Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Magiska Trollsjön är bästa svenska alternativet till utlandsresa

Nu är det klart! Trollsjön har röstats fram som bästa svenska alternativ till en utlandsresa i sommar. 

Intresset för tågresor fortsätter att växa och allt fler väljer att semestra på hemmaplan. Det vittnar inte minst alla förslag som SJ fick in under januari och februari på temat "Visa oss ditt fantastiska Sverige".  Vi fick in över 1000 förslag på svenska alternativ till utländska resmål, som går att nå med tåg nästan hela vägen fram. Därefter följde en röstningsperiod där vi fick in över 10 000 röster. 

Det vinnande bidraget blev Trollsjön, i Kirunafjällen, som jämfördes med Gardasjön i Italien.

På andra plats kom Skuleskogen vid Höga kusten och på tredje plats kom stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen. 

1. Trollsjön – Magisk bergsjö med alpkänsla

Trollsjön

Foto: Roel Wijtmans

Gardasjön

Foto: Linnea Forssell

Med sitt klarblåa vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder ”sjön som glimmar av eld”. Inte långt från Abisko ligger Låktatjåkka eller Vassijaure, dit du kan ta dig med tåg. Därifrån är det omkring sex kilometer till den magiska Trollsjön. Du börjar med en fin promenad genom björkskog. Sedan väntar en något brantare stigning innan du belönas med en storslagen utsikt. Istiden har satt sina spår både när det gäller Gardasjön och vandringen till Trollsjön. Efter stigningen fortsätter vandringen genom dalgången Kärkevagge som är ett riktigt sagolandskap med stenformationer från istiden, grönskande ängar med fjällblommor och små porlande bäckar. Därefter når du den magiska Trollsjön. Det klarblå vattnet rinner ner från närliggande glaciärer och gör Trollsjön till Sveriges klaraste sjö med siktdjup på 36 meter. Ta en paus och njut av den vackra vyn och passa på att ta ett uppfriskande dopp.

Bidraget är inskickat av: Linnea Forssell, Göteborg

Trollsjön
Res med SJ till Låktatjåkka eller Vassijaure.
0,02 kg CO2

Gardasjön
Flyg till Verona
318 kg CO2

2. Skuleskogen – naturupplevelse med isländsk karghet

Skuleskogen

Foto: Hardo Müller

Tingvalla

Foto: Tanya Hart

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten. Här ligger nämligen Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. En vandring genom skrevan är en mäktig naturupplevelse som du sent kommer att glömma.

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv. Likt Island bjuder även denna del av Sverige på en karg natur. I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker.

Bidraget är inskickat av: Terese Lind, Sundsvall

Skuleskogen
Res med SJ till Härnösand och sedan buss 50 som stannar på begäran vid hållplats naturum Höga kusten. Därifrån vandring i 8 km längs Höga kusten-leden till nationalparkens Entré Syd. Från Entré Syd är det cirka 3,4 km till Slåttdalsskrevan.
3,7 kg CO2

Tingvalla
Flyg till Reykjavik
392 kg CO2

3. Stenshuvud – En liten bit av Karibien

En liten bit av Karibien

Foto: Henrik Buhl

En liten bit av Karibien

Foto: Pixabay

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige. Den drygt 4, 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från det tretoppiga berget Stenshuvud. Uppe på berget är utsikten storslagen och i horisonten skymtas danska Bornholm. Längre in i nationalparken slingrar sig vandringsleder fram bland lövskogen. Under sommaren betar kor på de blommande ängarna och det finns möjlighet att grilla och tälta. Stenshuvuds nationalpark når du enkelt med tåg till Simrishamn och en kort busstur därefter. Klimatsmart och helt underbart.

Bidraget är inskickat av: Anita Saxton, Bergshamra

Stenshuvud
Res med SJ till Kristianstad. Därifrån buss till Kivik (station Mellby skola).
2,7 kg CO2

Karibien
Flyg till Havanna.
1242 kg CO2

4. Åstol – En pittoresk ö-dröm med grekisk touch

Åstol

Foto: Mostphotos.com

Hydra

Foto: Francisco Gonzalez 

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots. Börja morgonen med ett dopp på öns sydöstra sida och se solen stiga upp över fastlandet. Strosa sedan längs den hästskoformade hamnen där segelbåtar och snipor ligger och guppar. Mitt i hamnen ligger Åstols café som erbjuder den traditionella bohuslänska äggosten – minst lika god som vilken grekisk ost som helst. På öns norra sida ligger Klockarudden, en saltvattenfylld klippbassäng med tillhörande rutschkana för hela familjen. Från bassängen ser man den ikoniska fyren Pater Noster och ståtliga Carlstens fästning på Marstrand. Precis som vid grekiska fiskelägen kan du köpa dagsfärsk fisk och även skaldjur från hamnens fiskebodar.

Bidraget är inskickat av: Emily Bromander, Uppsala

Åstol
Res med SJ till Göteborg, sedan med Västtrafiks buss och båt till Åstol.
6 kg CO2

Hydra
Flyg till Aten.
376 kg CO2

5. Kosterhavet – Upplev exotisk kajakpaddling

Kosterhavet

Foto: Mostphotos.com

Abel Tasman

Foto: Mike and Lara Wolf

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. Här är det vackert att paddla kajak och snorkla, precis som i Abel Tasmans nationalpark på Nya Zeelands sydö. Bland Kosterhavets korallrev kan du upptäcka Sveriges mest artrika havsområde med över 12 000 arter. Ett annat sätt att utforska havet är att åka båt i den sagolika skärgården. Det anordnas även sälsafari där chansen är stor att du får syn på grå knubbsälar som solar sig på klipporna. Runt om på Kosteröarna finns många fina klippstränder och trevliga vandringsleder. Vill du uppleva Koster-livet på riktigt? Skriv upp dig som frivillig fyrvaktare på Ursholmen, Sveriges västligaste bebodda punkt.

Bidraget är inskickat av: Johanna Lantz, Malmö

Kosterhavet
Res med SJ och Västtrafiks tåg till Strömstad.
0,004 kg CO2

Abel Tasman
Flyg till Auckland
3300 kg CO2

6. Ven – Whiskeyprovning på skånska

Ven

Foto: Maria Eklind

Islay

Foto: Yves Jusot

En cykeltur en varm sommardag på den idylliska ön Ven är en skånsk klassiker. Men visste du att Ven har ett eget destilleri? På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. Visserligen är alternativen inte lika många som på ön Islay i Skottland, men upplevelsen är minst lika njutbar. Att cykla eller vandra runt ön följt av en whiskeyprovning kan enkelt mäta sig med att vandra på den skotska ön. Det öppna landskapet omringas av branta sluttningar som når ända ner i havet, så kallade backafall. Står du på kanten av stupet har du en magnifik utsikt över Öresund. Du kan även utforska den danska vetenskapsmannen Tycho Brahes skapelser, slottet Uraniborg och observatoriet Stjärneborg, som en gång i tiden utgjorde navet för astronomisk forskning i Europa.

Bidraget är inskickat av: Gunilla Fors, Ystad

Ven
Res med SJ och Öresundståg till Landskrona och sedan båt.
9 kg CO2

Islay
Flyg till Glasgow.
272 kg CO2

7. Djäknesundet – Vätterns gömda medelhavspärla

Djäknesundet

Foto: Lisa Emanuelsson

Samos

Foto: Erato Karathanassi

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet. De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer. I mitten av viken ligger en fin och barnvänlig sandstrand och utmed vattnet finns höga klippor att hoppa från. Djäknesundet, som är ett naturreservat, lockar även dit dykentusiaster tack vare sitt klara vatten och lena sandbotten. Packa en picknickkorg och ta med badkläderna för en oslagbar sommardag vid Vätterns oas.

Bidraget är inskickat av: Lisa Emanuelsson, Uppsala

Djäknesundet
Res med SJ till Skövde, och sedan buss till Granvik, Karlsborg.
3 kg CO2

Samos
Flyg till Samos.
452 kg CO2

8. Sundborn – Ett konstnärshem i Monets anda

Sundborn

Foto: Bengt A. Lundberg

Giverny

Foto: Sherry Main

I byn Sundborn utanför Falun, omgiven av grönskande skog och blanka sjöar, står ett rött hus med vita knutar. Det är ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem, nämligen Carl Larsson-gården. Precis som den franska byn Giverny var paradiset för impressionistmålaren Claude Monet, blev Sundborn inspirationskällan till flera av Carl Larssons mest kända målningar. Carl Larsson-gården ger dig en inblick i konstnärsparets ikoniska hem och det anordnas guidade turer och konstvisningar året runt. Monet hade visserligen sina näckrosor, men under sommartid är det en fröjd att beskåda den blomstrande trädgården som än idag finns bevarad i Sundborn. I anslutning till gården serveras närproducerade rustika rätter med smak av Dalarna. I år är det 100 år sedan Carl Larsson avled, vilket uppmärksammas med stadsvandringar, konstvisningar och installationer av performancekonstnärer.

Bidraget är inskickat av: Timur Delahaye, Nacka

Sundborn
Res med SJ till Falun och sedan buss.
0,7 kg CO2

Giverny
Flyg till Paris.
334 kg CO2

9. Borås – Gatukonst med influens från världsmetropol

Borås

Foto: Mostphotos.com

New York

Foto: Pixabay

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga. Likt världsmetropolen New York finns det konst att upptäcka i varje gatuhörn, men i Borås ligger allt inom promenadavstånd och du slipper vinka in en taxi för att ta dig dit du vill. Staden har i tre år arrangerat gatukonstfestivalen No Limit och låtit konstnärer från hela världen förvandla stadens byggnader till ett enda stort konstgalleri. Stadskärnan är fylld med hundratals hänförande skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar som är helt gratis att beskåda. Gå en konstvandring genom staden i din egen takt, ta en fika längst Viskan och låt dig inspireras av Borås konstmuseum, som är känt för sin stora samling svensk nutida konst.

Bidraget är inskickat av: Mikaela Karlsson, Umeå

Borås
Res med SJ till Borås. 
0,003 kg CO2

New York
Flyg till New York
890 kg CO2

10. Mölle – Ett svenskt surfparadis

Mölle

Foto: Jeff Flindt

Biarritz

Foto: Pixabay

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa. Ta tåget ned till skånska västkusten och upplev ett av Sveriges bästa surfparadis – Mölle. Om tidvattnet bildar vågor i Biarritz, är det västliga vindar från Kattegatt som gör Mölle till ett måste för surfare. Den svenska surfsäsongen är bäst under vinterhalvåret, men med rätt vind kan du njuta av vågsurfing längs den vackra klippkusten även under sommaren. Den så kallade ”Möllevågen” upptäcktes på 90-talet och har sedan dess lockat surfentusiaster från hela världen. I den mysiga småbåtshamnen färdigställs i sommar en surfshop om du skulle behöva utrustning för att pröva lyckan på vågorna. Stannar du hellre kvar på land kan du spendera en dag på de varma stenhällarna i Solvik, en flera hundra meter lång stenstrand omgiven av klippor.

Bidraget är inskickat av: Walter Westerlund, Bromma

Mölle
Res med SJ till Helsingborg. Därifrån buss till Mölle.
4 kg CO2

Biarritz
Flyg till Biarritz.
406 kg CO2

Alla beräkningar av flygresor utgår från Stockholm.