Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Våra samarbetspartners är viktiga för oss

Syftet med våra samarbeten är att agera i positiva sammanhang för att fördjupa och förbättra kontakten med våra kunder och resenärer. Syftet är också att genom vår kraft och storlek ta tillvara de möjligheter vi har att stötta organisationer som jobbar för en god sak och som också vill göra livet lite enklare för de 150 000 människor som reser med oss varje dag.

Vi är noga i valet av våra samarbetspartners. Alla samarbeten väljs, bedöms och utvärderas efter fyra principer:

  • De stärker SJs varumärke
  • De bidrar till ökat resande med SJ
  • De ger möjlighet till aktivering av SJs kunder och resenärer
  • De ger möjlighet till intern aktivering, det vill säga för SJs personal

Vi har alltid en nära dialog med våra rättighetsinnehavare och strävar efter långsiktiga och djupa samarbeten. Vi är alltid öppna för nya samarbeten med partners som delar våra värderingar. SJ samarbetar dock inte med enskilda föreningar, personer eller lag.

Några av våra samarbetspartners

Min Stora Dag

Min Stora Dag

Samarbetet med Min Stora Dag går flera år tillbaka. Genom vår verksamhet kan vi hjälpa till att uppfylla svårt sjuka barns drömmar, dels genom resor till stora dagar men också genom att anordna egna stora dagar i vår verksamhet. Våra SJ Prio-medlemmar kan välja att skänka sina poäng till Min Stora Dag, poängen omvandlas till resor som organisationen kan nyttja.

Läs mer om Min Stora Dag

Friends

Friends

Vårt samarbete med Friends är idag väletablerat. Varje år genomför vi flertalet aktiviteter ihop i kampen mot mobbing och trakasserier.

Friends åker mycket tåg och där hjälper vi till med resor. Våra SJ Prio-medlemmar kan även välja att stötta organisationen genom att skänka sina poäng. De resor Friends får genom poängen användas för att åka och utbilda skolor och organisationer i kampen mot mobbing och trakasserier.

Läs mer om Friends

Coop

Coop

Coop är en stor medlemsägd aktör inom dagligvaruhandeln och har precis som SJ utsetts till ett av Sveriges mest hållbara företag flera gånger. Hållbarhet är något som genomsyrar hela Coops verksamhet – de verkar för att vara den goda kraften, där mat, hälsa och hållbarhet går hand i hand.
Tillsammans vill SJ och Coop uppmuntra fler att resa klimatsmart.

Läs mer om Coop

Svenska Fotbollsförbundet

Svenska Fotbollförbundet

SJ samarbetar sedan flera år tillbaka med Svenska Fotbollförbundet (SvFF). SvFF är Sveriges största specialidrottsförbund med uppgift att främja och administrera den organiserade fotbollen i Sverige. 

Läs mer om Svenska Fotbollsförbundet

Svenska Basketförbundet

Svenska Basketförbundet

Samarbetet med Svenska Basketförbundet bottnar i att basketen är den mest integrerade idrotten. 48% av alla utövare är damer och 40% av alla utövare har utländsk bakgrund.

Läs mer om Svenska Basketförbundet

SJ har också samarbeten med Svenska Handbollsförbundet och Svenska Skidskytteförbundet.

Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet

Vi är officiell partner till Riksidrottsförbundet, RF, och deras 70 specialförbund. Alla föreningar under RF får 15% rabatt på resor via vårt erbjudande SJ Idrottsresan.

Läs mer om Riksidrottsförbundet

Till SJ Idrottsresan

Svenska Turistföreningen

Svenska Turistföreningen

STF är en ideell medlemsförening som arbetar för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur, idag och i framtiden. Det kräver bland annat bättre möjligheter att turista hållbart, bra boenden runt om i landet, att vi slår vakt om allemansrätten och inte minst inspiration och guidning till nya äventyr.

STF och SJ vill få fler att upptäcka Sverige med tåg som transportmedel.

Läs mer om Svenska Turistföreningen

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är en folkrörelse med lokala avdelningar, kretsar och medlemmar över hela landet. Alla som tycker att natur- och miljöfrågor är viktiga och som delar föreningens värdegrund är välkomna att bli medlemmar. Vi har varit märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval sedan 1994.

Läs mer om Naturskyddsföreningen

SJ på Way Out West

Way Out West

Way Out West är festivalen som är känd för sitt miljötänk, till exempel serverar de bara ekologisk och vegetarisk mat och festivalen är mjölkfri.

Vi kör inte bara det heta festivaltåget från Stockholm till Göteborg, utan vi finns även på plats under festivalen och erbjuder bland annat äkta kranvatten till törstiga festivalbesökare och festivalens bästa platser i vårt trapptorn.

Läs om vårt festivaltåg till Way Out West

House Be-logga

House Be

I entreprenörshubben i Åre samlas startup-bolag, egenföretagare och andra intressenter för att utveckla sina affärsidéer, få kontakt med investerare och nätverka. Tillsammans med House Be skapar vi entreprenörsdrivna aktiviteter för att främja företagande och innovation.

Läs mer om House Be

Mind

Mind

Mind arbetar för ett samhälle som uppmärksammar och aktivt förebygger psykisk  ohälsa, där personer med psykisk ohälsa får det stöd de behöver, och där ingen tar sitt liv. I Sverige tar över 1 500 personer sina liv varje år. Det är fem gånger så många än de som dör i trafiken. Psykisk ohälsa är dessutom den främsta sjukskrivningsorsaken och antalet sjukskrivna ökar.

Läs mer om Mind

GodEl-logga

GodEl

Majoriteten av världens energi kommer från fossila bränslen. Öka efterfrågan på klimatbättre el genom att välja ett elavtal med el från förnybara källor – som vatten, sol och vind. Vi på SJ har valt att använda GodEl i de lokaler där vi själva kan påverka val av elbolag, till exempel på vårt huvudkontor i Stockholm. Förutom att GodEl levererar 100 % förnybar el är även all el märkt med Bra Miljöval och dessutom skänker GodEl sin vinst till välgörande ändamål.

Läs mer om GodEl

Våga va' dig själv!!!

Våga va' dig själv!!!

Stiftelsen Våga va' dig själv!!! motverkar utanförskap hos ungdomar genom goda exempel och positiva aktiviteter. Deras vision är en värld där ungdomar bryr sig, trivs och växer och där alla vågar vara sig själva och tillåter andra att vara sig själva. SJ bidrar med resor, bland annat till stiftelsens sommarläger för ungdomar 12-15 år.

Läs mer om Våga va' dig själv!!!

Exempel på initiativ i samarbete med andra eller som SJ stöttar

Beppe Singer - tävlingsledare för Den stora läsutmaningen
Foto: Stefan Tell

Den stora läsutmaningen

För att öka läslusten hos barn har Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris tillsammans skapat Den stora läsutmaningen. Beppe Singer är tävlingsledare och uppmuntrar till läsning genom olika typer av roliga aktiviteter – som till viss del bestäms av deltagarna själva.

SJ och vår partner Astrid Lindgrens värld stöttar tävlingen genom att bidra till vinsten: en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Tävlingen pågår 15 september-15 december 2021.

Läs mer om Den stora läsutmaningen

Min Nya Vän

Min Nya Vän är ett projekt där vi på SJ, tillsammans med organisationerna Internationella Bekantskaper och Individuell Människohjälp, vill verka för inkludering, vidga perspektiv, minska språkbarriärer och bryta fördomar. 

Läs mer om Min Nya Vän

Fotbollsföräldrar

Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet har vi skapat initiativet Fotbollsföräldrar för att uppmärksamma och stötta alla som ställer upp för fotbollen. En fotbollsförälder är en eldsjäl som lagt tid i barn- och ungdomsfotbollen. 

SJ Basketligan Special

Personer med intellektuella funktionsvariationer idrottar inte på samma villkor som andra. Det ville vi ändra på och valde därför att storsatsa på Basketligan Special, som hade funnits i två år men saknade resurser att växa.

Läs mer om SJ Basketligan Special

Vårt medlemsprogram SJ Prio har ytterligare ett antal partners.