Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Friends

SJs samarbete med Stiftelsen Friends startade med vår gemensamma tro på ordet HEJ. För Friends är HEJ symbolen för att se varandra och för att behandla alla människor lika. Det skriver vi på SJ såklart under på och dessutom använder vi ordet HEJ i vårt dagliga arbete när vi möter våra resenärer. Alla borde säga HEJ oftare!

Friends är en barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning. Där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest och går hemifrån med en klump i magen. Deras utbildare reser runt hela Sverige och besöker bl a skolor och idrottsföreningar för att föreläsa och hjälpa dem i deras trygghetsarbete.

SJ vill bidra till ett positivt samhälle på många olika sätt och att bidra till att våra barn och ungdomar mår bra tycker vi är självklart. Vi stöttar Friends genom att bl a hjälpa dem med tågresor till deras olika uppdrag, resor som även våra medlemmar bidrar till med sina SJ Prio-poäng.

Vill du vara med och stötta Friends?

Dina SJ Prio-poäng kan omvandlas till tågresor som Friends använder för att möta och utbilda tiotusentals lärare, föräldrar och barn kring hur de kan förebygga mobbning. Friends har även ett 90-konto som du kan skänka pengar till. Så var med och stöd Friends du också. Tillsammans gör vi skillnad!

Så bidrar SJ och våra resenärer till Friends arbete mot mobbning

Ombordpersonal med Friends HEJ-pin på kavajslaget

Varje september har vi Friends-fokus

I september varje år belyser vi vårt samarbete med Friends och deras fantastiska arbete lite extra, både internt och externt. Ombord, i våra digitala kanaler och i vår tidning Kupé lyfter vi Friends budskap. På bilden ovan ser du våra tågvärdar bära Friends HEJ-pin, en symbol för att man ska se sina medmänniskor och behandla alla lika.

Skollektion

Friends gör hundratals resor med SJ varje år

En stor del av vad vi bidrar med till Friends är fria tågresor. Varje år reser Friends med tåget till hundratals skolor och idrottsföreningar som har anlitat dem för undersökningar, föreläsningar och utbildning.

Friends har kontor i Malmö, Solna och Umeå och när deras anställda behöver träffas fysiskt för att tillsammans utveckla verksamheten reser de med oss.

2022 reste Friends med oss 306 gånger och kunde tack vare det nå 15 000 barn runt om i Sverige.

Läs mer om Friends utbildningsarbete på deras hemsida.

SJ-resenär

Våra medlemmar skänker miljontals poäng

Under flera år har våra SJ Prio-medlemmar haft möjlighet att skänka sina poäng till Friends. Några gånger per år brukar vi påminna om denna möjlighet via bl a e-postutskick och varje gång blir vi lika glada av att se hur givmilda våra resenärer är!

2022 valde många att generöst skänka sina poäng till Friends och det resulterade i 3 682 250 skänkta poäng till kampen mot mobbning. Stort tack!

Skänk poäng till Friends

Aktuellt från Friends

Läs mer om Friends och deras arbete på deras hemsida friends.se

Situationen för barn i svenska skolor

Det finns ett tydligt samband mellan mobbning och psykisk ohälsa hos skolbarn. Friendsrapporten ger en inblick i hur barn i Sverige har det i sin skolvardag när det gäller trygghet, mobbning och kränkningar. I årets rapport synliggör Friends vilka allvarliga konsekvenser mobbning kan få i form av psykisk ohälsa.

Ladda ned Friendsrapporten 2023 här

Bli månadsgivare

Som månadsgivare tar du ställning mot mobbning varje månad, varje dag. Ditt stöd gör att Friends kan utbilda fler, forska mer, ge råd och stöd, och sätta press på politiken. En riktigt bra månadspeng, helt enkelt!

Bli månadsgivare på denna hemsida

 

Köp Friends Snällkalender

Friends prisbelönta julkalender utmanar dig att göra något snällt varje dag fram till julafton. Friends har tagit fram kalendern för att de vet vad en liten snäll handling kan göra. Det kan få någon att känna sig sedd, vara starten på en ny vänskap eller till och med bryta ett utanförskap.

Köp Friends Snällkalender här

Gå Friends webbkurs för vårdnadshavare

Hur kan du som vuxen stötta barn som inte känner sig trygga i skolan? På 30 minuter får du tips och råd som kan hjälpa både dig själv, ditt eget och andras barn. Friends webbaserade snabbkurs är helt gratis.

Du hittar hela Friends utbud av webbkurser här