rummet! 

Engagerade dig i vår planet och Agera!

Är du med?

Agera är en digital plattform som gör att du kan hålla koll på din hållbarhetsresa. Skapa en profil och ta dig an uppdrag som hjälper planeten. För varje uppdrag du slutför får du en utmärkelse. Desto fler utmärkelser desto fler stjärnor får din profil. Försök komma upp på topplistan!

Förändra ditt liv och gör skillnad hela året - vi på SJ hjälper dig på vägen!

Genom att släcka lamporna under Earth Hour deltar du i en manifestation som 2021 samlade 1 miljard människor i 186 länder. Men du kan också göra skillnad året om. Genom att jobba med de 5 B:na - Butiken, Bilen, Bostaden, Biffen och Börsen - kan du minska din egen påverkan på planeten.

SJ kan hjälpa dig med 3 av 5 B:n, läs mer nedan!

Bilen - res klimatsmart

Välj ett klimatsmartare sätt att resa när du kan. Många av oss har alternativ! Läs mer om tema Bilen på wwf.se

Välj tåg istället för flyg

Tågen i Sverige drivs med el och vi reser många tillsammans, vilket gör att det till ett otroligt klimatsmart sätt att resa. SJ-resor har varit märkta med Bra Miljöval i över 20 år.

Så klimatsmart är tåget

Upptäck Semestersverige

Med tåg kan du ta dig hela vägen från Malmö i söder till Riksgränsen i norr - så välj bort utlandsresan och svemestra istället!

Biljetten köper du här på sj.se, förutom våra egna biljetter säljer vi även resor med andra tågbolag och lokaltrafik.

Reseinspiration på sj.se

Biffen - uppgradera dina matvanor!

Ät mindre men bättre kött och minska matsvinnet. Läs mer om tema Biffen på wwf.se

Ät mer grönt och färgrikt

Tänk färg och mångfald när du äter och välj protein från flera olika källor, t ex baljväxter och ägg.

I vår bistro ombord har vi en ekologisk och hållbar profil. T ex har vi sedan 2018 samarbetat med Kalf & Hansen för att ta fram rätter med ekologiska och närproducerade råvaror.

Läs mer om maten ombord

Ät mindre kött

Enligt Livsmedelsverket äter vi i Sverige äter i snitt 50-55 kg per person och år. I vår bistro ska det finnas något för alla och vi erbjuder maträtter med kött och utan. Men 2021 gjorde vi vår frukostbox 100 % köttfri. Dessutom passade vi på att plastbanta den.

Ät upp allt - sluta släng mat!

En stor del ätlig mat slängs i Sverige. För att minska svinnet i vår bistro pågår just nu ett arbete för att se över hur mycket mat vi lastar ombord och hur vi kan skänka överbliven mat till behövande.

Dessutom erbjuder vi sen tidigare 50 % rabatt på alla färskvaror ombord med bäst före-datum som passeras nästkommande dag. Självklart håller maten samma kvalitet, det blir bara ett billigare val för plånboken och klimatsmartare val för planeten!

Bostaden - du kan enkelt minska ditt ekologiska fotavtryck

Halvera energianvändningen från din bostad genom att t ex välja miljömärkt el - och glöm inte att släcka lampan! Läs mer om tema Bostaden på wwf.se

Vilken el och värme använder du

Byt fossil värme och el mot förnybara källor – som vatten, sol och vind. 

SJ har valt att använda GodEl i de lokaler vi själva kan påverka val av elbolag, t ex till vårt huvudkontor i Stockholm. Förutom att GodEl levererar 100 % förnybar el är även all el märkt med Bra Miljöval.

Läs mer om vårt samarbete med GodEl

Minska resor till jobbet

Även om vi vill att många reser med oss så ser vi också det positiva med att fler numera kan välja att arbete hemifrån. Därför har vi tagit fram en ny pendlarbiljett som förenklar det flexibla pendlandet! Med SJ 20-biljett reser du 20 gånger mellan två orter under 90 dagar. 

Läs mer om SJ 20-biljett

Välj klimatsmart transport

Men när du väl måste resa så hälsar vi dig glatt ombord på våra tåg! Med tåget reser du enkelt, snabbt och klimatsmart från stadskärna till stadskärna. Reser du i tjänsten kan du dessutom använda restiden till arbetstid samtidigt som du hjälper ditt företag minska sitt klimatavtryck.

Läs mer om klimatsmarta tjänsteresor