Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Trainee

Maja Rapp

Handelshögskolan och Chalmers entreprenörsskola, Göteborg

Maja gick ett traineeprogram på SJ 2014, efter det har hon bl a jobbat som produkt- och konceptansvarig och affärschef på SJ.

Vad gjorde du innan SJ, och hur kommer det sig att du sökte dig hit?
Under min master fick man starta småföretag som en del av utbildningen. Det första året var teoretiskt och det andra året var inriktat på att driva företaget. Jag drev ett bio-techföretag tillsammans med en annan klasskamrat och en forskare. Det handlade mycket om att hitta finansiering och speciellt att tro på idén jag kände mig lite tveksam och var sugen på att prova att arbeta på ett större företag. Då hittade jag SJs annons och den lockade mig helt enkelt.

Varför blev du kvar efter traineeåret?
Jag gillar SJ! Sedan märks det att SJ gärna vill ha kvar trainees, eftersom företaget lagt ner ganska mycket energi och resurser på programmet. Jag övervägde faktiskt inte ens att inte stanna kvar. Det var utmanande och intressant, och jag utvecklas hela tiden. Dessutom tycker jag verkligen om mina kollegor, vilket gör vardagen mycket härligare.

Vad gör du nu på SJ?
Jag är produkt- och konceptansvarig, det innebär mest arbete på strategisk och taktisk nivå. Jag ska vara med och forma våra produkter. Jag är också delaktig i övertagandet av Tåg i Bergslagen. Jag gör väldigt olika saker, vilket är en av anledningarna till att jag verkligen gillar mitt jobb. Det enda som faktiskt återkommer är fakturahantering, det kan man inte komma ifrån. Vi är fyra stycken produktansvariga, och vi är lite som internkonsulter; vi får gå in och arbeta i projektform i många olika områden.

Hur har du utvecklats under din tid på SJ?
Jag tycker att jag har utvecklats jättemycket, jag har varit här i tre år! Jag har lärt mig att kunna säga nej, alltså veta vad jag har tid eller kapacitet att klara av. Jag har nyligen gått en ledarutbildning som jag känner var nyttig. Jag har också lärt mig att jag gillar att ha många bollar i luften, mycket på gång. Jag tycker det är tråkigt när det är lågt tempo. Dessutom har jag lärt mig hur ett stort bolag fungerar, rent praktiskt, det är en stor kontrast mot mitt tvåpersonsföretag.

Vad har du för tips för nya studenter?
Att ha lite is i magen är viktigt, att inte stressa upp sig för mycket. Det är en intensiv period när alla klasskamrater ska ut och söka jobb, men är man positiv, driven och flexibel kommer man att få en intressant tjänst. Jag tycker att man ska ha höga ambitioner, men vara prestigelös. Säg gärna ja till nya möjligheter och jobb, om inte annat så får det en att utvecklas.

Maja Rapp