Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Myhrer vill ha VM-guld

 – och en hållbar planet

André Myhrer laddar för revansch under alpina VM i Åre i februari. Men OS-guld-medaljören riktar även blicken utanför skidvärlden. Han engagerar sig i klimatfrågan och för ensamkommande unga. 

– Som skidproffs är jag en klimatbov, men då får jag bidra på andra sätt. 

ANDRÉ MYHRER HAR många minnen från Åre. Både goda – och mindre roliga. Som 16-årig slalomtalang flyttade han från Bergsjö i Hälsingland till skidgymnasiet i Järpen. Backarna i Åre blev hans hemmaplan, med massor av träningar och tävlingar. Men förra hemma-VM i Åre 2007 blev en flopp för André Myhrer och resten av landslaget. Gissa om han är taggad när han står på startpallen den 17 februari i herrarnas slalom.

– Mitt mål är att upprepa det som hände i OS i Pyeongchang. En individuell VM-medalj är det jag saknar i min karriär. Jag har redan vunnit OS-guld och världscupen. Det vore fantastiskt att få avsluta på topp. Om det nu blir sista året … vi får se.

Han har inte sagt det rent ut, men mycket tyder på att detta blir hans sista säsong som professionell utförsåkare. Som 35-årig småbarnspappa och med en sliten idrottskropp tog det längre tid än vanligt att locka fram gnistan att börja hårdträningen inför sin 15:e världscupsäsong.

– Jag var så nöjd och glad över guldet i OS, men gjorde det nästan tuffare att motivera mig för den här säsongen. Det är så mycket jobb som ska läggas ned och tufft att vara borta från familjen. Därför valde jag att enbart fokusera på slalom i vinter och skippa storslalom. Nu är siktet inställt på att prestera i VM på hemmaplan.

André Myhrer med skidor.

ANDRÉ MYHRER OCH hans familj bor sedan fyra år åter i Sverige, i Hudiksvall i hembygdens Hälsingland. Somrarna tillbringar de i uppväxtorten Bergsjö. Sommarens extremtorka, som ledde till de stora skogsbränderna bara en timmes bilresa bort, väckte tankar hos honom om människans klimatpåverkan. Men även en annan konsekvens av klimatförändringarna är väldigt tydlig i hans skidvardag. Europas glaciärer smälter och det blir allt svårare att hitta snö att träna på under försäsongen. Så alpinåkarna får leta vintersnö i Nya Zeeland och Sydamerika.

– På grund av min skidkarriär är jag mer klimatbov än klimathjälte, tyvärr. Det är oundvikligt med mycket flygresor. Det tar för mycket tid att åka tåg ner till tävlingarna i Europa. Du förlorar för många träningsdagar och får mindre tid med familjen. Det är en svår situation, lite moment 22, konstaterar han krasst.

André Myhrer i starten.

MEN HAN GÖR VAD han kan. Han tar exempelvis alltid SJs tåg från Hudiksvall till Arlanda.

– Jag väljer alltid 1 klass för att få lugn och ro och frukost vid min plats. Det är skönt att bara sitta, jobba undan saker och reflektera.

Alpina skidlandslaget har dessutom sjösatt ett hållbarhetsprojekt där landslaget tillsammans jobbar för att minska sina klimatavtryck – allt från att minska elförbrukningen hemma till att äta vegetariskt oftare. Landslagskamraten Mats Olsson ska klimatkompensera genom trädplantering i tredje världen.

– För varje världscuppoäng han tar i vinter ska han betala för att ett träd planteras. Det är en superbra idé, så jag har hakat på och ska göra likadant, säger André Myhrer.

Som en av Sveriges största idrottsstjärnor vill han använda sin position för att visa att det går att göra skillnad både i det lilla och stora. Hållbarhet är en sådan fråga. Ensamkommande barn och unga är en annan. Förra året syntes han i medierna när han var med och överlämnade idrottsrörelsens upprop #vistårinteut.

– Jag tyckte det var en viktig fråga att ta ställning i. Vi har en fantastisk kille i vår familj som är just ensamkommande och jag ville hjälpa på det sätt jag kunde.

Vad fick du för respons att du engagerade dig i denna politiskt kontroversiella fråga?

– Övervägande positiv, men självklart finns de som inte tycker lika och alla har rätt till sin egen åsikt. Men jag hoppas att kunna nå fram till någon att ändra sina tankebanor och se saken i ett mer öppet perspektiv.

André Myhrer en sommardag.

TA NATTÅGET TILL ALPINA VM I ÅRE

Alpina VM 2019 avgörs i Åre 5–17 februari.

Du tar dig till Åre på 5–5,5 timmar med SJs dagtåg eller välj det dagliga nattåget från Stockholm eller Göteborg. Med nattåget kan du få en fullmatad upplevelse, även om du bara kan ta en dag ledigt för VM.

Dessutom finns SJ på plats i Åre och transporterar besökare mellan järnvägsstationen och arenaområdet med minitåg. Håll också utkik efter SJs bistroservering som bjuder på varm dryck.

SÅ HÄR FÅR DU TOLV ALPINA VM-TIMMAR I ÅRE

 • 21.12 Nattåget avgår Stockholm Central.
 • 08.10 Nattåget ankommer Åre station.
 • 08.15 Frukost på Bahnhof Café
 • 09.00 Skidåkning i fina pister. Entrébiljett till alpina VM ingår i liftkort.
 • 12.00 Skidåkarlunch i backen.
 • 14.15 Start storslalom 1:a åket.
 • 15.30 Tar några åk till innan liften stänger.
 • 17.45 Start Storslalom 2:a åket.
 • 18.30 After ski i målområdet.
 • 19.50 Nattåget avgår Åre station, middag ombord.
 • 06.33 Nattåget ankommer Stockholm Central.
 • 08.00 Kliver in på kontoret.

Fotnot: Tävlingstiderna för de andra grenarna skiljer sig åt, men alla avgörs under de tolv timmar du är i Åre. Läs mer på are2019.com

»För varje världscuppoäng ska André betala för att ett träd planteras.«