Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Att jobba som lokförare - ett framtidsyrke

För att passa och trivas som lokförare behöver du vara väldigt säkerhetsmedveten och ansvarstagande samtidigt som du är service- och kundorienterad. Du är bra på att samarbeta och trygg i dig själv. Fler egenskaper som krävs är snabb reaktionsförmåga, god analytisk och verbal förmåga samt simultankapacitet. Du ska kunna arbeta effektivt och säkert samt förstå och följa givna instruktioner. Du har ett proaktivt sätt, är resultat- och målinriktad och förstår vikten av din roll i företaget och i kundmötet. Det krävs även goda kunskaper i både svenska och engelska.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning. Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.

Arbetstider

För lokförare på SJ är ordinarie arbetstid 40 timmar per vecka. Vid oregelbunden arbetstid gäller 38 timmar per vecka, i snitt 7 timmar och 36 minuter per dag. Som lokförare har du skiftarbete och tjänstgöring varannan helg.

Semester

Som anställd hos SJ har du 25 semesterdagar per kalenderår (1 jan–31 dec).

Framtida karriärvägar

Som lokförare på SJ har du flera möjligheter till att fortsätta utvecklas. Du kan bland annat bli körlärare eller instruktionsförare, arbeta med trafikledning, bli gruppchef eller bli super user för de digitala verktyg vi använder i arbetet.

Vi gör skillnad

Som medarbetare i SJ-koncernen är du vår viktigaste ambassadör. Hos oss har du varje dag möjlighet att påverka och göra skillnad i våra resenärers liv. Tillsammans med engagerade kollegor skapar du värde för företaget och arbetar för ett hållbart samhälle.

Vi är stolta

Vi vet hur viktigt det är att alla medarbetare är med på vår gemensamma resa, känner sig inkluderade och förstår vart vi är på väg. Vi bryr oss och tar hand om varandra. Tillsammans skapar vi ett SJ för alla – och gläds över förmånen att arbeta på ett företag vi är stolta över.

Vi utvecklas tillsammans

På SJ är en arbetsdag sällan den andra lik. Som medarbetare möter du både utmaningar och möjligheter. Vi tror på samarbete och kontinuerligt lärande och strävar hela tiden efter att förbättra våra arbetsverktyg, vår produkt och fordonsflotta.

Några av förmånerna på SJ

Lokförarutbildning

För att  jobba som lokförare måste du ha en godkänd lokförarexamen och förarbevis. Är du intresserad av att utbilda dig till lokförare kan du söka till SJs lokförarutbildning!

Företagsspecifik utbildning och särskilda krav

Vi utbildar också dig som redan har en lokförarexamen och giltigt förarbevis. För att kvalificera dig till vår företagsspecifika utbildning behöver du genomgå intervjuer och en obligatorisk hälsoundersökning samt alkohol- och drogtest med godkänt resultat, enligt Transportstyrelsens krav.

Hur du ansöker om förarbevis hos Transportstyrelsen

Mer om hälsokraven