Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Bid Manager inom upphandlad trafik

Att jobba som Bid Manager hos SJ

Anders Reinhold, Bid Manager inom upphandlad trafik sedan 2017

"Upphandlad trafik blir allt viktigare för SJ"

– Jag arbetar med upphandlingar av tågtrafik. Det har blivit ett allt viktigare arbetsområde inom SJ i takt med att järnvägen har avreglerats.

Anders arbetsuppgifter handlar om att koordinera arbetet med att ta fram all den information och den fakta som ligger till grund för ett anbud på tågtrafik avseende trafikproduktion och driftledning. Det gäller till exempel underlag för den så kallade trafikplanen, för fordonsomloppen och hur mycket personal som beräknas gå åt för att driva trafiken. Kort sagt behöver SJ kunna beräkna och kvalitetsmässigt visa hur tågtrafiken ska bedrivas enligt upphandlarens krav. Även deltagande i att skriva den kvalitetsbeskrivning som oftast ska ske i anbudet, ingår i arbetet.

– Det bästa med mitt jobb är mycket ansvar under frihet! Då en upphandling pågår kan inget skjutas upp utan allt ska vara klart på den deadline som upphandlaren har bestämt.

För att arbeta med upphandlingar behöver man kunna växla mellan längre och kortare arbetsdagar och ha förståelse för att det snabbt kan bli förändringar och behov av justeringar. I arbetet får man chans att lära sig ofantligt mycket om områden och verksamheter där SJ idag inte bedriver trafik.

– Om man som jag också gillar att åka tåg, och kan jobba på tåget, så innebär jobbet också mycket roliga resor.

Den som arbetar med att ta fram ett anbud behöver vara självgående och förstå det förhandlingsspel som ingår.

– Min drömkollega är egentligen en person med humor. Att i stressiga lägen ta sig tid för skratt, något galet upptåg eller en snabb AW. Man måste trivas och ha roligt även om arbetsbelastningen tidvis är hög.

Anders Reinhold jobbar som Bid Manager på SJ