Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Symfoniorkestern som tar sig ton för klimatet

Helsingborgs symfoniorkester tog tåget till tv-inspelningen i Göteborg – och bjöd på ett spontanuppträdande på Centralstationen.

Helsingborgs symfoniorkester har blivit pionjärer i orkestervärlden. De skippar flyg till spelningar och turnéer och prioriterar gästsolister och dirigenter som reser med tåg till dem. Men att ta sig ton om klimatet väcker både beundran och ilska.

En skir musikslinga från en tvärflöjt lyfter och flyter fram genom tågvagnen. Sorlet från medresenärerna tystnar. Tonerna från Claude Debussys klassiska solostycke Syrinx kommer från den silverglänsande flöjten i Johan Skeppstedt Anderssons händer, där han sitter intill fönstret med en gråmulen utsikt över Skånes slätter. En kort stunds magi uppstår i den fullsatta SJ 3000-vagnen på väg från Helsingborg till Göteborg.

Han är en av 35 proffsmusiker i Helsingborgs symfoniorkester som väg till inspelningen av finalprogrammet i SVTs kulturfrågesport Kontrapunkt. Resan sker med tåg.

– Det är både snabbare och bekvämare än bussen, säger Johan, medan han plockar isär flöjten efter ”provspelningen” för Kupés team och varsamt lägger tillbaka den i det svarta fodralet.

Helsingborgs symfoniorkester har blivit hållbarhetspionjärer i den klassiska musikbranschen. Och det handlar inte bara om att de nu helst väljer tåg när orkestern är ute och reser. Från säsongen 2020/21 ska de prioritera samarbeten med gästdirigenter och gästsolister som väljer andra färdmedel än flyg när de reser till dem. Det blev en stor nyhet i våras. Konserthuschef Fredrik Österling intervjuades av svensk och internationell media – inklusive tysk radio och BBC.

– Reaktionerna var överväldigande. Vi fick väldigt mycket positiv respons, fast även en del kompromisslös kritik på sociala medier. Men vi är stolta över vårt vägval. Vi kan inte ensamma rädda världen, men vi är en del av något större. Helsingborg stad ligger exempelvis i framkant och har stort fokus på hållbar utveckling, säger han.

Flöjtist vid fönster

Att frakta en tvärflöjt på tåget är inga problem för Johan Skeppstedt Andersson. Symfoniorkesterns pukor fick åka lastbil …

På sittplatsen bredvid Fredrik sitter Maria Lafvekrans. Hon ansvarar för bokningarna av internationella gästsolister och dirigenter, där kontakten sker genom agenturer. Det ovanliga kravet att artisterna måste välja bort flyg för att spela med symfoniorkestern tvingar fram nya tankesätt för alla inblandade. Kritiska röster befarar att den musikaliska kvaliteten blir lidande, med ”lokala klåpare” som solister och med en orkester förminskad till ”dansbandskvalitet”.

– Men så är ju inte fallet. Det finns många proffssolister och dirigenter av hög kvalitet, som inte bor på andra sidan jordklotet. Vi tänker oss också att riktigt långväga gästsolister kan kombinera samarbeten med flera orkestrar under en och samma resa i Sverige och Europa, förklarar Maria.

Flöjtist

Konserthuschef Fredrik konstaterar att symfoniorkesterns djärva beslut utmanar orkestervärldens självbild – en musikalisk jetset-värld där hyllade världsstjärnor flygs in för korta gästspel. Att som solist avstå från uppdrag dit man måste flyga, som Greta Thunbergs mamma operastjärnan Malena Ernman gjort, hämmar den internationella karriären.

– Men om fler orkestrar än vi prioriterar solister och dirigenter som vill resa klimatsmart till sina uppdrag, bidrar vi också till att bli lättare för fler solister att göra som Malena gjort.

Modiga beslut öppnar också nya kreativa dörrar. En välrenommerad brittisk kompositör blev så inspirerad över Helsingborgsorkesterns beslut att han föreslagit ett samarbete. Han vill komponera ett verk på temat en tågresa från London till Helsingborg, med uruppförande i Helsingborg. Symfoniorkestern funderar också över hur kommande sommarturnéer kan läggas upp. Vintern 2018 gjorde de en stor USA-turné – med många flygresor. Det blir ingen repris på den.

– En spännande variant vore en tågturné genom Europa ner till Barcelona med flera konsertstopp längs vägen, säger Fredrik.

Tågresan går snabbt och är framme i tid. Efter 1 timme och 40 minuter stiger musikerna av på Göteborg Central med sina cellor, tromboner, violiner…Även kontrabasar går att ta med på tåg (man bokar en ungdomsbiljett för instrumentet), men eftersom pukorna ändå måste köras upp med lastbil stoppade man in kontrabasarna där. Orkesterns brasskvintett, förstärkt med två violinister, bjuder på en spontan minispelning direkt när de klivit av. ”Idas sommarvisa” studsar mot tågets silvergrå kaross och sprids längs plattformen och över rälsen.

– Det är en väldigt spännande resa mot hållbarhet vi gett oss ut på. Vi lär oss hela tiden, och vi hoppas att andra, både i orkestervärlden och andra branschen, kan bli inspirerade, säger Fredrik.

Violinist på tåget

"Vi är stolta över vårt vägval. Vi kan inte ensamma rädda världen, men vi är en del av något större"

HELSINGBORGS SYMFONIORKESTER

Symfoniorkestern är en av Sveriges äldsta, grundad 1912. Den består av 58 musiker och ger cirka 75 konserter årligen. Hemmascenen är Helsingborgs konserthus. De 58 musikerna består av 11 förstavioliner, 9 andravioliner, 7 viola, 6 cellor, 5 kontrabasar, 2 pukor och slagverk, 2 flöjter, 2 oboer, 2 klarinetter, 2 fagotter, 4 valthorn, 2 trumpeter, 3 tromboner och 1 tuba.