Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Friends

SJs samarbete med Stiftelsen Friends startade med vår gemensamma tro på ordet HEJ. För Friends är HEJ symbolen för att se varandra och för att behandla alla människor lika. Det skriver vi på SJ såklart under på och dessutom använder vi ordet HEJ i vårt dagliga arbete när vi möter våra resenärer. Alla borde säga HEJ oftare!

Friends är en barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning. Där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest och går hemifrån med en klump i magen. Deras utbildare reser runt hela Sverige och besöker bl a skolor och idrottsföreningar för att föreläsa och hjälpa dem i deras trygghetsarbete.

SJ vill bidra till ett positivt samhälle på många olika sätt och att bidra till att våra barn och ungdomar mår bra tycker vi är självklart. Vi stöttar Friends genom att bl a hjälpa dem med tågresor till deras olika uppdrag, resor som även våra medlemmar bidrar till med sina SJ Prio-poäng.

Vill du vara med och stötta Friends?

Dina SJ Prio-poäng kan omvandlas till tågresor som Friends använder för att möta och utbilda tiotusentals lärare, föräldrar och barn kring hur de kan förebygga mobbning. Friends har även ett 90-konto som du kan skänka pengar till. Så var med och stöd Friends du också. Tillsammans gör vi skillnad!

Så bidrar SJ och våra resenärer till Friends arbete mot mobbning

Ombordpersonal med Friends HEJ-pin på kavajslaget

Varje september har vi Friends-fokus

I september varje år belyser vi vårt samarbete med Friends och deras fantastiska arbete lite extra, både internt och externt. Ombord, i våra digitala kanaler och i vår tidning Kupé lyfter vi Friends budskap. På bilden ovan ser du våra tågvärdar bära Friends HEJ-pin, en symbol för att man ska se sina medmänniskor och behandla alla lika.

Läs artikeln om hur nätmobbing har ökat under coronatider i 2020 års septembernummer av Kupé. Du hittar artikeln på sida 16.

Skollektion

Friends gör hundratals resor med SJ varje år

En stor del av vad vi bidrar med till Friends är fria tågresor. Varje år reser Friends med tåget till hundratals skolor och idrottsföreningar som har anlitat dem för undersökningar, föreläsningar och utbildning.

Friends har kontor i Malmö, Solna och Umeå och när deras anställda behöver träffas fysiskt för att tillsammans utveckla verksamheten reser de med oss.

2019 reste Friends med oss nästan 700 gånger och kunde tack vare det nå 54 000 barn runt om i Sverige.

Läs mer om Friends utbildningsarbete på deras hemsida.

SJ-resenär

Våra medlemmar skänker miljontals poäng

Under flera år har våra SJ Prio-medlemmar haft möjlighet att skänka sina poäng till Friends. Några gånger per år brukar vi påminna om denna möjlighet via bl a e-postutskick och varje gång blir vi lika glada av att se hur givmilda våra resenärer är!

2020 var ett speciellt år då många av våra medlemmar inte kunde använda sina poäng så som de hade planerat. Istället valde många att generöst skänka poängen till Friends och vi slog nytt rekord med 11 435 100 skänkta poäng! Stort tack!

Skänk poäng till Friends

Aktuellt från Friends

Läs mer om Friends och deras arbete på deras hemsida friends.se

Friends skolstartskampanj 2021

Vi på SJ är stolt partner till Friends och vill hjälpa till att sprida ordet om deras skolstartskampanj.

Skolstart ska innebära förväntningar, nyfikenhet och gemenskap. Men för 60 000 barn runtom i landet inleds skolstarten med en klump i magen. Ambassadörerna Tareq Taylor och My Feldt delar sina egna berättelser om mobbning, föräldraskap och deras inställning till skolstart.

Mobbning gör något med ens självkänsla. När jag kom ut i arbetslivet kände jag snabbt att jag inte dög om jag inte var överpresterande, hela tiden. - Tareq Taylor

Det är dags att agera och ta ställning! Gör som oss och stötta Friends i deras viktiga arbete!

Friendsrapporten 2021

12 augusti släpptes årets Friendsrapport som visar att av lagens sju diskrimineringsgrunder är etnicitet den vanligaste orsaken till trakasserier i skolan. Friends arbetar outtröttligt med att skapa en större förståelse för vad rasism och rasistisk mobbning är och hur det kan ta sig uttryck i en skolmiljö. Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola.

Vad är mobbning?

Friends beskriver mobbning som systematiska kränkningar av ett barn. Ett barn kan bli utsatt för flera olika kränkningar, till exempel misshandel, uteslutning och elaka kommentarer. Mobbningsbegreppet synliggör att det finns ett mönster i de kränkningar som barnet utsätts för.

Läs mer om mobbning och hur vuxna kan vara goda förebilder


Vad är nätmobbning?

Det som är bra med nätet är också det som blir problematiskt när någon är utsatt. Kränkningar kan spridas snabbt, enkelt och anonymt.

Nätmobbning innebär att någon utsätts för kränkningar av en eller flera personer vid upprepade tillfällen via sociala medier, sms eller mejl. Det kan röra sig om flera olika kränkningar eller att en kränkande kommentar/bild/film spridits till många. Nätkränkningar kan ske både i skolan och på fritiden.

Läs mer om nätmobbning och ta del av Friends råd (till både vuxna och barn) här


Gå Friends webbkurs för vårdnadshavare

Hur kan du som vuxen stötta barn som inte känner sig trygga i skolan? På 30 minuter får du tips och råd som kan hjälpa både dig själv, ditt eget och andras barn. Friends webbaserade snabbkurs är helt gratis.

Du hittar hela Friends utbud av webbkurser här