Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Trainee

Ida Josefsson

Industriell ekonomi, Linköpings universitet

 

Ida Josefsson läste tidigare industriell ekonomi i Linköping, hösten 2015 började Ida som trainee på SJ. Idag jobbar Ida med kundupplevelse och innovation i SJs digitala kundkanaler.

Varför valde du trainee på SJ? Hur var din relation till SJ innan din traineetid?
Många har en förutfattad, ofta tråkig, bild av SJ och det hade jag också. Men när jag väl kom i kontakt med SJ blev jag fascinerad över hur framåt företaget är! SJ befinner sig i ett spännande läge på en konkurrensutsatt marknad med tydligt fokus att bli effektiva och vinna kunder. Under ett mingelevent för studenter på SJs huvudkontor fick jag träffa personal som var otroligt drivna men samtidigt jordnära och jag tänkte: "Jag vill vara med på denna resa!"

Hur är det att vara trainee på SJ?  
Som trainee upplevde jag SJ som ett mycket välkomnande företag, där jag fick möjlighet att ta upp mina idéer. Jag fick besöka de flesta delarna av verksamheten och fick en inblick i allt från bromsblocksbyte till bolagsstämma.

Vad har du haft nytta av från din utbildning?
Jag har tränat upp en logisk och analytisk förmåga och inte minst presentationsteknik. Jag använder sällan matematiska formler rakt av men utbildningen har gett mig verktygen att bemöta olika problem och förstå processer. Jag kan garantera att det är roligare att gå till jobbet än att gå till en statistikföreläsning!

Vad har du lärt dig på SJ?
Jag har lärt mig hur ett företag fungerar och att olika avdelningar måste samarbeta för att nå ett gemensamt mål. Jag lär mig något nytt varje dag, jag inspireras av mina kollegor som är goda exempel i kommunikation och ledarskap. Och så lär jag mig naturligtvis en hel massa specifika fakta. Visste du till exempel att vi har vänstertrafik på svensk järnväg?

Vad har du för tips till studenter som söker traineejobben?
Välj en arbetsplats där du känner att du kan vara dig själv, det är viktigt att kunna gå till jobbet och inte behöva passa in i någon mall. Att hitta en plats där man trivs gör att man vågar utmanas, testa idéer och flyga!