Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ja, vi är med! Ju fler vi blir, desto snabbare går det.

WWF firar 50 år av naturvård i Sverige!

2021 är det 50 år sedan WWF Sverige grundades och de firar stort genom att fråga hela svenska folket: Är du med?

Tillsammans kan vi göra mycket för vår planet och det börjar med de små förändringarna som du kan göra i din vardag. Ta tåget istället flyget, ät vegetariskt istället för kött eller strunta i plastlocket när du tar din takeaway-kaffe! 

Du kan vara med och göra skillnad. På wwf.se/ardumed har WWF Sverige samlat 50 förändringar, både stora och små, som du kan göra för planeten. Genom att svara på tre enkla frågor blir du rekommenderad förändringar som passar dig och din livsstil.

Längre ned på denna sida tipsar vi om några förändringar som vi på SJ kan hjälpa dig att genomföra.

WWF och SJ logga

Anis don Demina och WWF på uppdrag - en tågturné genom Sverige

WWF utmanar Anis don Demina för planeten – kommer han att lyckas?

På besök i fem städer tar Anis upp problem som överkonsumtion, klimatförändringar och föroreningar ner till vardagsnivå och visar hur vi alla kan påverka vår framtid. Samtidigt åker WWFs Helenah Swedberg ut på annat håll för att undersöka hur WWF jobbar med lösningar på vår tids stora ödesfrågor.

I fem avsnitt var kan du följa Anis och Helenahs hållbarhetsresor genom Sverige – nu åker vi!

Låt oss tågluffa - WWF Sweden Youth utforskar Sverige med SJ Tågluffarkort

Låt oss tågluffa för planeten är en serie där vi följer Zamir och hans vänner från WWF Sweden Youth att utforska Sveriges alla hörn ur ett hållbart perspektiv med SJs Tågluffarkort.

Det kan handla om att hitta det bästa second hand fyndet i Örebro, komma på hållbara alternativ för snacks på natttåget eller grilla vegansk korv i Umeå. Varje val gör skillnad!

Är du med? Låt oss tågluffa för planeten!

WWFs klimatkalkylator

Har du koll på hur mycket utsläpp din livsstil orsakar? Tillsammans med Stockholm Environment Institute (SEI) har WWF tagit fram Klimatkalkylatorn som enkelt ger dig en överblick av vilka delar i ditt liv som du skulle kunna förändra för att minska ditt utsläpp av växthusgaser.

Genom att svara på frågor kring boende, matvanor, inköp och resande får du koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

Några enkla förändringar som du kan göra i ditt liv - och vi på SJ hjälper dig på vägen!

Du hittar alla WWFs förändringsförslag på wwf.se/ardumed

Familj på snabbtåg

Inget flyg 2021

Tågen i Sverige drivs med el och vi reser många tillsammas, vilket gör att det till ett otroligt klimatsmart sätt att resa. Med tåg kan du ta dig hela vägen från Malmö i söder till Riksgränsen i norr - så välj bort utlandsresan och svemestra istället!

Biljetten köper du här på sj.se, förutom våra egna biljetter säljer vi även resor med andra tågbolag och lokaltrafik.

Så klimatsmart är tåget

Tunnbrödsrulle med morot, hummus och mynta

Bli lunchvegetarian

För planetens skull behöver fler äta vegetariskt då och då, t ex till lunch. Med sin vegoguide hjälper WWF Sverige dig att göra bra vegetariska val i din vardag.

När du förbeställer mat till din SJ-resa finns det alltid ett vegetariskt alternativ så varför inte testa det nästa gång du reser med oss?

Läs mer om maten ombord

Man åkter voi

Skippa bilen korta sträckor

Enligt Trafikverket är hälften av alla bilresor som sker i tätort kortare än 5 kilometer, så undvik att ta bilen om du kan. Välj istället att gå, cykla, åka kollektiv eller el-sparkcykel!

I Sverige erbjuder företaget Voi snabb och smidig hyra av el-sparkcyklar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Uppsala, Västerås och Örebro. Som SJ Prio-medlem kan du prova på Voi gratis och du kan även växla in SJ Prio-poäng till Voi credits.

Läs mer om vårt Voi-erbjudande här

Barn blir fastspänd i barnstol

Hyr rätt bil

De senaste åren har utsläppen från tunga fordon minskat och de måste fortsätta minska med 8 % per år fram till 2030 för att nå Sveriges klimatmål. Så hjälp den positiva utvecklingen och välj en miljöklassad bil nästa gång du behöver hyra bil för att ta dig dit tågspåren inte räcker.

Är du medlem i SJ Prio får du upp till 15 % rabatt på hyrbilar från Hertz som erbjuder miljöbilar i sin Green Collection.

Ta del av SJ Prio-erbjudandet hos Hertz

GodEl

Byt elavtal

Majoriteten av världens energi kommer från fossila bränslen. Öka efterfrågan på klimatbättre el genom att välja ett elavtal med el från förnybara källor – som vatten, sol och vind. 

Vi på SJ har valt att använda GodEl i de lokaler vi själva kan påverka val av elbolag, t ex till vårt huvudkontor i Stockholm. Förutom att GodEl levererar 100 % förnybar el är även all el märkt med Bra Miljöval och dessutom skänker GodEl sin vinst till välgörande ändamål. Så gör som vi och byt till ett hållbart elbolag!

Läs mer om vårt samarbete med GodEl

Flicka med påsar fyllda med skräp

Städa utomhus

Djur påverkas negativt av det skräp vi människor lämnar efter oss i naturen. En enkel förändring du kan göra är att ha som vana att plocka upp minst ett skräp om dagen och slänga i en papperskorg.

Vi på SJ stöttar skräpplockandet genom att vara samarbetspartner till Städa Sverige, där idrottsungdomar städar i sina närmiljöer och som tack får ersättning som kan gå till en cup eller idrottsläger. Som SJ Prio-medlem kan även du stötta Städa Sverige med dina insamlade poäng!

Skänk SJ Prio-poäng till Städa Sverige

Det är aldrig för tidigt att engagera barnen i planeten

Panda Planet är WWF för barn och unga. Deras vision är att det ska vara lika roligt som viktigt att lära sig om djur, natur och miljöfrågor. Nedan har de valt ut pyssel som familjen kan göra tillsammans för att förbättra den biologiska mångfalden.

Just nu erbjuder vi rabatt på medlemskap i WWFs Pandaklubben, läs mer här

Rädda humlor och bin

Utan humlor och bin skulle vi inte få några frukter och bär. Panda Planet tipsar om tre smarta sätt som du och dina barn kan hjälpa humlorna och bina som surrar där ni bor: 1. Fixa bi-vattnare, 2. Bjud på middag och 3. Gör ett bi-hotell.

Läs om hur ni gör en bi-vattnare eller ett bi-hotell här

Sätt upp en fågelholk

Att göra en fågelholk är inte så svårt som det låter och det finns inte regler för hur de ska se ut, så låt fantasin flöda! Det är ett perfekt pyssel att göra tillsammans, låt mamma eller pappa snickra och barnen måla, eller varför inte bygga en holk under skolslöjden?

Läs mer och se en film om hur ni bygger en fågelholk här

Gör en naturmandala

Ta med hela familjen ut på promenad och samla blad, frön, blommor och strån i naturen. När ni kommer hem sätter ni er i lugn och ro och skapar era egna naturmandalas. Det är ett perfekt sätt för barnen att finna lugnet och skönheten i naturen.

Inspireras av andras naturmandala här

Plantera mera!

Det är kul att plantera och att se saker växa och gro. Testa att plantera frön från det gröna ni äter hemma. Barnen får försöka ha lite tålamod men se om ni inte kan odla ett citrusträd eller två!

Tips på hur ni får kärnor och frön att växa hittar du här