Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Min Stora Dag – livsviktig glädje till barn som kämpar

200 000 barn i Sverige lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Min Stora Dag arbetar för att alla dessa barn ska få en Stor Dag. Glädjen från en Stor Dag lever kvar och ger ny kraft att orka fortsätta kämpa. Så här berättar ett barn om sin Stora Dag: "Jag har så många glada minnen att ta fram när vardagen är tung."

SJ är stolt huvudpartner till Min Stora Dag och många Stora Dagar startar dessutom på ett SJ-tåg där barnet och familjen får en härlig och trygg start på sin upplevelse. Stödet från SJ gör att fler barn som kämpar kan få Stora Dagar.

Låt dina SJ Prio-poäng sprida glädje

Skänk dina SJ Prio-poäng till Min Stora Dag så är du med och hjälper barn som kämpar komma iväg på sina Stora Dagar.

Några exempel på Stora Dagar

Noras Stora Dag på Kolmården

9-årga Nora besökte Kolmården tillsammans med familjen på sin Stora Dag.

Hon har under flera månader ätit enbart näringsdryck och introducerar långsamt nya livsmedel på grund av eosinofil esofagit, en kronisk inflammation i matstrupen.

På Kolmården fick Nora besöka delfinerna, världens största gnagare kapybara och mata hajar.

Gry blev brandman på sin Stora Dag

5-åriga Gry från Umeå har kämpat mot cancer men är idag friskförklarad.

- Det var veckorna på IVA som var tuffast. När Gry på riktigt kämpade för sitt liv och den samlade infektionsmedicinska expertisen rådde oss att ta farväl av henne och ställa in oss på att förlora henne, säger mamma Nadine.

På sin Stora Dag fick Gry, som alltid drömt om att rädda liv, bland annat träffa brandmän, poliser, polishund, ambulans- och räddningspersonal. Tillsammans med sin familj släcktes eldar, tändes sirener och flögs räddningsflygplan.

Liams upplevde skärgården på sin Stora Dag

15-årige Liam från Sundsvall fick en riktig båtupplevelse på sin Stora Dag. Han tog med sig familjen och morföräldrarna på en tur i Stockholms skärgård. Resan ner till Stockholm blev fantastisk på ett helt anpassat SJ-tåg.

Liam har Duchennes muskeldystrofi som orsakar muskelsvaghet. Han stretchar, tränar och medicinerar dagligen. För att ta sig fram använder han sig av en permobil som väger närmare 200 kg.

Aktuellt från Min Stora Dag

Läs mer om Min Stora Dag och deras arbete på deras hemsida minstoradag.org

Så viktig är en Stor Dag för barn som kämpar

Varje år utvärderar Min Stora Dag sitt arbete med hjälp av Glädjerapporten. Den senaste rapporten för 2022 visar på en starkt positiv påverkan av en Stor Dag.

En Stor Dag ger glädje och uppmuntran i nuet, men en Stor Dag stärker även självkänslan och ger effekt som är stor, betydande och ofta stannar kvar länge.

Se bilder och filmer från fler Stora Dagar här

Hela Spektrat 

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Därför har Min Stora Autism Sverige initierat projektet Hela Spektrat.

Projektet har två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter, den andra är att utveckla specialanpassade läger för barn med autism.

2020 arrangerade Hela Spektrat en digital guidad tur i SJs tågdepå i Hagalund och tio ungdomar fick möjlighet att ställa frågor till en riktig tågexpert.

Läs mer om den guidade turen och se filmen här