Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Trainee

Ida Svensson

Industriell ekonomi, Linköpings universitet

 

Examen:
Linköpings universitet, industriell ekonomi – inriktning maskinteknik och marknadsföring. Under utbildningen studerade hon en termin i Ryssland.

Ida Svensson läste tidigare industriell ekonomi i Linköping. Sedan hösten 2015 är hon en av två nuvarande traineer på SJ. På traineeprogrammet får hon pröva på hur olika avdelningar arbetar. Just nu jobbar hon med affärsutveckling.

Varför valde du trainee på SJ? Hur var din relation till SJ innan din traineetid?
Många har en förutfattad, ofta tråkig, bild av SJ och det hade jag också. Men när jag väl kom i kontakt med SJ blev jag fascinerad över hur framåt företaget är! SJ befinner sig i ett spännande läge på en konkurrensutsatt marknad med tydligt fokus att bli effektiva och vinna kunder. Under ett mingelevent för studenter på SJs huvudkontor fick jag träffa personal som var otroligt drivna men samtidigt jordnära och jag tänkte: ”Jag vill vara med på denna resa!”

Hur är en vanlig dag som trainee och vad gör du just nu?
En vanlig dag kommer jag på morgonen, tar en kaffe, sätter mig vid nuvarande avdelning och läser mail. Sen driver jag de projekt och ansvarsområden jag har fått. Det kan vara att presentera en idé i Powerpoint, söka information, gå på planeringsmöten, bolla idéer med kollegor på affärsutveckling eller andra avdelningar. Just nu får jag utveckla en appfunktion som med hjälp av filmer ska göra det enklare att hitta på Stockholms centralstation, det är jättekul!

Som trainee upplever jag SJ som ett mycket välkomnande företag, där jag får möjlighet att ta upp mina idéer. Jag får besöka de flesta delarna av verksamheten och har fått en inblick i allt från bromsblocksbyte till bolagsstämma.

Vad har du haft nytta av från din utbildning?
Jag har tränat upp en logisk och analytisk förmåga och inte minst presentationsteknik. Jag använder sällan matematiska formler rakt av men utbildningen har gett mig verktygen att bemöta olika problem och förstå processer. Jag kan garantera att det är roligare att gå till jobbet än att gå till en statistikföreläsning!

Vad har du lärt dig på SJ?
Jag har lärt mig hur ett företag fungerar och att olika avdelningar måste samarbeta för att nå ett gemensamt mål. Jag lär mig något nytt varje dag, jag inspireras av mina kollegor som är goda exempel i kommunikation och ledarskap. Och så lär jag mig naturligtvis en hel massa specifika fakta. Visste du till exempel att vi har vänstertrafik på svensk järnväg?

Vad har du för tips till studenter som söker traineejobben?
Välj en arbetsplats där du känner att du kan vara dig själv, det är viktigt att kunna gå till jobbet och inte behöva passa in i någon mall. Att hitta en plats där man trivs gör att man vågar utmanas, testa idéer och flyga!

Ida Svensson