2008-05-22 11:00

SJ köper 20 nya tåg för drygt två miljarder kronor

Nu ökar SJ snabbtågskapaciteten med över 40 procent, vilket innebär att fler resenärer kan åka med snabba och bekväma tåg. De nya tågens komfort och service motsvarar X 2000-standarden, med Internet och modern Bistro.

Tågen planeras att sättas i trafik under 2010 och kommer bland annat att gå mellan Värmland – Stockholm samt mellan Dalarna – Stockholm. De 20 tågen är beställda av tillverkaren Bombardier.

– De nya tågen tillgodoser resenärernas höga krav på komfort och service. Dessutom är det glädjande att tågen levereras så snabbt, säger SJs VD Jan Forsberg.

Tågen ersätter X 2000 på ett antal sträckor, till exempel Värmland – Stockholm och Dalarna– Stockholm. För resenärerna innebär detta kortare restider och högre komfort. De X 2000-tåg som frigörs kan omfördelas till andra destinationer så som från Stockholm till Göteborg, Malmö eller Sundsvall, genom att koppla ihop dem och göra dem dubbelt så långa. Ett ihopkopplat X 2000 erbjuder cirka 600 sittplatser, vilket motsvarar cirka fyra inrikesflyg.

– Vi satsar mycket på service, komfort och design. Tågen kommer att få samma höga standard som X 2000, med bland annat bra uppkoppling för Internet och mobiltelefon. Dessutom har alla tåg en Bistro med fullt sortiment, säger Jan Forsberg.

SJ investerar drygt 2 miljarder kronor i nya tåg och har option på ytterligare fordon. De nya tågen är en modern variant av de Reginatåg som SJ i dag använder i regional trafik.

SJs Presstjänst: 010-751 51 84

Varje dag reser närmare 110 000 resenärer med SJs tåg från cirka 220 stationer mellan Storlien och Berlin. 2007 omsatte SJ 8,3 miljarder kronor. 4 000 SJare arbetar för att tågresan ska vara enkel, bekväm och trygg. SJs eltåg är märkta med Bra Miljöval – de uppfyller världens tuffaste miljökrav. Frekventa resenärer samlar förmåner och poäng som medlemmar i SJ Prio.

  Utskriftsvänlig sida