Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bli fordonsoperatör hos SJ

Som fordonsoperatör blir du en del av ett sammansvetsat lag i någon av våra depåer i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Fordonsoperatör – ett jobb som är varierande och utmanande

Som fordonsoperatör blir du en del av ett sammansvetsat lag i någon av våra depåer i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du blir en viktig del i ett arbetslag som tillsammans säkerställer att alla våra tåg får den service och det underhåll som krävs för att tågen ska bli punktliga. Arbetet som fordonsoperatör är varierande och utmanande för dig som gärna arbetar utomhus i ett fysiskt och tekniskt arbete.

Önskad profil
Vi söker dig som tycker om utmaningar och vill ha ett omväxlande arbete. Du har lägst gymnasiekompetens eller motsvarande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Det är meriterande om du har en teknisk utbildning från högskola eller yrkeshögskola. Som person är du flexibel, säkerhetsmedveten och serviceinriktad. Det är viktigt att du är kundorienterad, noggrann, kvalitetsmedveten och har förmågan att fatta rätt beslut. Du kommer att arbeta
i lag vilket kräver god samarbets- och kommunikationsförmåga, samtidigt som du ska kunna arbeta självständigt. God fysik är en förutsättning för att klara arbetet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I arbetet som fordonsoperatör ingår i huvudsak följande arbetsuppgifter: fordonsförflyttning, växling, tågiordningställande, yttre tvätt, säkerhetssyn, bromsprovning, klargöring och tekniskt underhåll. Arbetet utförs alla dagar i veckan, dygnet runt och du jobbar cirka 90% av din tid utomhus oavsett väderlek.

Arbetstider
Vår verksamhet är öppen alla dagar om året. Arbetet som fordonsoperatör innebär därmed skifttjänstgöring med både dag- och nattarbete och helger. 

Vi ger dig utbildning
När du börjar din anställning får du grundläggande utbildning och ett förarbevis, enligt Transportstyrelsens krav. Vi lägger stor vikt vid trafiksäkerhet och investerar kontinuerligt i utbildning och uppdaterade arbetsverktyg för våra medarbetare. 

Särskilda krav
Du behöver vara minst 20 år och genomgå en hälsoundersökning med godkänt resultat för att kunna kvalificera dig till vår grundutbildning. Innan anställning kan erbjudas krävs genomförande av urvalstester och godkänt alkoholtest- och drogtest samt utdrag ur belastningsregistret, enligt Transportstyrelsens krav. Vi vill även att du har goda kunskaper i både svenska och engelska.

Marina Berglund, fordonsoperatör sedan 1987

"Som att leka med Brio-tåg – men mycket tyngre"

Marina Berglund har en gedigen erfarenhet av jobbet som fordonsoperatör, eller växlare som det brukar kallas. Sedan slutet av 80-talet har hon jobbat på depån i Göteborg, på SJ och Trafficare. Här gör hon säkerhetskontroller på tåg inför avgång och ser till att tåget körs fram till stationen i tid. Dessutom tar hon hand om och ”parkerar” tågen för natten. En annan arbetsuppgift är att koppla isär och koppla ihop lokvagnstågen, så att de består av rätt antal och rätt typ av vagnar.

– Det är lite som med Brio-tåg. Man kopplar isär och ihop, och ser till att tåget hamnar på rätt spår. Men de här tågen är självklart mycket större och tyngre än leksakståg, skrattar Marina.

Arbetet som fordonsoperatör är fysiskt och när man hanterar många ton tunga tåg är det viktigt att alltid vara säkerhetsmedveten. Säkerhet är också högsta prioritet när Marina kontrollerar ett tåg före avgång.

– Jag ser till att tåget fungerar och är säkert, testar bromsar och dörrar, kollar brandlarm och brandsläckare, bland annat. Jag kontrollerar också allt invändigt, att tåget är städat och att toaletterna fungerar. Vi fordonsoperatörer har ett stort ansvar och vi kompromissar aldrig med säkerheten.

Flexibel, stresstålig och lösningsorienterad är andra bra egenskaper hos en fordonsoperatör, menar Marina. Arbetet sker i skift, både dag- och nattid. Större delen av jobbet äger rum ute på depån.  

– Det är fantastiskt att jobba utomhus i alla väder. På vintern, när det är mycket snö och is, kan det vara tungt. Men på sommaren är alla andra avundsjuka på oss! 

Marina Berglund, fordonsoperatör på SJ

Marina Berglund jobbar som fordonsoperatör på SJ