Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Trainee

Christoffer Dawson

Maskinteknik med en master i produktion, Chalmers tekniska högskola

Christoffer Dawson påbörjade sin traineetid på SJ hösten 2017, efter att ha tagit en examen från Chalmers tekniska högskola.

Hur kommer det sig att du blev trainee på SJ?
SJ var inte mitt självklara val från början. Jag har alltid haft en bra relation till SJ och tyckt om att åka tåg, men jag trodde inte att min bakgrund var relevant för SJ. Som resenär kände jag att det hände mycket inom SJ men insåg ganska sent att jag kunde bidra till ännu mer. Att jag sen sökte till platsen berodde till stor del på att hållbarhet är så centralt. Inte bara hållbarhet i ett världsperspektiv utan även internt bland medarbetare.

Vad vill du göra efter din trainee-tid?
Jag vill jobba med något som har stor kundpåverkan. Jag vet inte riktigt i vilken roll det skulle vara, men jag vill bidra till att fler vill resa med oss. Det driver mig att göra tågåkandet mer attraktivt för våra resenärer. Jag vill definitivt vara kvar här på SJ.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning idag?
Min bakgrund i maskinteknik och produktionsstyrning har gett mig ett analytiskt tänk och under min utbildning lärde jag mig att sätta mig in i nya situationer där jag inte har särskilt mycket kunskap på förhand. Det och problemlösning har jag användning för i det mesta, det har man nog oavsett vad man jobbar med.

Har du utvecklats hittills under din tid på SJ? Hur?
JA, mycket. Rollen som trainee är självständig och jag tar ansvar för min egen tid på ett nytt sätt. Här handlar det om att ta sig för mer och fråga. Jag vet att jag inte kan allt nu, men jag vet vem jag kan fråga. Så främst har jag nog utvecklats till att bli mer självgående och kunna äga min egen tid.

Vad är det bästa med att vara trainee på SJ?
Det absolut bästa är att jag får träffa så mycket folk, som jobbar med så roliga saker och är så duktiga på sitt. Jag gillar också blandningen på vad jag får göra, ena dagen är jag inne i planeringsprocessen för tidtabellen två år fram i tiden, andra dagen byter jag bromsblock på tåg. Det är väldigt stimulerande.

Vad har du för tips till studenter som är sugna på att gå ett traineeprogram?
Det är superviktigt att komma in på ett företag med en kultur som passar en. Här på SJ pratar vi mycket kultur och för mig är det grundläggande hur vi beter oss mot varandra. Vi är varandras arbetsmiljö och ska vara det som får oss att vilja stanna kvar i verksamheten. Så, välj ett företag med bra kultur!