Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Månadens företag - november

White Arkitekter om hur de inspirerar sina medarbetare att resa klimatsmart i tjänsten

Redan 2005 startade White sin resa mot ökat klimatsmart resande, genom nudging som inspirerade och underlättade för de anställda att göra hållbarare val. Idag gör Whites anställda 3 miljoner tågkilometer varje år, vilket motsvarar en besparing på cirka 400 ton CO₂ årligen jämfört med flyg.

– Som arkitektkontor är det viktigt att komma ut och se världen, för att inspireras och förstå platser och människorna som lever där. Med tåget kan vi göra det både klimatsmart och roligt, säger Camilla Lystrand som ansvarar för studieresorna på Sveriges största arkitektkontor, White Arkitekter. Där har man sedan 2005 lett medarbetarna mot ett mer hållbart resande inom tjänsten – och privat.

Camilla och hennes kollegor på White insåg redan vid starten att om företaget skulle kunna resa mer klimatsmart var det viktigt att förstå och utgå från hur de anställdas vardag ser ut. En tidig åtgärd var att arbetsmöten skulle synkas med tågets tidtabell i stället för flygets. Inga interna möten, som kräver resor, lades innan klockan tio på förmiddagen, och affärsresorna gjordes i första klass på tåget för att möjliggöra arbete längs vägen.

– Vi frågade tidigt oss själva samma fråga som man gör inom arkitektyrket: vad vill vi åstadkomma och hur skapar vi rätt förutsättningar för att människor ska haka på? Utgångspunkten måste vara människors vardag, säger Camilla Lystrand.

Under åren har man på White testat sig fram för att hitta rätt väg. En tidig och framgångsrik åtgärd var ett internt poängsystem. Medarbetarna kunde fritt bestämma över poängen, men systemet prioriterade klimatsmart resande. Reste medarbetaren med tåg kunde den göra fler studieresor än om resorna skett med flyg. Idag har man höjt ambitionen ytterligare; tåg är alltid det självklara och får sätta agendan när White arrangerar resor. Undantagsfallet är när det finns särskilda omständigheter för enskilda anställda.

– Vi tror inte på att komma och bestämma att "nu får ingen flyga!". Men vi vill göra allt vi kan för att tåget ska vara det självklara valet, och då måste man ta hänsyn till att det privata också ska funka. Viljan att åka tåg har alltid varit stark, men vi vet också att tiden är värdefull för våra anställda, så vi måste ge goda incitament och möjligheter att resa mer hållbart, säger Camilla Lystrand.

Företagsdagar och kick off:er arrangeras alltid på platser som är lätta att ta sig till med tåg, oavsett vilket av alla Whitekontor runt om i landet som resan startar från. I den mån man hyr bil på destinationen prioriteras alltid eldrivet. De flygresor som ändå görs inom jobbet klimatkompenserar man för genom beräkningar från South Pole. De räknar på alla aspekter av flygresan, detsamma gäller för de tågsträckor som inte görs på miljöcertifierad el, och projekten som stöds inom ramen för klimatkompenseringen är certifierade i linje med de globala målen.

– Det motsvarar ju vad resan egentligen kostar. Flyg är inte billigt för klimatet även om det är lätt att glömma det när man ser vad en flygresa kostar idag, säger Camilla Lystrand.

Arbetet med hållbara resor har gett resultat. Fram till 2020 ökade tågresandet inom White med mellan 10 – 15 % årligen. Som för så många andra blev pandemiåret 2021 ett undantagsår för resandet på White, men på Camilla Lystrand ser ljust på framtiden för tåget.

Det har blivit en hel del tågresor genom åren för Camilla Lystrand, som är en van tågåkare sedan barnsben. Hennes bästa tips för en längre tågresa är ett par bra hörlurar som skapar ett mer privat rum för avkoppling eller koncentration. Det bästa tågminnet stammar från den allra sista sträckan på en studieresa till Venedig med kollegorna på White.

– Som arkitekter inspireras vi av vackra scener, vyer och stadssiluetter. Vi gled in mot Venedig tidigt på morgonen över en lång bro – raka vägen in till Canal Grande! Det var makalöst vackert. Vi satt och grät allihop, säger hon och skrattar.

Camilla Lystrand, Ansvarig för studieresor på White Arkitekter

Camilla Lystrand
Project manager
White Arkitekter