Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Våra samarbeten

Våra samarbetspartners är viktiga för oss

De hjälper oss i vårt arbete att göra livet lite enklare och roligare för de 85 000 människor som reser med oss varje dag.

Våra samarbetspartners är som oss

Syftet med våra samarbeten är dels att agera i positiva sammanhang, t ex en festival eller ett maratonlopp, för att fördjupa och förbättra kontakten med våra kunder. Syftet är också att genom vår kraft och storlek ta tillvara de möjligheter vi har att stötta organisationer som jobbar för en god sak och som också vill göra livet lite enklare för de 85 000 människor som reser med oss varje dag.

Vi är noga i valet av våra samarbetspartners. Alla samarbeten väljs, bedöms och utvärderas efter fyra principer:

  • De stärker SJs varumärke
  • De bidrar till ökat resande med SJ
  • De ger möjlighet till aktivering av SJs kunder
  • De ger möjlighet till intern aktivering, det vill säga för SJs personal

Vi har alltid en nära dialog med våra rättighetsinnehavare och strävar efter långsiktiga och djupa samarbeten. Vi är alltid öppna för nya samarbeten med partners som delar våra värderingar. SJ samarbetar dock inte med enskilda föreningar, personer eller lag.

Harry åker tåg på sin stora dag

Harry Gudmundsson är 5,5 år och har en ovanlig sjukdom: MPS, typ I, Hurlers syndrom. Harry är väldigt tågintesserad och på sin stora dag fick han ta tåget till Kolmården med Min Stora Dag och SJ.

Våra initiativ i samarbete med andra 

Fotbollsföräldrar

Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet har vi skapat initiativet Fotbollsföräldrar med syfte att uppmärksamma, stötta och engagera alla som ställer upp för fotbollen. En fotbollsförälder är en eldsjäl som lagt tid i barn- och ungdomsfotbollen. I samband med Fotbollsgalan uppmärksammas elva fotbollsföräldrar för sitt arbete. Läs mer på fotbollsforaldrar.se

Se filmen om fotbollsföräldern Claes, en av många eldsjälar i Sverige. Tillsammans med sitt fotbollslag har han välkomnat ensamkommande flyktingbarn till gemenskapen på den lilla ön Hönö utanför Göteborg.

Runda upp

Sedan flera år stödjer SJ på olika sätt det arbete som Friends och Min Stora Dag utför. Under sommaren 2016 valde vi att ytterligare stötta organisationerna genom att införa möjligheten att Runda upp på ditt bistroköp. 

Min Nya Vän

Min Nya Vän är ett projekt där SJ, tillsammans med organisationerna Internationella Bekantskaper och Individuell Människohjälp, vill verka för inkludering, vidga perspektiv, minska språkbarriärer och bryta fördomar. Läs mer om Min nya vän 

Några av våra samarbetspartners

Liseberg

Vi är Lisebergs huvudpartner och vi gör flera olika aktiviteter tillsammans. Bland annat kommer vi att vara på plats på många av de stora konserterna på Stora Scen under sommaren och vi kommer att ha tävlingar med fina priser från både oss och Liseberg.

Läs om Liseberg

Friends

Vårt samarbete med Friends startade för några år sedan och idag erbjuds SJs medarbetare att bära organisationens officiella HEJ-pins. De säljs även i bistron ombord på tågen till förmån för Friends. Friends åker mycket tåg och där hjälper vi till med rabatterade resor. Under 2016 lanserade vi också poängskänkning till Friends, där SJ Prio-medlemmar kan välja att skänka sina poäng till Friends. De resor Friends får kommer bland annat att användas när deras utbildare ska resa runt till landets skolor.

Läs mer om Friends

Skänk dina poäng till Friends

Min stora dag

Samarbetet med Min Stora Dag går flera år tillbaka. Genom vår verksamhet kan vi hjälpa till att uppfylla svårt sjuka barns drömmar, dels genom resor till stora dagar men också genom att anordna egna stora dagar i vår verksamhet. Våra SJ Prio-medlemmar kan välja att skänka sina poäng till Min Stora Dag, då omvandlas poängen till resor som organisationen kan utnyttja.

Läs mer om Min stora dag

Skänk dina poäng till Min stora dag

Se filmen när tågintresserade Harry fick ta tåget till Kolmården med Min Stora Dag och SJ.

Svenska Fotbollförbundet

SJ samarbetar sedan flera år tillbaka med Svenska Fotbollförbundet (SvFF). SvFF är Sveriges största specialidrottsförbund med uppgift att främja och administrera den organiserade fotbollen i Sverige. Tillsammans med SvFF har vi skapat initiativet Fotbollsföräldrar, se ovan.

Läs mer om Svenska Fotbollsförbundet

Damlandslaget basket

Svenska damlandslaget i fotboll

Svenska Handbollförbundet

Svenska Handbollförbundet är ett specialidrottsförbund för handboll i Sverige som SJ samarbetar med. 

Läs mer om Svenska Handbollsförbundet

Svenska Basketförbundet

Samarbetet med Svenska Basketförbundet bottnar i att basketen är den mest integrerade idrotten där 48% av alla utövare är damer, och 40% av alla utövare har utländsk bakgrund.

SJ har också samarbeten med Svenska Handbollsförbundet, Svenska Simförbundet och Svenska Friidrottsförbundet.

Läs mer om Svenska Basketförbundet

Svenska Friidrottsförbundet

SJ samarbetar med Svenska Friidrottsförbundet som bildades 1895 och i dagsläget har cirka 1 000 medlemsföreningar.

Läs mer om Svenska Friidrottsförbundet 

Göteborg Filmfestival

SJ samarbetar med Göteborg Filmfestival. Festivalen startades 1979 och har sedan dess lockat tusentals av biobesökare till Göteborg varje år. 2016 hade festivalen drygt 30 000 besökare. SJ valde 2016 att aktivera initiativet Min Nya vän under festivalen.

Läs mer om Göteborgs Filmfestival

Way Out West

Way Out West är festivalen som är känd för sitt miljötänk, till exempel serverar de bara ekologisk och vegetarisk mat. Vi kör inte bara det heta festivaltåget från Stockholm till Göteborg, utan vi finns även på plats under festivalen och erbjuder bland annat äkta kranvatten till törstiga festivalbesökare och festivalens bästa platser i vårt utkikstorn till alla SJ Prio-medlemmar.

Läs mer om Way Out West

SJ-tornet på Way Out West

Välkommen upp i SJ-tornet med bra utsikt över de två stora scenerna på Way Out West. 

Riksidrottsförbundet

Vi är officiell partner till Riksidrottsförbundet, RF, och deras 70 specialförbund. Alla föreningar under RF får 15% rabatt på resor via vårt erbjudande SJ Idrottsresan.

Till SJ Idrottsresan

Läs mer om Riksidrottsförbundet

Motionslopp

Vi har valt att ingå i flera samarbeten med motionslopp runt om i Sverige. SJ anordnar chartertåg, driver försäljning på respektive lopps hemsida samt syns på plats under loppen.

Tippa tiden på motionslopp med SJ

Tippa tiden med SJ.

Svenska Turistföreningen

STF är en ideell medlemsorganisation med djupa rötter inom svensk natur- och kulturturism. SJ och STF vill få fler att upptäcka Sverige och resa med tåg. 

Läs mer om Svenska Turistföreningen

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö och god tillgänglighet. SJ och Friluftsfrämjandet vill gemensamt inspirera fler till ett aktivt friluftsliv.

Friluftsbarometern är en nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor utfört av Friluftsfrämjandet och TNS Sifo.  

Läs mer om Friluftsbarometern

Läs mer om Friluftsfrämjandet

Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show är ett årligen återkommande evenemang i Göteborg och en av världens tre största inomhustävlingar för ridsport. SJ samarbetar sedan 2016 med Gothenburg Horse Show och valde att aktivera initiativet Min Nya Vän.

Läs mer om Gothenburg Horse Show

 

Vårt medlemsprogram SJ Prio har ytterligare ett antal partners.
Läs mer om dem och programmet här:

Deltagare på sommarlägret Våga va dig själv

Våga va’ dig själv!!!

Stiftelsen Våga va´dig själv!!! motverkar utanförskap hos ungdomar genom goda exempel och positiva aktiviteter. Deras vision är en värld där ungdomar bryr sig, trivs och växer och där alla vågar vara sig själva och tillåter andra att vara sig själva. SJ bidrar med gratis resor, bland annat till stiftelsens sommarläger för ungdomar 12-15 år.

Läs mer om Våga va´dig själv!!!

Hello World!

Hello World!

Hello World! är en nystartad ideell förening som har i syfte att främja digitalt skapande. De engagerar barn och ungdomar över hela Sverige i digitalt skapande, bland annat genom att driva läger på skollov och helger och genom en virtuell mentorplattform där barn och ungdomar möter och hjälper varandra samt coachas av erfarna programmerare. SJ bidrar med gratis resor till föreningens läger.

Läs mer om Hello World!

Tidigare initiativ

Landslagschansen

SJ gav ungdomslag chansen att resa till Borås för en heldag med basketlandslaget. Tävlingen gick ut på att motivera varför ens lag skulle få den unika chansen att träffa landslaget. Som vinnare stod Tumba P-99 som fick resa till Borås, hänga och träna med landslaget och se EM-kvalmatchen Sverige-Rumänien från bästa platser.

Kolla in filmen från dagen med basketlandslaget.

Sustainergies Cup 2014

SJ var med som ett av två case-företag i Sustainergies Cup – en tävling för studenter där de ska ta fram en lösning på ett problem inom hållbarhetsområdet. SJ gav studenterna i uppdrag att jobba kring framtidens hållbara resande.