Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Trainee

Sanna Dahlin

Maskinteknik på KTH med en master inom innovationsledning och produktutveckling.

Sanna Dahlin, född 1998, är uppväxt i Partille utanför Göteborg och tog examen från KTH våren 2023.

Varför valde du att söka till just SJs Traineeprogram?
Jag sökte mig till SJ för att jag ville jobba för ett företag som bidrar till ett hållbart samhälle och för att den bild jag hade av SJ innan som kund gjorde mig nyfiken på arbetet som ligger bakom hela organisationen. 

När jag fick reda på att SJ hade ett Traineeprogram så väcktes mitt intresse ännu mer då det ger en chans att få upptäcka vilka delar av organisationen som man själv platsar och trivs i, vilket kan vara svårt att veta på rak arm i ett så stort företag med mycket möjligheter.

Hur tycker du att din första tid på företaget har varit?
Jag har känt mig välkommen och omhändertagen på SJ. Det finns en allmän nyfikenhet hos anställda kring vad man gör just nu, vart man ska sen och vart man ska efter traineeprogrammet vilket är roligt.

Jag har fått vara med på många roliga sidoprojekt på grund av att jag är Trainee och det finns en vilja hos anställda och företaget att exponera oss för så mycket roliga sidoprojekt och upplevelser som möjligt. Det känns som att SJs anställda tycker om att SJ har ett Traineeprogram och vill ta del av ens år och hjälpa till i den mån de kan.

Vad har varit roligast på Traineeprogrammet? 
Det roligaste har varit att få lära känna så mycket nya människor. Eftersom jag har exponerats till många olika delar av SJs organisation så har jag fått kontakter över hela företaget. Det jobbar så mycket olika människor på SJ eftersom det är ett bolag som kräver alla sorters erfarenheter och utbildningar, vilket gör att det finns många roliga personer att lära känna!

Alla sidoprojekt som att vara med på olika arbetsmarknadsdagar och studiebesök inom olika delar av SJs verksamhet har också bidragit till många roliga upplevelser och minnen. Till exempel fick vi vara tågvärdar under en dag, vilket kändes coolt efter att ha åkt mycket tåg hela sitt liv!

Vad ser du för karriärmöjligheter inom SJ och hur påverkar ditt år som Trainee dessa?
Nu när jag har jobbat på SJ ett tag så har jag börjat inse att många som jobbar här har jobbat här länge och på många olika positioner. Det är till exempel roligt att höra om kollegor som jobbat som ombordpersonal tidigare och nu jobbar med produktutveckling. Jag ser därför stora karriärmöjligheter inom SJ då man inte är bunden till ett och samma område under sin tid här.

Som ingenjör finns det en enorm bredd på arbetsuppgifter på ett så stort företag som SJ och många nya roliga projekt som ligger i luften. Som Trainee har jag fått ett litet försprång då jag redan efter ett år har fått vara med i olika team som har helt olika arbetsuppgifter, vilket gör att jag har fått en inblick i vad för karriärvägar man kan ta inom SJ. Det gör mig taggad på att upptäcka vart man kommer ta vägen under sina år här!