Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tidtabellskonstruktör

Att jobba som tidtabellskonstruktör på SJ

Florin Argesanu, tidtabellskonstruktör på SJ sedan 2017

På SJ är vi som en familj, där vi tar hand om varandra”

Florin jobbar som tidtabellskonstruktör hos oss på SJ. I sitt jobb skapar han tidtabeller för nästkommande år, genom att ansöka om kapacitet i järnvägsnätet. Den tilldelade kapaciteten används sedan enligt de villkor som fastställts i tågplanen. Spårkapaciteten är i dag begränsad och efterfrågan är i vissa fall större än tillgången, så det gäller att konstruera tidtabellen så att tåget kan köras säkert och optimalt, utan konflikter.

– Arbetsuppgifterna är spännande och varierande. De kan handla om allt ifrån att hitta en lösning på en konflikt i konstruktionen till att kolla spåranvändningsplanen för en driftplats. Det kan även vara att hitta en lösning för begränsad kapacitet på en viss delsträcka eller att skapa störningsfria tåglägen. Varje dag innebär en ny utmaning, och det gör vårt jobb intressant, säger Florin.

En utmaning i jobbet som tidtabellskonstruktör är att man är en del av en kedja, där alla länkar påverkas av varandra. Om något händer, påverkar det alla.

– Då handlar det om att snabbt komma med en lösning. Stora problem kan faktiskt ha enkla lösningar.

De bästa med jobbet på SJ tycker Florin är gemenskapen, och att han verkligen trivs på arbetsplatsen.

– På SJ är vi som en familj, där vi tar hand om varandra. Några av mina kollegor kan precis allt om järnvägen – fordonens tekniska egenskaper, infrastrukturens grundläggande parametrar och optimeringsmodeller, säger Florin.

Florin Argesanu jobbar som tidtabellskonstruktör på SJ