Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Lokförare

Jobba som lokförare hos SJ

Är du examinerad lokförare med giltigt förarbevis och vill jobba på ett av Sveriges största järnvägsföretag? 

Lokförare - ett framtidsyrke

Lokförare är ett framtidsyrke och vi erbjuder dig ett omväxlande arbete och flera olika fordonstyper! Arbetet som lokförare passar dig som gillar service och teknik i kombination med högt säkerhetstänk.

Önskad profil
Som person är du handlingskraftig, uppmärksam och självständig. Din koncentrationsförmåga är hög och du har god simultankapacitet. Du sätter säkerhet och punktlighet främst och har ett starkt regel- och instruktionsfokus. Det är viktigt att du kan hantera stressiga situationer. Då vi jobbar med persontrafik är du med fördel serviceinriktad och intresserad av att ha kontakt med
människor. Det krävs goda kunskaper i både svenska och engelska.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning. Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.

Arbetstider
Vår verksamhet är öppen alla dagar om året. Arbetet som lokförare inkluderar skifttjänstgöring
och helgarbete samt överliggning på annan ort.

Utbildning
Vi välkomnar dig med en lokförarexamen att söka våra lediga tjänster! Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för grundutbildning av lokförare. Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment och sträcker sig över cirka 41 veckor. Det finns olika företag i Sverige som levererar utbildningarna, nedan finner du information om några av de olika företagen.

Läs mer om lokförarskolan Protrain

Läs mer om lokförarskolan TCC

Läs mer om Nässjöakademin

Företagsspecifik utbildning och särskilda krav
Utbildningen vänder sig till dig som har en lokförarexamen och giltigt förarbevis. För att kvalificera dig till vår företagsspecifika utbildning behöver du genomgå intervjuer och en obligatorisk hälsoundersökning samt alkohol- och drogtest med godkänt resultat, enligt Transportstyrelsens krav.

Hur du ansöker om förarbevis hos Transportstyrelsen

Mer om hälsokraven

Josefine Lindgren, lokförare sedan 2014

"Jag vill köra tåg hela livet"

Lokförare är ett yrke med framtiden för sig. SJ räknar med att behöva rekrytera omkring 40 nya förare om året, under de närmsta åren. En av SJs nuvarande förare är Josefine Lindgren, som bytte tillvaron som frilansande make up-artist mot ett yrkesliv på spåret. Hon hade inte haft en tanke på att bli förare, när hon läste en beskrivning av jobbkriterierna i en annons: ”Lugn, beslutsmässig, klara ensamjobb, vara stresstålig”.

– Jag tänkte att ”det där är ju jag”, blev nyfiken och började undersöka mer om vad jobbet gick ut på.

Hon sökte till lokförarutbildningen på Yrkeshögskolan i Hallsberg och blev antagen.

Hur var det första gången du tog plats i förarstolen?

– Jag var förvånad vilken naturupplevelse det var att sitta längst fram i ett tåg. Man hade överblick och kände sig kraftfull. Det krävde samma koncentration som när man kör bil, men det var inte möjligt att stanna lika snabbt.

Josefine Lindgren var framgångsrik som makeupartist. Två gånger var hon en av tio finalister i SM i make-up.

Har du helt lagt av denna karriär nu när du kör tåg?

– För tillfället tar SJ-jobbet all min energi, och jag har mycket mer att lära. Jag trivs jättebra som förare. Just nu känns det som jag vill köra tåg ända tills jag går i pension.

Josefine Lindgren jobbar som lokförare på SJ

Josefine Lindgren jobbar som lokförare på SJ