Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ på två minuter

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer.

SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Grundat

År 1856

Företagsform

Aktiebolag sedan 2001, ägs till 100 procent av svenska staten

Antal anställda

Cirka 5 400

Antal trafikerade stationer

Cirka 400

SJ AB koncernen

Koncernen SJ AB kör både egen och upphandlad trafik. Egen trafik är tågtrafik som SJ kör på affärsmässiga grunder och i första hand på längre sträckor. Detta är till exempel trafiken med SJ Snabbtåg Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg. Upphandlad trafik är tågtrafik som helt eller delvis körs på uppdrag av en offentlig beställare, till exempel de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Uppdrag från trafikmyndigheterna avser lokal och regional trafik. Även Trafikverket upphandlar viss långväga trafik som annars inte skulle komma till stånd på kommersiella villkor.

Våra dotterbolag SJ Götalandståg, SJ Öresund, SJ Norge och enheten SJ Krösa har uppdraget att ansvara för drift och underhåll av ett antal tåg. Dessa är Västtågen, Öresundståg, SJ Nord respektive Krösatågen. Läs mer om våra dotterbolag och deras uppdrag via länkarna. 

Viktiga milstolpar i SJs historia

Visste du att det var med järnvägarnas utbredning som Sverige fick en enhetlig nationell tid?

1856

Affärsverket Statens Järnvägar, SJ, bildas. Första tåget avgick från Göteborg C till Jonsered. Vid ankomsten kunde upprymda resenärer vittna om hur de hade "slungats fram" i 30 km/h.

1990

Premiär för snabbtåget X 2000. Hastighetsrekordet för X 2000 är 276 km/h men högst tillåtna hastighet på svensk järnväg är 200 km/h.

1997

SJ-biljetter kan bokas på internet.

2000

Affärsverket Statens Järnvägar delas upp i sex olika bolag. Det nya SJ AB får ansvar för persontrafiken.

2004

SJ inför rörlig prissättning på biljetter. Företaget visar vinst för första gången på länge.

2012

Dotterbolaget SJ Götalandståg börjar köra Västtågen på uppdrag av Västtrafik, Jönköpings länstrafik och Hallandstrafiken.

2016

SJ lanserar ny webbsajt, ny app och nya biljettautomater. Webbsajten är en av de allra största resesajterna i Sverige.

2020

Dotterbolaget SJ Öresund börjar köra Öresundstågen på uppdrag av Skånetrafiken, Blekingetrafiken, Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoberg, Hallandstrafiken och Västtrafik.

2020

Dotterbolaget SJ Norge börjar köra trafik i Norge, bl a på Nordlandsbanan och Dovrebanan, under varumärket SJ Nord på uppdrag av norska Jernbanedirektoratet.

2021

Nya X 2000 gör sin premiärtur. Det enda som är kvar att det gamla tåget är stålskalet, allt annat - system och inredning - är nytt!

Enheten SJ Krösa börjar köra Krösatågen på uppdrag av länstrafikbolagen i Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Våra tågsträckor

Varje dag passerar våra tåg hundratals stationer och binder samman Sverige från norr till söder. Vi kör också till Oslo och Köpenhamn.

Våra sträckor i hela Sverige

Vårt snabbaste tåg i flottan – X 2000

X 2000 går mellan större orter på våra mest trafikerade sträckor. Med hög komfort och få stopp tar det våra resenärer snabbt och bekvämt till centralt belägna platser runt om i Sverige.

SJ och media

Bunt med tidningar

Senaste nytt från SJ

Läs våra pressmeddelanden

Man med filmkamera

Ansök om film- och fototillstånd

Till ansökningsformuläret

Människor som håller upp mikrofoner

Kontakta SJs presstjänst

Kontaktinformation till presstjänst

Kontakta SJ Huvudkontor

Telefon: 010-751 60 00
Mån–fre: 10:00–15:00, lunchstängt mellan 12:00 och 13:00.*

E-post till SJ: diariet@sj.se**
E-post till vår personal: fornamn.efternamn@sj.se

* Vid storhelger kan andra öppettider gälla.

** För frågor gällande kundserviceärenden, vänligen kontakta SJ Kundservice

Postadress

SJ AB
105 50 Stockholm

Besöksadress

Vasagatan 10
Stockholm

Organisationsnummer

556196-1599