Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Möt Thomas som jobbar som tågvärd på SJs nattåg!

Hej Thomas!

Vad gör en tågvärd på nattåget när alla sover? SJ gick ombord med Thomas Hakanen, som gillar den familjära stämningen och vet hur en resenär i pyjamas som låst ute sig från kupén får bästa hjälpen. 

Thomas Hakanen vid ett nattåg

Thomas Hakanen jobbar på SJs nattåg – och tar även egna bilder på nattåg och natur längs linjerna. Bilderna lägger han ut på sitt Instagramkonto @nattaget.

– JAG KÄNNER MIG faktiskt som en ambassadör som knyter samman Sverige. Nattåget för samman människor, ända från Skåne upp till Lappland. Det är lite häftigt!

SJs dagliga nattåg går från Stockholm och Göteborg till Jämtland respektive Luleå–Kiruna–Narvik samt mellan Stockholm och Malmö. Thomas, som utgår från Gävle, jobbar på alla nattågslinjerna sedan två år tillbaka.

Vad är så speciellt med att resa med och jobba på nattåg?
– Jag älskar stämningen, särskilt på tågen mot Norrland och Jämtland, där vi nu kör varje natt året runt. Våra resenärer åker längre sträckor, så det är lugnare och mindre stressigt än på dagtågen. Som resenär är det lätt att få kontakt med andra som reser, framför allt i bistron och liggvagnskupéerna.

Vad gör du på tåget hela natten?
– Efter avgång går jag och mina kolleger genom tåget och hälsar välkomna. Vi har full koll på alla resenärer genom vår arbetsapp, vart de ska resa och eventuellt byta tåg. Vill någon ha väckning antecknar vi det. Bistron stänger en stund före midnatt, och jag brukar sitta kvar där hela natten så resenärer lätt hittar mig om de behöver hjälp. Vi går också våra ronder genom tåget så allt är som det ska, lugnt och tryggt.

Kommer folk och beklagar sig för att de inte kan sova?
– Nej, men visst kan det vara ovant att sova på tåg. Jag brukar ha öronproppar i fickan som jag delar ut om någon frågar. Fast det händer ibland att det dyker upp en resenär i pyjamas eller långkalsonger, någon som glömt nyckelkortet i kupén och låst sig ute när de ska gå på toaletten i korridoren. De brukar tycka att det är lite pinsamt, men vi är vana att bemöta dem så de känner sig bekväma. 

 

Thomas 3 bästa nattågstips

1. En god bok

Det är enklare att somna om du är rejält trött. Med en bra bok och öronproppar kan du sedan låta tåget vagga dig till sömns.

2. Välj  rätt kupé

Vill du lära känna nya människor, som interrailare på sommaren, är liggvagnskupé ett smart val. Välj 1 klass sovvagn med egen dusch och toalett om du söker maximal bekvämlighet och lugn.

3. Magiska fjäll

Nattågen norrut tar dig till magisk fjällnatur. Sträckan Kiruna–Narvik är fantastisk och från Duved i Jämtland går det buss till Storulvåns vandringsleder.

Vill du också jobba som tågvärd?

Just nu har vi flera tjänster ute.