Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

IT-arkitekt

Att jobba som IT-arkitekt hos SJ

Anton Vukoje, IT-arkitekt sedan 2018

"Ett av Sveriges mest digitaliserade företag"

– Mitt arbete bidrar till att alla medarbetare på SJ, liksom våra kunder, ska få tillgång till relevant information. Till exempel behöver lokföraren sin körorder, tågvärden anslutningstider för andra tåg och kundvärden liksom kunderna information om störningar i trafiken.

All denna information ska också kunna visas i olika kanaler.

Att hitta aktiviteter som kan automatiseras för att underlätta vardagsarbete och att säkra kvalitet på det SJ levererar till våra kunder är också en del av vardagsarbetet. Allt detta bidrar till att göra SJ till ett av de mest digitaliserade företagen i Sverige.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får möjlighet att se till att nya tekniska möjligheter används på rätt sätt, t ex nya kommunikationskanaler, nya sätt att arbeta med IT och att avveckla gammal teknik.

Den största utmaningen är att förstå vilka behov som olika delar av verksamheten har och hur IT-system kan stödja dessa på bästa sätt. Detta kräver att IT-arkitekten har god förståelse av verksamheten samt djup IT-kompetens.

För att passa in i rollen som IT-arkitekt krävs att man har stort teknikintresse och förmåga att förstå verksamhetsprocesser. Man ska vara tekniskt kunnig samt öppen för förändringar och nya idéer. Arbetet förutsätter att man är initiativtagande både vad gäller nya arbetssätt och nya tekniska möjligheter. Andra viktiga egenskaper är nyfikenhet, lyhördhet och god samarbetsförmåga.

Anton Vukoje jobbar som IT-arkitekt på SJ