Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

IT-arkitekt

Att jobba som IT-arkitekt hos SJ

Niklas Fredholm, IT-arkitekt på SJ sedan 2021

"Vi har chansen att leverera något riktigt bra till resenären"

– Mina arbetsdagar varierar väldigt mycket, från att sätta långsiktiga mål till att lägga upp konkreta planer för att kunna realisera dessa.

Som IT-arkitekt arbetar man bland annat med att planera för hur SJ vill utveckla sin IT-plattform framåt. Man är en viktig del av arbetet med att driva SJs digitala produkt.

– Vi håller på med en stor modernisering av vår IT-stack, det känns extra kul att få vara en del av och viktigt med tanke på hur många som reser med oss. Det är ett stort ansvar men samtidigt har vi chansen att leverera något riktigt bra till resenären, det är väldigt givande!

På SJ har IT-arkitekten ett nära samarbete med utvecklingsteamen, vilket möjliggör snabb feedback mellan utvecklare och arkitekt.

– Jag är utvecklare i grunden och uppskattar att både kunna ge och få snabb återkoppling på det som byggs, ibland – när jag har tur – är det till och med så att jag skriver lite kod. 

Just nu ser man inte bara över teknikstacken, man moderniserar även arbetssätten och går mot DevOps metodik för att skapa möjlighet för kontinuerlig lansering.

För att passa in i rollen som IT-arkitekt krävs att man har stort teknikintresse och vara nyfiken. Man ska vilja optimera för snabbare leverans av affärsvärde och använda sin teknikkunskap för att verkliggöra förbättringar. Andra viktiga egenskaper är ödmjukhet och god samarbetsförmåga.

 

Niklas Fredholm jobbar som IT-arkitekt på SJ