Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

”Tekniksprånget gav mig många roliga möjligheter”

Tekniksprånget syftar till att visa upp ingenjörsyrken för nyfikna ungdomar, innan de väljer att söka en längre teknisk universitetsutbildning. Men vad tekniksprångarna sedan väljer att göra efter sin tid hos oss, kan se väldigt olika ut. En som gjort Tekniksprånget är Fredrika Brink. Året var 2017 och Fredrika tittar tillbaka på den tiden med glädje.

– Jag minns det som en väldigt intensiv och rolig höst. Jag fick träffa många inspirerande personer och känna att mitt arbete togs på allvar, säger hon.

Under tiden som tekniksprångare fick Fredrika testa på en rad olika arbetsuppgiften samtidigt som hon fick resa runt med tåg i Sverige. I och med inblicken hon fick i verksamheten, fick hon också en större förståelse för alla komplexa system i samhället och hur många det är som arbetar för att samhället ska gå runt.

– Tekniksprånget gav mig dessutom roliga möjligheter efteråt. Som en jobbvecka på tåg i Norge och flera års sommarjobb, säger Fredrika.

Under tiden på SJ fick hon genom en kollega höra talas om civilingenjörsprogrammet System i teknik och samhälle på Uppsala universitet. Ett program som hon nu har tagit examen från.

– Människorna och tiden på SJ inspirerade och peppade mig till att våga plugga teknik. Jag fick upp ögonen för tågbranschen, som erbjuder en kul mix av teknik, samhälle och människor. En bransch jag inte kunde något om innan, men som jag sen fortsatt inom på andra sommarjobb och fortfarande tycker är spännande, säger Fredrika.

– Det är dessutom en bransch som jag kan stå för eftersom den bidrar till ett grönare sätt att resa på och påverkar många människor varje dag, säger hon.

Mycket har hänt sen Fredrika gjorde Tekniksprånget. Hon har flyttat till och från Uppsala, gjort en utbytestermin i Bilbao och bosatt sig i Köpenhamn. Hennes önskan om framtiden är dock densamma som för sex år sedan. Hon vill jobba med något som bidrar till en bättre framtid.

– Jag har också mer och mer insett vikten av att jobba tillsammans i team och att ha roligt. Tekniksprånget och tiden på SJ har öppnat många möjligheter för mig, och jag är så tacksam för det, säger Fredrika.

Fredrika Brink gjorde Tekniksprånget 2017.