Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Min Nya Vän

Om Min Nya Vän

Min Nya Vän är ett projekt där SJ, tillsammans med organisationerna Internationella Bekantskaper och Individuell Människohjälp, vill verka för inkludering, vidga perspektiv, minska språkbarriärer och bryta fördomar. Vi vill jobba för att motverka den omfattande kontaktlöshet som finns mellan nyanlända och etablerade svenskar. Vi vill visa att det kan vara enkelt, härligt och lustfyllt att göra något. Vi vill också i och med detta passa på att stå upp för människors lika värde. Vi vill skapa ett SJ för alla.

Många gånger är tågpersonal de första som människor på flykt kommer i kontakt med i Sverige. Där ska vi såklart ge ett bra bemötande. Men vi ser också att vi kan bistå med resurser såsom exempelvis bra sammanhang att träffa nya människor som kanske inte bott i Sverige lika länge. Genom många av våra samarbeten med förbund, festivaler och evenemang har vi möjligheten att skapa härliga och avslappnade mötesplatser där människor kan träffas med ett gemensamt intresse.

Följ Min Nya Vän på hashtaggen #minnyavän

Mina Nya vän-logga

Tidigare aktiviteter

Min Nya Vän fotograferar

Tillsammans med den prisbelönta fotografen Jens Assur reste fotostudenter från Nordens Fotoskola och nyanlända svenskar till Sveriges mittpunkt, Ånge, för att fånga bilden av den svenska vintern genom kameralinsen.

Min Nya Vän sprang Tjejmilen

Inför Tjejmilen den 2 september fick 48 tjejer i blandade åldrar träffas och träna tillsammans vid två tillfällen. Instruktörer från Tjejmilen hjälpte gänget att slipa på formen och löptekniken inför loppet. Sedan sprang tjejerna loppet tillsammans. De samlades först och peppade varandra, fick goodie bags och tröjor att springa loppet i. Det var en glad, peppad och lite nervös stämning bland deltagarna, där många skulle springa sin första mil någonsin. Efter ett lyckat lopp var det hurrarop, high fives och en fantastisk glädje bland tjejerna och många var överens om att det inte var sista gången de sprang Tjejmilen!

SJ hade ett tält på Tjejmilens område på Gärdet där representanter från Internationella Bekantskaper och Kompis Sverige pratade om Min Nya Vän och sin verksamhet. 

Medverkande: Internationella Bekantskaper, Kompis Sverige, personal från SJ och anmälda tjejer via Tjejmilen.

Min Nya Vän gick på Gothenburg Horse Show

För andra året i rad gick Min Nya Vän på Gothenburg Horse Show. 30 hästintresserade tjejer från IM Individuell Människohjälp och lokala ridskolor och ridgymnasium träffades och tittade på tävlingar. Dagen inleddes med en exklusiv rundvandring bakom kulisserna där de också fick träffa ryttarna Douglas Lindelöw och Karin Martinsen. Nytt för i år var att gänget fick prova på att rida hos Askims ridklubb vilket var mycket uppskattat.

Medverkande: IM Individuell Människohjälp, SJ Volontär, lokala ridskolor och ridgymnasiet i Kungsbacka.

Min Nya Vän var med på Nyhetsmorgon

Sanaa Nawlo och Happy Jankell träffades för första gången via Min Nya Vän på Göteborg Film Festival. Kolla in klippet från när de var med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om projektet, deras vänskap och vikten av att träffa nya människor.  

Min Nya Vän gick på Göteborg Film Festival

För andra året i rad bjöd Min Nya Vän in nyanlända och etablerade svenskar till Göteborg Film Festival. Förra årets vänpar Happy Jankell och Sanaa Nawlo stod som värdar för ett mingel inför smygpremiären där över 200 personer fick chansen att träffa nya vänner och öva på svenskan. 

På premiären gick tre kändisar på röda mattan med nya vänner. Programledaren och kampsportsprofilen Musse Hasselvall blev matchad med Hussam Drazini, skådespelerskan Alexandra Dahlström med Ana Alcalá och artisten och skådespelaren Ulrik Munther med Mashal Zamani. De träffades var för sig på en lunch eller fika för att sen bege sig till premiären på Draken. 

Medverkande: IM Individuell Människohjälp, personal från SJ volontär, medlemmar till
Göteborg Film Festival. 

Min Nya Vän gick på Gothenburg Horse Show

Under Göteborg Horse Show fick 22 hästintresserade tjejer mellan 15-20 år träffar varandra, titta på tävlingarna, hänga bakom kulisserna och hälsa på Malin Baryard. Det var en mycket uppskattad dag! Tjejerna kom från Individuell Människohjälp, lokala ridskolor och ridgymnasiet i Kungsbacka.

Min Nya Vän hade också en monter på plats i Scandinavium där volontärer från Individuell Människohjälp pratade om projektet och IM:s verksamhet.

Medverkande: Individuell Människohjälp, lokala ridskolor och ridgymnasiet i Kungsbacka.

Min Nya Vän gick på Göteborg Film Festival

Tillsammans med organisationen Individuell Människohjälp Göteborg anordnade Min Nya Vän bland annat ett språkcafé och en smygpremiär under Göteborg Film Festival. Språkcaféet höll till i festivalens tält på Järntorget. Där kunde människor mötas, lära känna varandra och träna och utveckla sin svenska genom avslappnade samtal över en kaffe.

Den 28 januari smygstartade festivalen genom att visa filmen Anomalisa. Smygpremiären presenterades i samarbete med Min Nya Vän och 200 personer från SJ och Individuell Människohjälp gick på bio och träffade nya vänner.

Dessutom tog Internationella Bekantskapers filmklubb tåget från Stockholm för att gå på premiären den 6 februari.  

Medverkande: Personal från SJ, Internationella Bekantskaper och Individuell Människohjälp.

Min Nya Vän gick på EM-kval i basket

I samband med damlandslagets utsålda EM-kvalmatch mot Spanien i slutet av november 2015 fick ungdomsspelare från Hammarby Basket möjlighet att se matchen ihop med andra basketintresserade ungdomar som nyligen flyttat till Sverige. Genom vårt samarbete med Svenska Basketbollförbundet kan vi skapa ett bra och avslappnat sammanhang att mötas i. Basketen är en extra passande arena för nya möten då sporten har en lång tradition av att jobba med jämlikhet och integration.

Medverkande: Ungdomar från Hammarby Basket och Internationella Bekantskaper

Min Nya Vän gick på Stockholms Filmfestival

Min Nya Vän inleddes när personal från SJ och Internationella Bekantskaper gick på Stockholms Filmfestival. Film är ett utmärkt sammanhang att träffa nya människor runt ett gemensamt intresse. Det blev en helkväll där ett femtiotal personer fick en ny vän. Kvällen inleddes med mingel på SJ:s huvudkontor där alla fick träffa varandra för första gången. Därefter gick gruppen till biografen Skandia för festivalpremiären av dramat Efterskalv. Röda mattan var utrullad och balkongen abonnerad. Efter filmen fick gruppen även träffa regissören och skådespelarna för en frågestund. Vi vill tacka Internationella bekantskaper för en superhärlig kväll!

Medverkande: Personal från SJ och Internationella Bekantskaper