Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Backend-utvecklare

Att jobba som backend-utvecklare hos SJ

Gustaf Sjölinder, backend-utvecklare hos SJ sedan 2022

"Kompetenta kollegor som lyfter varandra"

Som backend-utvecklare på SJ är man en del av ett agilt team som gör skillnad i SJs digitala kundmöte.

– Just nu håller SJ på att byta ut hela sitt bokningssystem. Mitt team är som spindeln i nätet som möjliggör lagring och hantering av data som ska presenteras för våra kunder. Genom att se till att data hanteras på ett bra och effektivt sätt, så underlättar vi för alla SJs kunder i vardagen.

På SJ jobbar man med en teknik stack som bl a inkluderar verktyg och ramverk så som Maven, Spring Boot och Azure.

– Utvecklingen sker främst i språket Java som jag tycker är ett perfekt språk för backend-utveckling.

En av de stora utmaningarna i arbetet är att få allt att fungera tvärs genom alla utvecklingsteam, att ha en löpande dialog för att inte riskera att man skapar hinder för någon annan.

– Utöver att jobba som backend-utvecklare är jag även scrum master i mitt team. I den rollen ansvarar jag för hämta in info om vad övriga team jobbar med och även förmedla hur mitt team ligger till i vår planering. Rullar allt på som det ska? Har vi några knutar som behöver lösas upp?

Tillsammans med övriga medlemmar i teamet, som man träffar dagligen såväl på kontoret som digitalt, hjälps man åt att identifiera problem och därefter sätta upp mål för att lösa dessa.

– En av de bästa delarna av mitt jobb är kollegorna. Kör jag fast finns det alltid någon i teamet som kan stötta mig på ett prestigelöst sätt. Det är en sak som gör SJ till en otroligt bra och rolig arbetsplats, kompetenta kollegor som är intresserade av att lyfta varandra och hjälper till att lösa problem.

För att passa som backend-utvecklare på SJ behöver man kunna ta eget ansvar för sitt arbete och samtidigt vara villig att samarbeta. Man ska vara öppen till att det finns många sätt att se och lösa uppgiften. Andra viktiga egenskaper är att man är nyfiken, noggrann och kan ta egna initiativ.

Gustaf Sjölinder jobbar som backend-utvecklare hos SJ