Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Trafiksamordnare

Bli trafiksamordnare hos SJ

I rollen som trafiksamordnare finns du med som en nyckelspelare i den operativa styrningen av vår trafikverksamhet. 

Samordning av tågtrafiken

I rollen som trafiksamordnare finns du med som en nyckelspelare i den operativa styrningen av vår trafikverksamhet. I arbetet ingår operativ planering, kvalitetssäkring och samordning av tågtrafiken under hela trafikdygnet. Trafiksamordnare är ett yrke för dig som tycker om IT-system, är lösningsorienterad och vill ha ett arbete med stort ansvar.  

Önskad profil
Vi behöver dig som är lösningsorienterad, strukturerad och har kundfokus. Du behöver ha lägst
gymnasiekompetens eller motsvarande. Arbetet utförs stundtals i högt tempo och det ställer krav på flexibilitet och stresstålighet. Du är med fördel van vid att arbeta under press och fatta beslut i komplexa situationer. Vi tror att du har god simultankapacitet och datorvana, då du kommer att arbeta i flera olika IT-system samtidigt. Din förmåga att prioritera är god och du bör kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I arbetet som trafiksamordnare ansvarar du för att säkra tågavgångar och med stöd av IT-system bevaka tågtrafiken. Vid trafikavvikelser planerar du operativt trafiken samt ansvarar för kundomhändertagandet. I arbetsuppgifterna ingår det också att säkerhetsställa informationsflödet som kommer in och ut från trafikledningen. 

Arbetstider
Vår verksamhet är öppen alla dagar om året. Arbetet som trafiksamordnare innebär därmed skifttjänstgöring med både dag- och nattarbete och helger.

Vi ger dig grundutbildning
När du börjar din anställning får du grundläggande utbildning och introduktion för att klara av arbetet. Vi investerar kontinuerligt i utbildning och uppdaterade arbetsverktyg för våra medarbetare.

Anna Boholm, trafiksamordnare sedan 2012

"Vårt jobb ska helst inte märkas"

När något stör trafiken, kanske ett fordonsfel eller en försening, blir det genast ett högre tempo på SJ Trafikledning, där trafiksamordnaren Anna Boholm jobbar.

– Vi skickar ut information, ordnar fram nya tåg och personal och bokar om resenärer, till exempel. Genom att agera snabbt minimerar vi följderna för våra resenärer, berättar hon.

Men Anna och hennes kollegor sitter inte precis och rullar tummarna när trafiken rullar på. Istället jobbar de förebyggande för att förhindra störningar.

– Vi vet vilka avgångar som är utsatta, till exempel på de sträckor och under tider då det är extra trångt på spåret. Där punktmarkerar vi tåget och gör allt vi kan för att det ska följa sin tidtabell. Exempelvis försöker vi se till att det inte ska ”fastna” bakom ett mer långsamt tåg.

För att veta vilka avgångar som behöver extra mycket uppmärksamhet ägnar trafiksamordnarna även mycket tid till att analysera information från tidigare störningar.

Bra analytisk förmåga är därför en viktig egenskap för tjänsten, tycker Anna. Men en trafiksamordnare bör också vara stresstålig, lösningsorienterad, kunna ta ett helikopterperspektiv och ha bra geografikunskaper.

Vid en trafikstörning sätts deras färdigheter på prov.

– Alla beslut vi tar är komplexa, eftersom de får konsekvenser för andra tåg. Det är många små faktorer som vi måste ta hänsyn till. Vi måste ta fram lösningar snabbt, men de ska också vara noga övervägda.

Samtidigt är det ofta under de här utmanande situationerna som Anna och hennes kollegor uppskattar sina jobb som mest.

– Vi gillar alla när det händer saker, eftersom det är då vi får prestera. Men självklart är vårt mål att hitta fungerande lösningar i tid, så att våra resenärer inte påverkas. När vi jobbar för högtryck men telefonerna är tysta, då vet vi att vi har gjort en bra insats. Vårt jobb ska helst inte märkas. 

Anna Boholm, trafiksamordnare på SJ

Anna Boholm jobbar som trafiksamordnare på SJ