Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Punktlighetsansvarig

Att jobba som punktlighetsansvarig på SJ

Britt-Marie Olsson, punktlighetsansvarig på SJ sedan 2011

”Jag har ett av Sveriges roligaste jobb”

Britt-Maries titel heter chef för punktlighet och analys, men hon kallas för punktlighetsansvarig på SJ.

– När jag berättar vad jag jobbar med blir första reaktionen ”Vad sa du?” och när jag upprepar min titel blir reaktionen antingen ”Men oj, stackars dig!” eller ”Men oj, vilken rolig titel!”. För mig är det inte enbart en rolig titel, utan på riktigt ett av Sveriges roligaste jobb.

Det Britt-Marie tycker är roligt med sitt jobb är att den ena dagen aldrig är den andra lik.

– Men det absolut bästa med mitt jobb är att jag vet att jag jobbar med en av de saker som betyder mest för våra kunder, medarbetare och ägare. Det känns viktigt på riktigt!

Något annat hon uppskattar med sitt jobb är att hon samarbetar med de flesta enheter som finns internt på SJ, och stora delar av övriga järnvägsbranschen. Tillsammans med sina kollegor på SJ och branschkollegorna skapar hon förutsättningar för en bättre punktlighet.

Britt-Marie är en av fyra personer på SJ som ägnar stor del av arbetstiden till de branschgemensamma initiativen TTT – Tillsammans för tåg i tid. TTT har i uppdrag att förbättra järnvägens samlade förmågor för att nå 95 % punktlighet. För att nå målen jobbar arbetsgruppen med att analysera och initiera åtgärder för ett mer effektivt underhåll av infrastrukturen, mer robusthet i fordonsleveransen och för att förhindra obehöriga på spåret.

– Jag gör allt från att driva projekt, genomföra analyser och arrangera tankesmedjor, till att utbilda och informera. Jag samarbetar med så väl VD:ar och IT-experter som lokförare, tidtabellskonstruktörer och ekonomer. Det gäller att sätta sig in och förstå olika personers vardagar.

Det mest utmanande med jobbet som punktlighetsansvarig tycker Britt-Marie är de många faktorer som påverkar punktligheten samtidigt. Detta gör att rotorsaksanalyser och åtgärdsförslag blir komplexa och inte alltid är lätta att förstå och genomföra.

– Men det är också det som är så kul och fascinerande. Som lagidrottare och kvalitetsutvecklare i grunden vet jag att vi inte blir bättre än den sämsta länken i kedjan, och det är en utmaning som passar mig bra.

Att jobba med punktlighetsutveckling är tålamodskrävande eftersom det kan ta lång tid och ibland vara svårt att se effekter av det arbete som görs. En blandning av att kunna analysera detaljer och sammanhang är ett måste för att jobba med punktlighet på SJ, samt ett genuint intresse för människor.

– I slutändan blir det ingen förändring om inte människor vill förändra. 

Britt-Marie Olsson jobbar som punktlighetsansvarig på SJ